Oki lijek gdje kupiti u hrvatskoj

Oki lijek gdje kupiti u hrvatskoj

Što je Oki lijek?

Oki lijek pripada kategoriji nesteroidnih protuupalnih lijekova (NSAID) i koristi se za liječenje privremenih upalnih stanja koja su povezana s bolovima. Oki lijek sadrži u sebi djelatnu tvar ketoprofen. Ketoprofen je djelatna tvar koja se koristi u različitim lijekovima, posebno u kategoriji nesteroidnih protuupalnih lijekova (NSAID). Ova tvar ima analgetička, protuupalna i antipiretička svojstva, što znači da se koristi za ublažavanje boli, smanjenje upala i snižavanje tjelesne temperature. Glavno djelovanje ketoprofena je inhibiranje enzima ciklooksigenaza (COX), koji igra ključnu ulogu u stvaranju prostaglandina. Prostaglandini su tvari koje sudjeluju u procesima upale, boli i regulaciji tjelesne temperature. Blokiranjem COX-a, ketoprofen smanjuje proizvodnju prostaglandina i time ublažava upalne procese, bol i vrućicu. Oki je snažan lijek koji, kao i svi ostali lijekovi, mogu izazvati ozbiljne nuspojave. Oki djeluje brzo na ublažavanje boli. Međutim, kao i svi lijekovi, Oki ima svoje kontraindikacije i nuspojave, a više o nuspojavama ćemo reći u nastavku ovog članka.

Kako se koristi Oki lijek?

Oki lijek je proizveden od strane tvrtke Dompê pharmaceutics SpA i spada u kategoriju NSAID-a, nesteroidnih protuupalnih lijekova, koji posjeduju svojstva ublažavanja boli, snižavanja tjelesne temperature i smanjenja upala. Aktivni sastojak u Okiju je ketoprofen, koji je sličan ibuprofenu i dobiven je iz propionske kiseline. Oki lijek je lijek koji djeluje kao analgetik i antipiretik, što znači da se koristi za ublažavanje bolova nakon ozljeda ili kod reumatskih tegoba te za smanjenje upalnih procesa općenito. Postoje različite formulacije ovog lijeka, no ne smiju se koristiti kod osoba koje su preosjetljive na ketoprofen ili bilo koju od pomoćnih tvari prisutnih u lijeku. Na primjer, ketoprofen se ne preporučuje osobama koje pate od bronhospazma, astmatičnih napada, rinitisa, urtikarije ili drugih alergijskih reakcija na ketoprofen, acetilsalicilnu kiselinu (ASA) ili druge NSAID-ove. Također se ne preporučuje pušačima, osobama s kardiovaskularnim problemima, astmatičarima, anemičarima i onima koji boluju od bolesti poput Crohnove bolesti i ulceroznog kolitisa.

Gdje se može kupiti Oki lijek?

Oki lijek se može kupiti u ljekarnama i to uz predočenje liječničkog recepta. Iako je Oki lijek općenito dobro podnošljiv i siguran lijek, kao i svi drugi lijekovi, mogu kod nekih osoba izazvati pojavu određenih nuspojava. Nuspojave lijeka mogu biti raznolike i brojne. Najčešće nuspojave su fotosenzibilnost, crvenilo kože, zadržavanje vode, problemi s vidom, glavobolja, vrtoglavica, povraćanje i mučnina, nadutost, zatvor, bolovi u trbuhu, pospanost i probavni problemi. Od ozbiljnijih nuspojava koje se mogu pojaviti su povećan rizik od tromboze, toksičnost za jetru i bubrege, gastrointestinalno krvarenj, rizik od čira, povećan krvni tlak i širenje krvnih žila. Osim toga, može uzrokovati i druge ozbiljne nuspojave kao što su smanjen broj bijelih krvnih stanica, smanjen broj trombocita, smanjen broj granulocita te problemi sa srcem i bubrezima. Kao i kod svih drugih lijekova, kod osoba koje su alergične, lijek može izazvati anafilaktičke reakcije ili anafilaktički šok, što može biti izuzetno ozbiljno i čak opasno po život.


Tagovi: