Od čega se pravi staklo

Od čega se pravi staklo

Staklo i njegova svojstva

Stalko nije prirodan materijal i ne može se pronaći u prirodi, već se pronalaze materijali od kojih se ono proizvodi. Silicijev dioksid je glavni matarijal od koje se stakla proizvode, te su ona vrlo čvrsta iako lomljiva, no prozirna i potpuno biološki otporna. Kako bi se dobilo staklo potreban je proces taljenja kvacnog pijeska, vapnenca i sode. S obzirom da je taliste za silicijev dioksid oko 1700 stupnjeva Celzijusa nije ekonomično proizvoditi stakla isključivo od ovog materijala, pa se u proces proizvodnje dodaje i stakleni ostaci čime se snižava temeperatura taljenja.

Dodavanjem sode u proces proizvodnje staklo postaje više topljivo u vodi, pa se takva stakla nazivaju i vodena stakla, no dodavanjem vapnenca koji otpušta ugljikov dioksid i prelazi u kalcijev oksid sprečava se da proizvedena stakla budu topiva u vodi. Zagrijavanjem kemijski se spojevi spajaju i stakla su mekana na visokim temperaturama imogu se lako oblikovati pomoću upuhivanja zraka, dok se hlađenjem stakla stvrdnjavaju i poprimaju svoj oblik.

Kako se pravi staklo i njegove vrste

U proizvodnji se koriste različiti omjeri i materijali za proizvodnju stakla. Prema vrsti materijala koje se koristi takve vrste stakla i postoje, te se i upotrebljavaju u različitim djelatnostima poput građevine, prehrambene industrije, elektroničke industrije, čak i kao umjetnički predmeti. Proizvodnja stakla poznata je još iz doba Egipćana i Sumerana kada je ono predstavljalo luksuz sve do početka 20. stoljeća kada dolazi do automatizacije proizvodnje stakla.

U današnjoj proizvodnji postoji staklo koje je obično poput prozorskih stakla, ogledala, te staklenog posuđa koje se ne zagrijava na visokim temperaturama poput zdjela, čaša i sličnih predmeta. Ako se proizvode kristalna stakla kalcijev oksid se zamjenjuje olovnim oksidom koji daje veliki lom svjetlosti što je korisno kod izrade leća, ali i kao ukras poput kristalnog posuđa, vaza, zdjela i slično.

Vatrostalno staklo je proizvedeno da podnosi visoke temperature te nalazi svoju upotrebu u kućanstvima i mnogim granama industrije, dok kvarcna stakla su proizvedena od čistog sastava silicij dioksid materijala i otporna su na nagle promjene temperatura, te propuštaju UV zračenja te se koriste u kvarcnim svjetlima.

Kako se reciklira staklo

Staklo je poput papira i plastike koji se mogu reciklirati. Recikliranje je postupak kod kojeg se prikupljaju materijali iste vrste te procesom mrvljenja i taljenja se stvara sirovina koja se koristi za proizvodnju novih predmeta od originalnog materijala koji se reciklirao.

Upravo tako se i staklo reciklira, prvo se mrvi i odvajaju se komadi koji nisu staklenog porijekla poput metalnih čepova, plastike, papira i slično. Recikliranjem se zapravo čuvaju prirodni materijali koje ne nalazimo u prirodi u neograničenim količinama, a istovremeno se gomila stakleni otpad. Upravo iz tog razloga su stručnjaci zaključili da se postupkom recikliranja može uštedjeti na prirodnim materijalima te da stakla dobivena recikliranjem imaju jednaka svojstva kao i da su rađena od prirodnih materijala.

Kako smo svi u zadnjim desetljećima osvješteni u očuvanju prirode i prirodnih resursa recikliranje je postalo dio naših navika kod kojih odvajamo plastiku, stakla, papir, te ostale materijale koji ne pripadaju u komunalni otpad te tako svako kućanstvo sudjeluje u očuvanju prirode.


Tagovi: