Kako napraviti akvarij

Kako napraviti akvarij

Kako napraviti akvarij za zlatne ribice

Zlatne ribice su vrlo otporne i odgovara im sobna temperatura oko 20 stupnjeva Celzijusa pa ih vrlo često nalazimo u kućnim akvarijima. Staklenu posudu za akvarije možemo kupiti u trgovinama specijaliziranim za kućne ljubimce, no možemo ga napraviti i sami. Ukoliko se odlučimo za izradu svog akvarija bit će potrebno nabaviti staklo debljine 10 mm u dimenzijama koliko želimo da akvarij bude velik, a uz to trebat će i silikonsko ljepilo, te aluminijski profili 20x20. Samostalno spajanje stakala će biti jedno novo iskustvo ako to niste nikada radili te pažljivo pročitajte upute silikonskog ljepila jer najvažnije je ispravno zalijepiti stakla kako se ona ne bi odvojila pod pritiskom vode, naravno bridovi stakla trebaju biti rezana ukoso što staklari dobro znaju.

Kada napravite akvarij, bit će vam potrebno još nabaviti i pribor koji ćete staviti unutra, pumpa za akvarije, svjetiljka, termometar podvodni, filtar za filtriranje zraka, grijač vode, te biljke i naravno zlatne ribice koje će plivati u vašem akvariju. Možete nabaviti i kamene ukrase kojima ćete ribicama omogućiti skrovišta.

Akvarij za slaganje iz dijelova

Akvarij možete kupiti u dijelovima i sami ga složiti i lijepiti iz dijelova koje ćete dobiti u paketu. Stakla su izrezana na dimenzije koje trebaju izdržati pritisak vode, a vi ih prema uputama trebate zalijepiti silikonskim ljepilom. Prema uputama bit će potrebno da zaljepljeni akvarij odstoji 24 sata kako bi se ljepilo pravilno posušilo i stvrdnulo, te kako voda ne bi iz akvarija curila.

Nakon što je prošlo 24 sata za probu natočite manju količinu vode u spremnik te pričekajte da vidite jeste li dobro zalijepili stranice akvarija. Ukoliko naiđete i na najmanju kap vode znači da niste dobro zalijepili stakla pa možete na osušenu površinu nanijeti još ljepila ili ostrugati prvobitno ljepilo i ponovo zalijepiti novim slojem. Kada uspijete dobiti spremnik koji nigdje ne pušta vodu možete početi s opremanjem akvarija prije nego stavite ribice.

Grijač za vodu, podvodni termometar, filter za zrak, svjetiljka standardna je oprema koju možete nabaviti u trgovina s opremom za kućne ljubimce. Biljke i podloga će ovisiti o vrsti ribica koje ćete držati u akvariju.

Okrugli akvarij za ribice

Okrugli akvarij za ribice nećete trebati lijepiti i slagati, bojati se da će vam voda curiti jer niste dobro zalijepili staklene ili akrilne stranice. No kuglu s otvorom na vrhu ćete morati kupiti ili dati izraditi kod staklara za ovu posebnu svrhu ukoliko ne možete na tržištu naći dimenzije kakve želite.

U malom staklenom akvariju se obično drži jedna do maksimalno dvije ribice zbog malog prostora, te u takav stakleni spremnik ne možete staviti sav potreban pribor koji bi inače stavili kod većeg akvarija.

Okrugli akvarij ukoliko je malo veći mogu biti opremljeni svom standardnom opremom za akvarije koje bi i inače stavili u pravokutne akvarije. Zapravo okrugli spremnici su zanimljivi i ribicama i ljudima koji uživaju u njima jer ih mogu gledati jednako sa svih strana kako plivaju ukrug. Ako mislite da će se ribicama zavrtiti u glavi plivajući u krug ne morate se brinuti jer one kada su u akvariju bez obzira na vrstu akvarija ionako plivaju ukrug.


Tagovi: