Što je hipohondrija i koji su simptomi

Ljepota i zdravlje

Što je hipohondrija i koji su simptomi

Što je hipohondrija

Hipohondrija je psihički poremećaj koj predstavlja zdravstvenu anksioznost, odnosno konstantnu brigu o svom zdravlju gdje i od najmanjeg simptoma se rađa briga da iza tog malog simptoma postoji neka ozbiljnija bolest. Kod hipohondrije se osoba pretjerano brine sa svako svoje zdravstveno stanje. Poznati glumac, režiser i pisac Woody Allen imao je ozbiljan problem sa ovim psihičkim poremećajem, jednom je prilikom zabrinuto odjurio na hitnu jer mu se na vratu pojavila pjega na vratu, a liječnik ga je otpratio iz bolnice riječima: “Benigan je vaš ljubavni ugriz”.

Hipohondrija je poremećaj koji je pretjerane brige, jer osoba koja boluje od hipohondrije živi u strahu i brizi da boluje od ozbiljnih bolesti tumačeći svoje simptome potpuno pogrešno. Zapravo, hipohondar živi u konstantnom stresu jer osjeća veliku patnju zbog te brige, pa to doista može dovesti do tjelesnih reakcija poput glavobolja ili migrena, grčeva u želucu i mučnina. Ovaj psihološki poremećaj često je popraćen i sa drugim psihološkim poremećajima poput depresije ili anksioznosti.

Koji su uzroci i simptomi hipohondrija

I do danas točni uzroci hipohondrije nisu potpuno jasni, međutim postoje brojni uzroci koji dovode do ovog poremećaja psihe. Osim nekih genetskih predispozicija, ukoliko je netko u obitelji imao isti problem postoji mogućnost za ovu bolest. Također, prevelika briga roditelja može dijete u odrasloj dobi navesti da nastavi sa pretjeranom brigom jer je tako naučio od roditelja.

Hipohondrija se može pojaviti i u slučaju nakon preboljenja od nekih opasnih bolesti pa se briga javlja oko svakog najmanjeg simptoma iz straha da se preboljena bolest ne vrati, također i uslijed gubitka bliske osobe koja je preminula može se javiti osjećaj pretjerane brige. Hipohondrija može imati uzrok u nepoznavanju vlastitog tijela i nerazumijevanju kako ljudski organizam funkcionira, pa svaki i najmanji simptom može biti preuveličan.

Ovaj psihički poremećaj može imati uzroke u drugim psihičkim poremećajima poput depresija, anksioznosti, OKP opsesivno kompulzivnog poremećaja, ali i poremećaja panike. Uzroci mogu biti razni, a ova psihološka bolest može zadesiti svaku osobu bez obzira je li žena ili muškarac u svakoj odrasloj dobi, a naznake se mogu uočiti već i u djetinjstvu.

Simptomi i liječenje hipohondrija

Simptomi hipohondrija se javljaju u raznim oblicima, od učestalog provjeravanja na internetu svakakvih bolesti, straha od nekih normalnih tjelesnih reakcija kao što su otkucaji srca, pojačano znojenje, glasno kruljenje u želucu, curenja nosa, rana ili natečenih limfnih čvorova. Kao simptom za prepoznavanje hipohondrija javljaju se još i često spominjanje bolesti ili često posjećivanje doktora, prilikom dobivanja povoljnih rezultata pretraga nema nikakvog olakšanja da bolest ne postoji već se dalje traga.

Sa druge strane kao druga krajnost kao simptomi hipohondrije se može javiti i izoliranje, odnosno izbjegavanje posjeta liječniku, te izbjegavanje ljudi, događaja ili izbjegavanje prisutnosti na nekim mjestima koji su obično povezani sa ljudima. Ukoliko ovakvi simptomi počnu ozbiljno utjecati na obavljanje svakodnevnih aktivnosti vrijeme je za posjet liječniku i traženje pomoći.

S obzirom da se radi o psihološkom poremećaju vaš će vas liječnik primarne medicine uputiti specijalistu psihologu ili psihijatru, nakon što je ustanovio da nemate fizički uzrok. Specijalist psihijatar će definirati kognitivno bihevioralnu terapiju za vas individualno prilagođenu vašim problemima, a na vama je da redovito odlazite na terapije koje će vam pomoći.

Tagovi: