Oculear - recite zbogom naočalama i lećama

Vrijeme je za vraćanje vida

 • ublažava upale, napetost, suhoću i iritacije
 • pojačava oštrinu vida, jača mrežnicu
 • stimulira živčane sinapse koje pružaju jasan vid
 • poboljšava reakciju mišića na opterećenje promjena
 • ublažava i sprečava hipertoničnost
 • pruža ispravan fokus objektiva
 • pojačava cirkulaciju kapilara
 • uklanja rizik od razvoja opasnih očnih bolesti
 • normalizira pritisak fundusa

Očne bolesti kod djece i odraslih

Sponzorirano

Očne bolesti kod djece i odraslih

Očne bolesti i zašto oči oboljevaju?

Problemi s našim očima često dolaze iz naše unutrašnjosti. Povišeni šećer, nastanak raznih bolesti, problemi s radom štitnjače, disbalansi hormona, sve navedeno može itekako utjecati na zdravlje vida. Kako si možemo pomoći ako primijetimo da dolazi do problema s očima? Najbolje je uvijek prvo zatražiti stručno mišljenje i sukladno njemu liječiti navedeni problem. Naše oči su jedinstvene, ali ne smijemo zaboraviti da su one također organ koji zahtjeva pažnju s naše strane. Po sastavu organa oko sadrži tipične sastavnice popt vezivnog tkiva, krvnih žila i isto tako živaca. Pitate se kakve veze ima sastav očiju s našim organima?

Uzmimo za primjer bolesti koje pogađaju pojedine organe i oči. Dijabetes kao i bolesti štitnjače su na prvu različite bolesti, ali ono što im je zajedničko je njihov utjecaj na zdravlje očiju. Nastanak očne bolesti je potrebno primijetiti na vrijeme kako bi se spriječio daljnji razvoj bolesti i mogućnost gubitka vida. Mnogi od nas odmahuju rukom na samu pomisao redovnog godišnjeg pregleda kod oftalmologa ili optičara, ali ovo je itekako važno ako imate iznad 40 godina. Očne bolesti ne štede ni mlade, zapravo bilježi se sve veći porast mladih ljudi koji imaju problema s očima. Kako bi izbjegli ovakav scenarij, potrebno je provoditi cijele dane ispred ekrana i nepotrebno naprezati svoje oči.

Koje su najčešće očne bolesti?

Najčešći problemi koji se pojavljuju vezani s našim vidom su svakako: Dalekovidnost i kratkovidnost, prezbiopija, astigmatizam, bljeskanje, lelujavost, makularna degeneracija i naravno retinitis pigmentosa. Neka stanja su češća, dog druga ne. Kratkovidnost ubrajamo u najčešće stanje kada su očne bolesti u pitanju. Radi se o stanju kada osoba odlično vidi sve što je blizu nje, dok udaljeni predmeti predstavljaju problem. Navedeno stanje se jedino može liječiti s nošenjem naočala, ili operacijom u kasnijim 20-ima. Dalekovidnost je sve suprotno nego kratkovidnost. Osoba odlično vidi udaljeno, ali bliže stvari su mutne na pogled. Kao i kod kratkovidnosti navedeno stanje se drži pod kontrolom s nošenjem naočala ili leća.

Astigmatizam je očna bolest koju karakterizira stanje kada su bliski i udaljeni predmeti mutni, a do ovog stanja dovodi rožnica u oku koja nije pravilnog oblika. Postoji blaži i teži oblik astigmatizma, i ona se mogu držati pod kontrolom ako nosimo naočale ili leće, ponekad će stanje zahtijevati neizbježnu lasersku operaciju. Prezbiopija spada u očne bolesti koje se pojavljuju kako starimo i kako nam moć fokusa u pogledu lagano opada. Česti pregledi su potrebni kako bi se vidjelo da li se dioptrija mijenja.

Makularna degeneracija je ozbiljan problem s okom, i karakterizira ga stanje gdje mi gubimo naš centralni vid. Boles nastaje kao jedna siva točkica u vidnom polju koja se postepeno šiti dok ne zauzme središte oka. Ovo stanje se pojavljuje kod starijih osoba kao posljedica kratkovidnosti. Bljeskanje i lelujavost zapravo nije bolest, ali radi se o stanju kada u vidnom polju primjećujemo male točkice i mrljice koje kao da lebde ispred vidnog polja. Riječ je zapravo o sitnim česticama proteina koje su formirane u gel, i riječ je u većini slučajeva o bezopasnoj pojavi koja se redovito može dogoditi svakome od nas.

Kako liječiti očne bolesti?

Prvo se morate fokusirati na pojavu sljedećih simptoma: Izraženo crvenilo oka, pojačano suzenje, oštećenje u vidnom polju, zamagljenje vida, iskrivljena slika, gubitak oštrine vida. Ako primijetite više navedenih simptoma tada je poželjno da u što kraćem roku dogovorite termin kod svojeg oftalmologa. Kako izgleda dijagnoza problema? Prilikom pregleda, oftalmolog će utvrditi o čemu je riječ i da li se radi o razvoju očne bolesti ili ne. Kako izgleda pregled? Prvo će se ispitivati oštrina vida, mjeriti očni tlak, napraviti pregled na biomikroskopu, napraviti pregled gdje se zjenica širi i skuplja. Ukoliko svi ovi pregledi utvrde da nešto nije u redu, tada se osoba usmjerava na gonioskopiju, točnije testiranje vidnog polja.

Prije bilo čega važno je da upoznate svojeg oftalmologa s vašim sveukupnim zdravljem, jer to je od iznimne važnosti ukoliko se želi utvrditi problem s očima. Kako je najbolje održavati zdravlje naših očiju? Očne bolesti se tretiraju prema uputama stručnjaka, a to uključuje redovne kontrole i preglede. Terapija za liječenje određenih stanja može biti propisana u obliku kapi ili lijekova za oči. Od iznimne je važnosti i povećati konzumaciju vitamina kao i antioksidansa koji imaju veliku ulogu u očuvanju zdravlja naših očiju. Stara poslovica kaže da su oči ogledalo naše duše, ali u medicini se kaže kako su oči ogledalo našeg zdravlja. Tako da ukoliko primijetite bilo kakve promjene na vašim očima, budite sigurni da nešto nije u redu.

Tagovi:

Oculear - recite zbogom naočalama i lećama

Vrijeme je za vraćanje vida

 • ublažava upale, napetost, suhoću i iritacije
 • pojačava oštrinu vida, jača mrežnicu
 • stimulira živčane sinapse koje pružaju jasan vid
 • poboljšava reakciju mišića na opterećenje promjena
 • ublažava i sprečava hipertoničnost
 • pruža ispravan fokus objektiva
 • pojačava cirkulaciju kapilara
 • uklanja rizik od razvoja opasnih očnih bolesti
 • normalizira pritisak fundusa