Oligomenoreja – uzrok, simptomi i liječenje

Oligomenoreja - uzrok, simptomi i liječenje

Oligomenoreja - poremećaj menstrualnog ciklusa

Mnoge žene doživljavaju promjene u trajanju, cikličnosti i karakteristikama menstrualnog ciklusa. Menstrualni poremećaji također su vrlo česti tijekom adolescencije. Normalan menstrualni ciklus je složena interakcija i dok se ne uspostave redoviti ciklusi mogu nastati različiti problemi. Prema riječima stručnjaka, menstrualne nepravilnosti se javljaju između ciklusa, a jedna od njih je i oligomenoreja. Naime, oligomenoreja je jedan od najčešćih poremećaja menstrualnog ciklusa, gdje su menstruacije neredovite i rijetke. Iako je ovo stanje prolazno, važno ga je prepoznati jer je u nekim slučajevima potrebno primijeniti određene tretmane.

Kada je razmak između dvije menstruacije duži od 35 dana, to je znak da je došlo do promjena u ženskom tijelu. Ovo stanje je u kombinaciji s drugim oblicima hipomenstrualnog sindroma, ali može biti povezano s izostankom menstruacije. Svake godine svijet bilježi sve veći broj slučajeva oligomenoreje različite dobi. No, među najzastupljenijom dobnom skupinom su žene od 12 do 50 godina. Za dijagnosticiranje oligomenoreje potrebne su određene laboratorijske pretrage.

Oligomenoreja - uzroci

Oligomenoreja se manifestira kao slabljenje menstruacije, gdje krvarenje može biti nestabilno, u nekim slučajevima samo nekoliko puta u jednoj godini. Uzrok problema može biti hipotalamičkog podrijetla, poremećaj rada štitnjače, sindrom policističnih jajnika, poremećaj prehrane, pretilost, hiperprolaktinemija, nedostatak tjelovježbe, kontracepcija, način života, dijabetes, hormonalne promjene, psihički poremećaji. Prisutnost oligomenoreje kod žena značajno smanjuje seksualnu želju.

Komplikacije koje se mogu pojaviti ako se oligomenoreja ne liječi na vrijeme su neplodnost, smanjena gustoća kostiju, rak dojke, hirzutizam, koronarna bolest srca. Razlikujemo dvije vrste oligomenoreje - primarnu i sekundarnu. Primarni oblik nastaje tijekom formiranja menstrualnog ciklusa, dok se sekundarni može pojaviti zbog prisutnosti raznih bolesti. U predmenopauzi postupno je zahvaćena izostankom menstrualnog krvarenja. Tijekom prve menstruacije, kada ciklus još nije uspostavljen, može se uočiti nedostatak sinteze spolnih hormona koji imaju funkciju regulacije menstrualnog ciklusa. Sekundarni oblik oligomenoreje nastaje zbog ginekoloških bolesti, postojećih infekcija, policističnih jajnika, endometrioze. Ovo stanje može biti uzrokovano operacijom na maternici i stvaranjem tumora.

Oligomenoreja - liječenje

Slabljenje menstruacije do 3 dana može se smatrati znakom bolesti. Oligomenoreja je stanje koje, ako se ne liječi, može lišiti ženu majčinstva. Stoga je pravodobno prepoznavanje simptoma i poštivanje preporuka ključno za očuvanje reproduktivnog sustava, zdravlje i šanse za trudnoću. Dijagnoza i liječenje temelje se na pregledima i procjenama specijalista, ginekologa i endokrinologa. Na temelju utvrđenog uzroka koji je izazvao oligomenoreju, propisuje se odgovarajuća terapija i lijekovi. Za liječenje primarne oligomenoreje obično je dovoljna promjena prehrane, smanjenje stresa i jačanje imunološkog sustava.

U slučaju sekundarne oligomenoreje ove preporuke nisu dovoljne, već je potrebno liječenje određenim lijekovima koji će normalizirati menstrualni ciklus. U mnogim slučajevima akupunktura se smatra vrlo učinkovitom, dok korištenje ljekovitih čajeva potvrđuje liječnik. Oligomenoreja kod žena često je uzrokovana anksioznošću, što se može primijetiti kroz kraće menstrualne cikluse. Promjene načina života mogu pomoći u liječenju oligomenoreje, što znači smanjenje stresa, održavanje zdrave prehrane, vježbanje i primjenu raznih alternativnih terapija za smanjenje menstrualnih nepravilnosti.


Tagovi: