Ne zaboravite pomaknuti kazaljke od sata unatrag! Evo kada počinje zimsko računanje vremena – od ovog datuma spavat ćemo sat duže

Ne zaboravite pomaknuti kazalje od sata unatrag! Evo kada počinje zimsko računanje vremena – od ovog datuma spavat ćemo sat duže

Pomicanje kazaljke krajem mjeseca

U nedjelju 30. listopada 2022. godine u 3 sata ujutro u Hrvatskoj će završiti ljetno računanje vremena te se vraćamo na jedan sat unatrag, odnosno vraćamo se na 2 sata ujutro, s čime počinje zimsko računanje vremena. Taj dan završava ljetno računanje vremena te počinje ljetno računanje vremena i to s pomicanjem kazaljke jedan sat unatrag. Na taj način se vraćamo na standardno vrijeme odnosno pravo vrijeme, dok kada se vraćamo na ljetno računanje vremena to se naziva pravo pomicanje kazaljke na satu.

Već se godinama prakticira ova rutina koja se odvija dva puta godišnje, prvo u ožujku nakon početka proljeća kada prijeđemo na ljetno računanje vremena, i onda u listopadu okvirno mjesec dana nakon početka jeseni kada se vratimo na standardno vrijeme. No, mnogi ne znaju zbog čega pomičemo sat naprijed odnosno unatrag. Zbog toga ćemo vam malo objasniti od kuda je potekla ova rutina pomicanja sata i zbog čega se ona prakticira.

Kazaljku sata prebacite unazad

Sada u listopadu pomičemo kazaljke za jedan sat unatrag, što se posebno sviđa svim zaljubljenicima sna i spavanja, jer će na taj način spavati jedan sat duže. No, prije nego što otiđete na počinak namjestiti sve analogne satove na "pravo" vrijeme kako biste ustali na vrijeme. U nedjelju 30. listopada 2022. godine se prebacujemo na standardno, zimsko vrijeme, gdje pomičemo kazaljke s 3 sata na 2 sata.

Pomicanje sata je bilo najavljeno kao direktiva Europske Unije još 2016. godine, te je ovu odluku usvojila i Vlada Republike Hrvatske. Znači, ljetno računanje vremena je započelo 27. ožujka 2022. godine te će ono završiti krajem listopada, odnosno 30. listopada 2022. godine. Ukoliko želite ustati na vrijeme, pomaknite za jedan sat unatrag prije nego otiđete u krevet. Dobra je strana moderne tehnologije što se oni automatski prebace na novo vrijeme, naravno, ako ste im dopustili tu mogućnost odnosno ako ste upalili funkciju automatskog prikaza vremena.

Zbog čega se uopće pomiču kazaljke

Zimsko računanje vremena, ono u koje sada prelazimo, je zapravo pravo, standardno vrijeme, a navika pomicanje kazaljke prema naprijed ili natrag se počelo prakticirati kako bi se bolje iskoristilo dnevno svjetlo i sunce tokom ljeta. S pomicanjem kazaljke prema naprijed tokom ljeta se ujedno pomiče večernji mrak za jedan sat, te tako na globalnoj razini uštedimo puno energije zbog nekorištenja umjetnog svjetla. Inače bi sunce puno ranije izlazilo van i mrak bi prije pao, pa ne bismo iskoristili taj jedan dodatni sat svjetlosti. Zbog toga je počelo prakticiranje pomicanje sata.

Također, bolja je popodnevna vidljivost i imamo više dnevne svjetlosti, te se tako smanjuje broj automobilskih nesreća, a i kriminala. Trenutno u svijetu 70 posto zemalja prakticira u programu "Daylight Saving Time". U Americi početkom ožujka se prebace na ljetno računanje vremena, te se vraćaju na pravo vrijeme početkom listopada, dok se kod nas to prakticira krajem ožujka i listopada. Jedino zemlje blizu ekvatora ne prakticiraju pomicanje sata jer je kod njih osvjetljenje identično tokom cijele godine.


Tagovi: