Kontracepcija i kontracepcijske metode

Ljepota i zdravlje

Kontracepcija i kontracepcijske metode

Što je kontracepcija

Mnogi mladi ljudi koji tek po prvi puta pristupaju spolnom odnosu ponekad ne razmišljaju o zaštiti sebe i svoje partnerice ili partnera, kako bi se spriječila i potencijalna trudnoća, ali i da se ne prenesu spolno zarazne bolesti, ukoliko spavate s nekim koga ne poznajete ili ste tek upoznali u nekom klubu ili zabavi. Kontracepcija je jako bitna kod seksa i uvijek se mora koristiti ako naravno ne želite ostati trudni.

Postoje razno razne kontracepcijske metode koje možete pritom koristiti, a variraju o tome što vama najviše paše i drugoj osobi, i kako vam je najpraktičnije. Kroz ovaj članak ćemo vam reći sve o tome koje kontracepcijske metode postoje, kako se koristi kontracepcija ovisno o tome koju metodu koristite te ćemo vam ujedno reći zbog čega je bitno koristiti zaštitu prilikom seksa. Jako je bitno da se dobro informirate o ovakvim stvarima prije nego što se upustite u strasti s vašim partnerom ili partnericom.

Koje vrste kontracepcija i kontracepcijskih metoda postoje

Postoje razne kontracepcijske metode s kojima se može spriječiti trudnoća prilikom intimnog odnosa. Veoma je bitno da se koristi kontracepcija tokom odnosa, ne samo da se spriječi trudnoća već ujedno da se ne prenesu spolno prenosive bolesti. Jedno od načina kontracepcije je apstinencija, odnosno suzdržavanje od intimnih odnosa, koja se može koristiti kada žena ovulira i tada je plodna, te je ovo najprirodniji način kontracepcije, isto kao i metoda prekinutog snošaja. Najčešća kontracepcija kod svih je korištenje kondoma, a osim što postoje muški kondomi, ujedno postoji i ženska inačica zvana femidom.

Za žene ujedno postoje i hormonske tablete koja će pomoći u sprječavanju neželjene trudnoće. Također, možete umetnuti u maternicu dijafragmu ili spiralu koja traje dulje vremena te omogućuje vam da imate pod normalno seks sa svojom partnericom bez straha od trudnoće. No, loša strana kod njih je što vas ne štiti od spolno prenosivih bolesti, te se preporučuje za ljude koji su već u vezi ili braku. Trajne opcije su vam sterilizacija, ali to je samo za ljude koji ne žele imati djecu, ili imati više djece. Za one kojima se dogodi da su imali seks bez zaštite i žena strahuje da je možda trudna ili čak je, postoji pilula za dan poslije kako bi se odmah prekinula trudnoća.

Kako se koristi kontracepcija

Od svih vrsta kontracepcija koje postoje, najviše i najčešće se koriste kondomi kod muškaraca. On se veoma jednostavno koristi, i sve što se treba napraviti je izvaditi ga iz pakiranja i pravilno ga metnuti preko uzdignutog penisa. Ženski kondomi su nešto manje popularni, ali ima i dalje žena koje vole ovo koristiti tu i tamo. On je nešto malo kompliciraniji za staviti pošto se mora metnuti unutra da pokriva maternicu, ali kroz praksu se može usavršiti. Dijafragma i spirala se obavlja kao procedura kod ginekologa, no veoma je brza i kratka procedura i ne boli nimalo.

Jednako tako se kod liječnika obavlja sterilizacija ukoliko se odlučite za ovu trajni oblik kontracepcija. Hormonske tablete se mogu dobiti preko recepta u ljekarni i to prema preporuci vaše doktorice što ona smatra najboljim za vas. Metode prirodne kontracepcije, kao što je pridržavanje menstrualnog kalendara ili mjerenje temperature su jednostavne za koristiti, te imate mnoge aplikacije koje vam mogu pomoći kod toga. Metoda prekida snošaja se izvodi tako da kada osjetite da ćete ejakulirati, u tom trenutku izvadite penis iz vagine.

Tagovi: