Kako ukloniti ogrebotine na staklima od naočala

Kako ukloniti ogrebotine na staklima od naočala

Uklonite ogrebotine na naočalama uz jednostavni trik

Neovisno o tome da li nosite dioptrijske ili sunčane naočale, ogrebotine su neizbježne. One mogu nastati radi mnogobrojnih faktora, no često nastaju radi naše nepravilne brige o staklenim lećama koje štite naš vid. Kako ukloniti ogrebotine na naočalama? Kada se leća na naočalama ogrebe, ona može stvoriti problem u našem vidom polju, točnije, može nam smetati. Iako se često preporučuje da se savjetujete s optičarem vezano za brigu o naočalama, postoje određeni trikovi koji nam mogu pomoći.

Ogrebali ste naočale i pitate se kako ukloniti nastalu štetu? Za početak ćete leće isprati toplom vodom te ih nježno prebrisati s krpom od mikrovlakana kako bi uklonili svu prljavštinu. Sljedeći korak je pripravak smjese koja će ukloniti sitna oštećenja i koja će ispolirati naočale. Pomiješajte par žlica sode bikarbone s malim omjerom vode kako bi dobili gustu pastu. Zatim uzmite novi krpu od mikrovlakana na koju ćete staviti smjesu. Smjesu nježno utrljajte na staklo naočala, zatim isperite s toplom vodom i posušite krpom od mikrovlakana.

Kako spriječiti ogrebotine na naočalama?

Sada kada znate jednostavan trik za uklanjanje manjih ogrebotina na naočalama, vrijeme je da naučite kako spriječiti nastajanje ogrebotina na naočalama. Ogrebotine je najlakše spriječiti s pravilnim skladištenjem naočala, točnije, s pohranjivanjem u odgovarajuće zaštitne kutijice. Ako nemate kutijicu za odlaganje naočala ili nemate naviku nošenja iste, tada probajte spriječiti ogrebotine na sljedeći način: Budite oprezni prilikom skidanja naočala - Nemojte s prstima dodirivati leće ili vanjsko područje okvira.

Skidajte naočale s obje ruke i lagano ih odložite. Pravilno odlaganje naočala - Nikada nemojte svoje naočale ostavljati na njihovim lećama. Skinute naočale okrenite naopačke kako bi leće bile postavljene prema gore i kako bi držači naočala bili ravni na površini. Čistite ih s odgovarajućim sredstvima - Nemojte svoje naočale brisati u košulju, majicu, jaknu ili neku drugu tkaninu. Stakla uvijek brišite s mekanom krpicom od mikrovlakana. Poželjno je da imate uvijek više krpica, te da bacate one dotrajale kako ne bi uzrokovale slučajno grebanje.

Što kada su ogrebotine na naočalama veće?

I dok su manje ogrebotine česta pojava, što kada nastane veća ogrebotina? Da li se ona može isto tako jednostavno ukloniti? Optičari će u tom slučaju savjetovati promjenu stakla/leće, no veće ogrebotine se isto tako mogu ukloniti. Kako? Za veću ogrebotinu potrebno je na vatu nanijeti pastu za zube i kružnim pokretima polirati mjesto gdje je nastala ogrebotina. Nakon učinjenog staklo je potrebno isprati s toplom vodom. Što ako nije upalilo?

Tada možete pokušati s tekućinom za poliranje stakla za automobile. Princip nanošenja i ispiranja je isti. Što ako se ogrebotina samo smanjila? U tom slučaju ćete primijeniti gore navedeni trik s pastom od vode i sode bikarbone. Da li samostalno poliranje donosi promjenu na leći naočala? Ukoliko je ogrebotina poveća, može se dogoditi da dođe do pretjeranog poliranja. Staklo se može (ovisno o vašoj spretnosti) i dodatno oštetiti. Što napraviti ako ne želite samostalno polirati naočale? Tada je najbolje da otiđete svojemu optičaru na zamjenu stakla. Uklanjanje ogrebotina je ponekad nemoguće, što znači da će vam biti potrebne nove naočale.


Tagovi: