Nedostatak kalija (hipokalijemija) – uzrok, simptomi, liječenje

Nedostatak kalija (hipokalijemija) – uzrok, simptomi, liječenje

Nedostatak kalija - što je i koji su uzroci?

Naše tijelo funkcionira na način da konstantno dobiva mikro i makro nutrijente unosom hrane. Svaki manjak nekog od nutrijenta smatra se dijagnozom, a isto je tako s kalijem. Ipak, nedostatak kalija nije tako čest kod ljudi, najviše radi činjenica da hrana koju danas redovito konzumiramo ima dovoljne količine kalija. Najbolji primjer za to su banana i rajčica; obje namirnice bogate su kalijem. Osim toga, kalij dobivamo i unosom soli. Nedostatak kalija stručno se naziva hipokalijemijom, a smatra se jednom od najučestalijih elektrolitnih poremećaja.

Uzroci hipokalijemije mogu biti povraćanje, proljevi, bubrežni problemi, problemi s nadbubrežnom žlijezdom (koja je odgovorna za razinu kalija u krvi), kao i razni lijekovi i alkaloza. Rijetkost je razviti hipokalijemiju čistim nedostatnim uzimanjem kalija. Poremećaj se javlja uglavnom radi pretjeranog gubitka kalija putem povraćanja ili proljeva. U ovome tekstu govorimo više o nedostatku kalija te kako prepoznati simptome i liječiti ovaj poremećaj. Popričajmo više o simptomima hipokalijemije.

Nedostatak kalija - koji su simptomi?

Hipokalijemija se dijagnosticira posebnim laboratorijskim nalazima te nema jasno određene simptome. Upravo zato nije lako na temelju čistih simptoma zaključiti da se radi o upravo nedostatku kalija. Simptomi nisu nužni, a kod onih s blažom verzijom nedostatka kalija neće se ni pojaviti. U jačim slučajevima simptomi uključuju poglavito umor i konstipaciju, no isto tako su mogući grčevi u mišićima, kao i aritmije srca. Kako je kalij kao nutrijent vrlo bitan za rad srčanog i živčanog sustava, tako su i simptomi uglavnom povezani s ovim organskim sustavima.

Nedostatak kalija u jačim oblicima može proizvesti teže simptome poput paralize, no u praksi do ovoga ne dolazi često jer se dijagnosticira lako uz laboratorijsku analizu. Nedostatak kalija, odnosno hipokalijemija mjeri se analizom krvi i stanične tekućine, gdje se nalazi najveći dio kalija u našem tijelu. Dakle, ukoliko osjetite stalan umor, doživljavate grčeve i imate zatvor, hipokalijemija je potencijalna dijagnoza, no dobro znamo da su ovakvi simptomi česti kod mnogih bolesti stoga ne treba odmah paničariti nego donijeti racionalnu odluku i posjetiti liječnika.

Kako liječimo nedostatak kalija? Liječenje hipokalijemije.

Liječenje hipokalijemije najviše ovisi o uzroku stanja. Kao što smo već rekli, teško je samo manjkavim unosom kalija razviti ovo stanje stoga je bitno suzbiti simptome kako bi se spriječio gubitak nutrijenata neophodnih za pravilno funkcioniranje organizma. Ukoliko su simptomi povraćanje, rješenje leži u rješavanju povraćanja. Isto vrijedi i za proljev. Čest razlog hipokalijemije su lijekovi, a doktor će zajedno s farmaceutom prepisati nove lijekove koji će pomoći Vašemu stanju te Vas skinuti s onih koji prouzrokuju nedostatak kalija.

Kod blažih oblika hipokalijemije jedino što se poduzima je blaga promjena prehrane, odnosno uvrštavanje u redovni jelovnik svih onih namirnica bogatih kalijem. Kod umjerenih oblika bolesti uzima se kalijev klorid, a kod težih se kalij može nadomjestiti intravenskom suplementacijom. Nedostatak kalija češće pogađa one koji uzimaju diuretike stoga pripazite prvenstveno na prehranu ukoliko ih koristite. Sve u svemu, hipokalijemija je bolest koju se lako može prepoznati uz pomoć liječnika, a isto tako se jednako lako liječi suzbijanjem simptoma. Ukoliko slutite na ovo stanje, ne poduzimajte ništa sami već posjetite svog liječnika.


Tagovi: