Neuroza – uzrok, simptomi, liječenje

Neuroza - uzrok, simptomi, liječenje

Znate li što ne neuroza i što ju uzrokuje?

Neuroza je zajednički naziv za mnoge mentalne i psihološke poremećaje. Radi se o blažim poremećajima kod kojih oboljeli pojedinac može normalno funkcionirati u društvu. Neuroze nemaju fizičke uzroke te ju treba razlikovati od njene "kolege" - psihoze. Najčešće vrste neuroza su anksiozni poremećaj. hipohondrija i opsesivno kompulzivni poremećaj. Uz to, pod neuroze spada i poremećaji prilagodbe, disocijativni poremećaji te razni višestruki poremećaji ličnosti. Najjednostavniju definiciju neuroze dan nam je davne 1776. Willam Cullen koji je definirao neurozu kao živčani poremećaj bez osnovnog i znanog organskog uzroka. Budući da fizički uzrok ne postoji, bilo je znatno teže otkriti uzrok neuroze. Smatra se da ove poremećaji uzrokuju stresori koji su imali određeni traumatski utjecaj na organizam. Danas se ova bolest smatra kao patološki poremećaj u obradi iskustva gdje pacijent osjeća disfunkcionalnu percepciju gdje okidačke situacije dovode do velikih mentalnih, psihosocijalnih pa i fizičkih simptoma. Npr. pretjerana reakcija straha na neke neutralne podražaje.

Kakve simptome ima neuroza?

Nakon što smo opisali definiciju neuroze i kratko povijesno tumačenje i razumijevanje ovog poremećaja te njegovih uzroka, od ključne važnosti za praktično znanje jest razumijevanje i njezinih simptoma. Stoga, kakve simptome ima neuroza? Simptomi će varirati prvenstveno o težini i samoj vrsti neuroze. Npr. panični poremećaji će okarakterizirati teške palpitacije, vrtoglavica, otežano disanje, znojenje, drhtanje, suha usta te strah od smrti. S druge strane, fobiju karakterizira nerealan strah od određenih situacija, predmeta, ljudi ili životinja, gdje osoba može osjetiti unutarnju napetost, drhtanje, nemir, osjećanje tjeskobe. Nadalje, opsesivno kompulzivni poremećaj, kao još jedna od vrsta neuroza ima simptome poput nekontroliranog ponavljanja određenih aktivnosti bez nekog za to racionalnog razloga (stalno pranje ruku npr. ). Konačno, hipohondriju karakterizira stalno uvjerenje da je osoba teško bolesna i stalno provjeravanje tjelesnih funkcija i svoga osobnog zdravlja. Ako ste iskusili bilo koju od ovih simptoma, ili mislite da imate neurozu, svakako posjetite svog osobnog liječnika da vas pregleda.

Kako izgleda liječenje neuroza?

Nakon što smo razumjeli što neuroza jest i kakve simptome ima, te ako ste posjetili liječnika u skladu s našim savjetom te vam je otkriveno da imate neku od navedenih neuroza, ono što će potom uslijediti je liječenje. Liječenje će naravno također ovisiti o kojoj neurozi se radi, te kakva je konkretno vaša klinička slika. Isto tako, za liječenje postoje razni terapijski postupci. Psihoanaliza pokušava shvatiti vaše rano djetinjstvo dok je moderna bihevioralna terapija više fokusirana na učenje načina kako prilagoditi svoje ponašanje u stresnim situacijama. Najčešće će se ova bolest liječiti kombiniranom metodom lijekova i bihevioralne terapije. Tako npr. fobije vrlo dobro reagiraju s metodom izlaganja uzroku fobije, dok se npr. opsesivno-kompulzivni poremećaj teško može izliječiti uz sav napor moderne medicine i lijekova. Uz sve navedeno mogu se korisnim pokazati i alternativne metode liječenja poput prakticiranja joge i opuštanja, kao i autogenog treninga. Za više savjeta u vezi liječenja svakako se obratite svom liječniku.


Tagovi: