Obavezno cijepljenje na vratima – što čeka Hrvate?

Zanimljivosti

Obavezno cijepljenje na vratima - što čeka Hrvate?

Da li će se donijeti odluka o obaveznom cijepljenju?

Početkom travnja 2021 godine, Europski sud za ljudska prava daje izjavu o tome kako se obavezno cijepljenje može smatrati neophodnim u današnjim demokratskim društvima. Već su ovdje krenula nagađanja da li će u skorije vrijeme se COVID 19 naći na popisu bolesti za koje je obavezno cijepljenje. Navedena izjava je tada bila usmjerena prema jednom slučaju iz Češke, i uskoro je podigla lavinu reakcija ljudi koji smatraju da je pravo na odabir cjepiva njihov izbor.

I dok sud stoji pri tome da se uvođenjem obaveznog cijepljenja ne krše pravila poštivanja privatnog života, razne udruge za promicanje ljudskih prava tvrde suprotno. U Hrvatskoj je sada cijepljenje obavezno za 11 bolesti, od kojih su neke poput primjerice hepatitisa, ipak manje smrtonosne od COVID – a. Tada u jeku te travanjske rasprave, naš premijer je naglasio kako će se u Hrvatskoj cijepljenje vršiti dobrovoljno na odluku građana.

Tri mjeseca nakon navedene izjave, 35% Hrvata je cijepljeno s obje doze a premijer govori o tome kako su necijepljeni građani ne razumni jer nam se približava opasniji Delta soj koji ostavlja negativne posljedice na Europske zemlje. Da li se već tada moglo predvidjeti da će doći do eventualnog obaveznog cijepljenja u Hrvatskoj?

Kako će se obavezno cijepljenje odrazit na druge Europske države?

Odluke o obaveznom cijepljenju protiv COVID – a su prepuštene članicama EU – a, točnije svaka zemlja članice može donijeti samostalno navedenu odluku da li će uvesti obavezno cijepljenje ili ne. Odluke o obaveznom cijepljenju tada su donesene za sve djelatnike u zdravstvenom i socijalnom sektoru, a naknadne odluke su ostavljene kada se vidi kako će se pandemija širiti.

Kako danas europske zemlje gledaju na obavezno cijepljenje? Istraživanje agencije Eurofound pokazuje kako bivše komunističke zemlje u koje pripada i Hrvatska imaju veliku šansu da uvedu cjepivo protiv COVID – a kao obavezno. Francuska i Austrija postaju prve zemlje koje uvode rigorozne mjere vezane za cijepljenje, točnije mjere se okreću prema zakonu o obaveznom cijepljenju što je urodilo plodom.

Danas na grafu koji pokazuje slučajeve zaraze možemo vidjeti kako zemlje koje su uvele rigorozne mjere bilježe pad zaraženih. Važno je istaknuti kako tvrdnja da je cijepljenje u nekoj državi obavezno ili neobavezno ne znači ništa dok se ne specificira tip samoga cjepiva. Danas različite države različito reguliraju cjepiva, što znači da su neka obavezna a neka se samo preporučuju, kao u primjeru Hrvatske.

Na stranici Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti moguće je vidjeti koja su cjepiva gdje obavezna. Kako danas izgleda situacija s obaveznim cijepljenjem protiv COVID – a? Susjedne zemlje se također bore s povećanim brojem zaraženih što za sada samo dovodi do novih mjera, no zemlje koje nam i nisu baš tako susjedne razmatraju o odluci obaveznog cijepljenja, primjerice Njemačka.

Obavezno cijepljenje dovesti će nove mjere u Hrvatskoj

U Hrvatskoj se bilježi nagli rast zaraženih, točnije ministar zdravstva govori kako se radi o novome valu. Postoje nagađanja kako će Hrvatska ići po modelu Austrije, točnije 2G modelu gdje će cijepljenje postati obavezno, točnije oni koji se ne žele cijepiti moći se samo obavljati određene osnove. Njemačka također razmatra uvođenje obaveznog COVID cijepljenja nakon što je većina naroda izglasala DA.

Kada možemo očekivati obavezno cijepljenje? Postoje nagađanja kako već početkom sljedeće godine Hrvatska ide prema obaveznom cijepljenju. Za sada ministar zdravstva govori samo o novim mjerama koje nastupaju na snagu. Danas su tako u Hrvatskoj zabranjena veća okupljanja bez COVID potvrda, obavezno je nošenje zaštitnih maski u javnom prijevozu i bilo kojem drugom zatvorenom prostoru, obavezan je razmak od dva metra.

Lockdown po uzoru na Sloveniju koji bi bio blažeg oblika za sada ne pripada u plan novih mjera. Što možemo očekivati? Ako će Hrvatska ići po modelu Austrije građani koji nisu cijepljeni mogu očekivati obavezno cijepljenje kao i ograničeno kretanje i određene kazne u slučaju ne pridržavanja mjera. Cijela tema oko obaveznog cijepljenja je i dalje “vrući krumpir” s kojim se mnoge zemlje nabacuju.

Tagovi: