Namaz od pečenih paprika: Pravi se duplo brže od ajvara i odlično ide uz jela sa roštilja

Hrana i piće

Namaz od pečenih paprika: Pravi se duplo brže od ajvara i odlično ide uz jela sa roštilja

Namaz od pečenih paprika je prava delikatesa

Sezona je paprika i u svakoj domaćoj zimnici će se naći ili ukiseljene paprike, paprike u turšiji sa ostalim povrćem, paprike u miješanoj salati, paprike punjene kupusom ili sirom, neizbježni ajvar, ili smrznute pečene paprike koje ćete zimi raditi na salatu sa obilno češnjaka. Sve ove delicije od paprika imaju svoje zaljubljenike, ali tek namaz od pečenih paprika je prava delikatesa u koju će se svi u kući zaljubiti i za kojom će svi poludjeti.

Sve ove vrste zimnice od paprika imaju svoje okuse i svoje procedure i recepture spravljanja, ali namaz od pečenih paprika se najjednostavnije i najbrže spravlja. Potrebno vam je 1 crvena babura, 10 šiljatih paprika, 1 glavica crvenog luka, 2 češnja češnjaka, maslinovo ulje, a od začina trebate žličicu sjemenki kima, žličicu sjemenki korijandera, žličicu sjemenki kima, žličicu sjemenki kumina, 2 žlice pirea od rajčice, 1 limun i sol i možete krenuti u pripremu ove zimske delicije za cijelu obitelj.

Napravite svoj prvi namaz od pečenih paprika

Sve paprike, luk i češnjak poredajte u lim za pečenje obložen papirom za pečenje, pouljite maslinovim uljem i pecite 20 minuta u pećnici na temperaturi od 200 stupnjeva. Sve začine prepržite na suhoj tavi oko dvije minute, a onda ih prebacite u mužar u kojem ih zdrobite u prah. Pečene paprike očistite od peteljki i sjemenki, ne trebate ih guliti, a luk i češnjak ogulite i spremni ste da napravite svoj prvi namaz od pečenih paprika.

Paprike, češnjak i luk stavite u blender ili automatsku sjeckalicu i blendajte dok ne dobijete glatku masu. Na maslinovom ulju pržite dvije žlice pirea od rajčice, dodajte masu iz blendera i miješajte da se reducira vlaga i zgusne, dodajte sok od jednog limuna i mljevene začine iz mužara i miješajte dalje na vatri, do željene gustoće, a sol dodajete na kraju procesa. Zgusnuti namaz još topao prebacite u zagrijanu staklenku i prelijte maslinovim uljem da se ne kvari.

Namaz od pečenih paprika se sprema jednostavnije i brže

Mnogo je razloga zbog kojih bi ove godine umjesto ajvara trebali isprobati nešto novo s paprikama. Prvo namaz od pečenih paprika se sprema jednostavnije i brže od ajvara, neki kažu čak duplo brže. Drugo ovo je jednako ukusna delicija, možda čak i ukusnija od ajvara, a i jeftinija je, nema troška patlidžana bez kojih je ajvar nezamisliv. Poseban sastav začina ovom namazu daje poseban i s ničim zamjenjiv okus i aroma paprika dolazi do jačeg isticanja.

Namaz od pečenih paprika se priprema jednostavnije jer nema beskrajnog i pipavog guljenja paprika (a ni patlidžana), a crveni luk i češnjak pečeni u ljusci potpuno sačuvaju aromu i lako se ogule. Blender neoguljene paprike tako dobro sasjecka u glatku masu da se njihova kožica nimalo ne osjeća, a sačuvani svi korisni sastojci paprika koji su upravo u kožici koncentrirani, dakle otpada jedva da ima, a ni prljavog posuđa nema kao kod ajvara, a ni zašpricane kuhinje oko štednjaka.

Tagovi: