Kako ublažiti simptome mučnine

Kako ublažiti simptome mučnine

Mučnina - povraćanje

Mučnina je neugodan osjećaj nelagode u želucu koji obično prethodi povraćanju. To je osjećaj koji mnogi ljudi opisuju kao osjećaj nelagode ili kao da im je želudac uznemiren. Može biti popraćena različitim simptomima kao što su osjećaj težine u želucu, nadutost ili želje za povraćanjem. Virusne ili bakterijske infekcije probavnog sustava mogu uzrokovati mučninu. Konzumiranje hrane koja je pokvarena, kontaminirana ili koja izaziva individualne alergijske reakcije može izazvati mučninu. Konzumiranje prevelike količine hrane može prouzročiti osjećaj mučnine. Izloženost toksinima kao što su alkohol, cigarete ili kemikalije može uzrokovati mučninu. Putnička mučnina, poznata i kao bolest pokreta, javlja se zbog neravnoteže u unutarnjem uhu koja se događa tijekom putovanja. Migrene često mogu kod osoba uzrokovati mučninu, a takve jake i intenzivne glavobolje mogu biti popraćene osjetljivošću na svjetlost i zvuk. Stres, anksioznost i drugi emocionalni faktori mogu izazvati mučninu kod nekih ljudi. Jutarnje mučnine su česti simptom trudnoće, posebno u prvom tromjesečju.

Mučnina - simptomi

Simptomi mučnine mogu varirati ovisno o osobi i uzroku, ali neki od uobičajenih simptoma koji se mogu pojaviti uz mučninu. Prvi simptom mučnine je povraćanje ili osjećaj potrebe za povraćanje. Sljedeći simptom koji prati kod mučnine je osjećaj nelagode ili pritiska u želucu ili grlu. Sljedeći simptom mučnine je osjećaj težine želudcu. Kod nekih osoba se može pojaviti glavobolja ili migrena, koja može popratiti osjećaj vrtoglavice ili slabosti. Također, osobe mogu osjećati nadutost ili osjećaj punoće u trbuhu. Mučnina uzrokuje i povećano lučenje sline. Mučnina isto tako uzrokuje i bljedilo kože. Osobe mogu osjećati i brzo disanje ili im se povećaju otkucaji srca. Osobe mogu biti osjetljive na mirise ili okuse, te im je teško stajati na nogama ili obavljati najobičnije radnje. Također, kod osoba kojima je mučno, imaju poteškoća s koncentracijom. Simptomi mučnine mogu se razlikovati ovisno o osobi, uzroku i ozbiljnosti stanja. Ako postane ozbiljna ili je praćena drugim simptomima poput jakih bolova u trbuhu ili vrtoglavice, važno je potražiti medicinsku pomoć.

Mučnina - liječenje

Postoje nekoliko načina kako se može mučnina ublažiti. Sipanje malih gutljaja vode može pomoći u hidrataciji i smanjenju osjećaja mučnine. Također možete pokušati s čajem od đumbira ili biljnim čajevima koji su poznati po svojim umirujućim svojstvima. Mučnina se može smanjiti uz promjenu položaja tijela. Možete se legnuti na bok ili sjediti uspravno kako biste olakšati osjećaj nelagode. Stavljanje hladnog obloga na čelo ili stražnji dio vrata može pružiti osjećaj olakšanja i pomoći u smanjenju mučnine. Tehnike dubokog disanja, poput sporog i dubokog udisanja i izdisanja, mogu pomoći u smanjenju stresa i napetosti, što može ublažiti mučninu. Neki mirisi poput metvice, đumbira ili limuna mogu pomoći u smanjenju mučnine. Mirisanje eteričnih ulja ili korištenje mirisnih svijeća može pružiti olakšanje. Izbor lagane hrane koja je lako probavljiva, poput krekeri ili tost, može pomoći u smirivanju želuca i smanjenju mučnine. Važno je izbjegavati tešku, masnu ili začinjenu hranu koja može pogoršati simptome. Osigurajte si dovoljno sna i odmora jer umor može pogoršati simptome mučnine. Ako primijetite da određeni mirisi, hrana ili situacije izazivaju mučninu, pokušajte ih izbjegavati koliko je to moguće.


Tagovi: