Najniža temperatura u Hrvatskoj

Najniža temperatura u Hrvatskoj

Najniža temperatura u Hrvatskoj u Gračacu, prema mjerenjima od sredine prošlog stoljeća

Zimski mjeseci siječanj i veljača u Hrvatskoj su najhladniji mjeseci, ali na nekim mjernim stanicama najniže temperature su izmjerene u prosincu i ožujku. Najniža temperatura u Hrvatskoj u Gračacu od -34,6 °C, prema mjerenjima od sredine prošlog stoljeća i ta najniža temperatura je zabilježena 13 siječnja 2003 godine.

Može se naići na podatak o još većim minusima izmjerenim u Gospiću, -36,0 °C, 04.02.1929. godine i u Čakovcu, -35,5 °C, dan ranije, 03.02.1929. godine, ali ovi podaci nisu mjereni prema propisanim standardima Svjetske meteorološke organizacije i zato ne navode kao službeni rekordnim minusima u Hrvatskoj. Najniža temperatura u Hrvatskoj, najhladnije godine po mjerenjima su: 1956., 1963., 1985., 2003., 2012. i 2017 godina, a 1956 godine koja se nekako uzima kao početak sustavnog mjerenja temperatura, u Gospiću izmjereno -33,5 °C, a u Zalesini 1985. -33,4 °C. a tablice mjerenja iz svih godina pregledajte na web stranicama DHMZ-a.

Najniža temperatura u Hrvatskoj, mjerenja u Zagrebu - Grič i Maksimir od 1940. i 1942. godine

DHMZ (Državni hidrometeorološki zavod ) postoji od 27.8.1947. godine kao sustav ili mreža mjernih stanica za praćenje, koje je objedinio meteorolog Andija Mohorovičić na opservatoriju na Griču. Obzirom na taj datum ustanovljenja, mjerenja iz 1929 godine se ne smatraju službenim podacima, zbog neusklađenosti sa svjetskim mjerenjima.

Najniža temperatura u Hrvatskoj, mjerenja u Zagrebu - Grič i Maksimir od 1940. i 1942. godine, prema tome isto mogu biti upitni. Podaci za Zagreb - Maksimir -31,4 °C, 1940 i Zagreb - Grič 1942. -22,2 °C, možda isto nisu relevantni, ali su zabilježeni. Najniža temperatura u Hrvatskoj se sustavno prati i mjeri u cijeloj Hrvatskoj skoro 75 godina, a zabilježeni su čak i minusi na otocima i u drugim toplijim dijelovima naše zemlje, gdje ih ne očekujemo. Naravno, kompletan popis ikada izmjerenih i zabilježenih najnižih temperatura svi zainteresirani uvijek mogu pregledati na službenim web stranicama DHMZ - a, čije službe na temelju tih mjerenja rade vremenske prognoze.

Najniža temperatura u Hrvatskoj, povijest mjerenja, dnevna - kratkoročna prognoza i dugoročna vremenska prognoza

Nekada su ljudi samo na osnovu promatranja neba, biljaka i životinja i svoje kostobolje predviđali vrijeme. Meteorološke službe su promatranju dodale instrumentalna mjerenja i tako je svijet dobio daleko preciznije vremenske prognoze. Najniža temperatura u Hrvatskoj, povijest mjerenja, dnevna - kratkoročna prognoza i dugoročna vremenska prognoza, najstarija službena mjerna stanica radi u Dubrovniku od 1891 godine, a do 1900 godine je osnovano 160 postaja širom Hrvatske i sve su stavljene pod nadzor opservatorija Grič u Zagrebu 1901 godine, koji je ujedno najstarija mjerna stanica s nikad prekinutim radom od 1861 godine.

Osijek, Požega, Gospić, Crikvenica i Hvar također čuvaju stoljetne tablice neprekidnih mjerenja. Najniža temperatura u Hrvatskoj su dragocjeni podaci za sve ljude, naročito za vozače, brodare i poljoprivrednike, a sada kada klimatske promjene haraju svijetom naočigled, ti podaci postaju još važniji. Koliko su važne dnevne prognoze, jednako su važne i tjedne, a dugoročnije prognoze pomažu predvidjeti i elementarne nepogode.


Tagovi: