Ne zagrijavajte zimi auto prije nego sjednete u njega. Evo i zašto.

Ne zagrijavajte zimi auto prije nego sjednete u njega. Evo i zašto.

Auto će vas dobro služiti ako slušate savjete profesionalnih vozača

Moderni vozači su postali vrlo komotni, a to se najbolje vidi pri korištenju klime ljeti i zagrijavanja automobila zimi, prije nego što sjednete u njega, ali to nikako ne bi trebali raditi, jer ćete napraviti više štete nego koristi, automobilu, a i sebi. Auto će vas dobro služiti ako slušate savjete profesionalnih vozačem a stručnjak za vožnju Jason Fenske (prenosi Miror) objašnjava da paljenje automobila prije vožnje zapravo produžuje vrijeme zagrijavanja, a donosi i neke štete.

Najbolje je da pometete snijeg, ostružete led i očistite stakla, to će vas zagrijati prije sjedanja za volan, a grijanje uključite nakon što upalite auto za vožnju. Iznenadit ćete se kako će se u vožnji automobil vrlo brzo ugrijati na ugodnu temperaturu i začas ćete zaboraviti da ste s vožnjom krenuli u nezagrijanom autu. Koliko god se grozili drhtanja u hladnom automobilu poslušajte ovaj savjet i vidjet ćete da takvo drhtanje ne može trajati jer zagrijavanje u vožnji se odvija brzo.

Kakve štete mogu nastati ako zagrijavate auto u leru

I ako se ne razumijete nešto naročito u automobilske mehanizme, jer to sve rješava vaš automehaničar, a vi se samo bezbrižno vozite trebate naučiti kakve štete mogu nastati ako zagrijavate auto u leru ili "praznom hodu". Takozvano ubrizgano gorivo pokreće vaš automobil odmah čim ga upalite, ako odmah uključite i grijanje i zagrijavanje odmah počne i nema nikakve potrebe zagrijavati automobil dok stoji u takozvanom "praznom hodu", trošite uludo benzin, a možete oštetiti i mehanizme pogona.

Kada auto zagrijavate u leru sporije se zagrijava nego u vožnji, a i benzin može prodirati u ulje, kvariti (lomiti) njegova svojstva, a razrijeđeno motorno ulje ubrzava istrošenost vašeg automobila, a troškovi popravaka i zamjene istrošenih dijelova su visoki. Dakle, ne budite mimoze, u hladni automobil unosite i toplinu vlastitog tijela, uz uključeno grijanje čim upalite vožnju temperatura će unutra početi rasti do one ugodne za vožnju i začas ćete zaboraviti da ste sjeli u hladan automobil.

Nitko ne voli sjesti u hladan auto i drhtati

Zimsko doba donosi kojekakve nevolje vozačima i nezagrijan automobil nije najveća od njih, ima daleko težih zimskih nezgoda na kotačima. Naravno, nitko ne voli sjesti u hladan auto i drhtati, ali suzdržite se od grijanja auta u takozvanom praznom hodu (leru), jer automobil se u vožnji začas zagrije, a zagrijavanje u mjestu vas može koštati skupih popravaka i zamjena nepotrebno i prebrzo istrošenih ili oštećenih dijelova vašeg ljubimca koji više i nije ljubimac nego član obitelji.

Dakle, suzdržite se već sljedećeg ledenog jutra, ne uključujte grijanje dok čistite s njega snijeg ili stružete led na staklima, te radnje će vas dodatno ugrijati. Kada to obavite, sjednite za volan, upalite auto i odmah uključite grijanje i za samo par kratkih minuta u njemu će temperatura već ugodna za vožnju, a ulje će nerazrijeđeno benzinom fino podmazivati sve što treba podmazivati protiv trošenja i habanja, pa ćete se još dugo i sigurno voziti u svom ljubimcu.


Tagovi: