Pad kalija – uzrok, simptomi, liječenje

Pad kalija - uzrok, simptomi, liječenje

Pad kalija se najčešće događa zbog bolesti bubrega i crijeva

Kalij je esencijalni mineral u našem tijelu za ispravno finkcioniranje mišića, živaca i reguliranje tekućina u tijelu. Ozbiljniji pad kalija se najčešće događa zbog bolesti bubrega i crijeva, ali i proljeva, povraćanja i zbog drugih gubitaka tekućina u tijelu. Često stručnjaci optužuju brzu hranu za nedostatan unos kalija u organizam, ali rjeđe je hrana kriva za hipokalemiju, ali laksativi, diuretici, antimikotici i neki drugi lijekovi mogu biti uzrok pada kalija, kao i alkaloza ili previše bikarbonata u krvi.

Za pad kalija mogu biti krive i bolesti štitnjače (cushingov sindrom), smanjena koncentracija magnezija (hipomagnezimijenija) bez kojeg nema obrade kalija u tijelu. Žvakanje nekih vrsta duhana smanjuje razinu kalija, ali taj mineral zna i pobjeći u druge stanice. Blaži slučajevi hipokalemije obično su bez ismptoma ili sa vrlo blagim simptomima, ali kod težih slučajeva hipokalemije počinju grčevi u mišićima, neobjašnjiv umor, pa čak i preskakanje srca, pa i problei s disanjem, ako je nedostatak kalija u probavnom sustavu, javljaju se nadutost i zatvor.

Pad kalija u šest prepoznatljivih simptoma

Hipokalemija nije toliko poznato stanje pa će pad kalija u šest prepoznatljivih simptoma pomoći da je prepoznate. Pad kalija u šest prepoznatljivih simbola počinje grčevima mišića i bolovima koji se pojačavaju tijekom vježbanja ili težih fizičkih poslova. Brže ćete se umarati i to do iscrpljenosti, što znači da kalija nedostaje u svim stanicama. Srce vam može početi panično preskakati što će prouzročiti nagli skok krvnog tlaka, a to nije nimalo bezazleno stanje, može biti i zastrašujuće.

Pad kalija može izazvati vrtoglavicu, usporravanje rada srca i gubtak svijesti. Ako se pojave trnci u nogama i rukama, nemojte ih nikako ignorirati. Osjećaj nadutosti i zatvor su često znakovi manjka kalija, jer je usporen rad crijeva, a mogu se pojaviti i grčevi i bolovi u trbuhu. Suha koža i žeđ su često znak manjka kalija koji u tijelu održava ravnotežu tekućina, moguće je i češće mokrenje kojim kalij još više gubimo. Hrana bogata kalijem i jače posoljena je dobra prevencija.

Pad kalija može zahtijevati liječenje

Kod teške hipokalemije se kalij može davati oralno u otopini unutar dva sata. Pad kalija može zahtijevati liječenje koje se daje u venu ako oralni unos ne popravi trenutno stanje. U prehranu je nužno uvesti namirnice bogate kalijem poput banana u kojima ovog minerala ima najviše, a dobar izvor kalija je i batat, naranče, avokado, kikiriki, sušene marelice, rajčica, krumpir, špinat, bademi i lješnjaci, a od banana, rajčica i naranči možete raditi i smutije i posuti ih sjeckanim bademima.

Pad kalija se mjeri u krvi, ponekada i u urinu i obavezno je potrebno napraviti i elektrokardiogram (ekg) zbog toga što nedostatak kalija može izazvati abnormalne srčane ritmove. Dodaci kalija se uzimaju u malim dozama, jer kalij može iziritirati probavni trakt. Potrebno je nekoliko dana do nekoliko tjedana da se kalij u tijelu normalizira. Zbog toga što manjak kalija u tijelu tako utječe na rad srca zbog toga se može i umrijeti, iako se to rijetko događa.


Tagovi: