Zašto se led topi

Zašto se led topi

Zašto se led topi i što je led?

Led se najjednostavnije može opisati kao voda koja je poprimila čvrsto agregatno stanje. Kada je voda izložena temperaturama nižim od 0 stupnjeva ona će poprimiti kruto stanje. Kada se voda smrzne ona će povećati svoji volumen. Zašto se led topi česta je tema današnjice, a pitanje se najčešće povezuje uz klimatske promjene. Led se nalazi u većim količinama oko Zemljinih polova, kao i na visokim planinama. Led se danas smatra jednim od jačih mehaničkih uzroka drobljenja stijena, a sve radi svojeg zamrzavanja i odmrzavanja što čini pore i pukotine u stijenama.

Zašto se led topi? Led se primarno topi radi povećane temperature koja više ne može zadržati kruto stanje vode. Topljenjem leda dobivamo vodu u tekućem stanju, i ona se dalje opet može zamrznuti ili može ispariti. Topljenje leda danas predstavlja veliki problem, osobito na Antarktici gdje se prema statistikama temperatura digla za 3,5 stupnjeva što je dovelo do ubrzanog topljenja leda i podizanja razine mora. Navedeni problem traži što hitnije rješenje.

Zašto se led topi i kako otapanje leda uzrokuje promjene u klimi?

Zašto se led topi i kako otapanje leda uzrokuje promjene u klimi često je pitanje, i postavlja se onda kada tražimo objašnjenje za današnje promjene u svijetu. Nije nikakva tajna da je zemljina atmosfera sve toplija, led se topi velikom brzinom, klima se mijenja, ugroženi su ljudi i životinje te flora i fauna. Zašto se led topi na Arktiku i da li je to kritično? Klimatolozi kao i ekolozi navode kako se led na Antarktiku veoma brzo topi i da to utječe na klimu cijeloga svijeta.

Temperature na Arktiku danas jedva dosežu duboke minuse, što ukazuje na povećanje temperature. U posljednje tri godine temperatura je porasla za 3,5 stupnjeva, što je ubrzalo otapanje leda za 30 %. Osim Arktika, stručnjake zabrinjava i Antarktika koja odvaja masovne sante leda koje kasnije plutaju i otapaju se u oceanu i tako isto povećavaju razinu mora. Globalno zatopljenje vidljivo je i u Europi, Aziji, SAD-U i ono direktno utječe na našu kvalitetu života.

Zašto se led topi i što nam donose klimatske promjene?

Posljedice klimatskih promjena već su vidljivo osjetne u cijelome svijetu. Polarne ledene ploče tope se rekordnom brzinom, što uzrokuje povećanu razinu mora. Često se postavlja pitanje zašto se led topi i što nam zapravo donose klimatske promjene? U nekim regijama već dolazi do češćih i ekstremnih vremenskih uvjeta, što znači da su kiše češće i obilnije, dolazi do razornih oluja koje uništavaju prirodu. S druge strane mogu se primijetiti i intenzivniji toplinski valovi koji donose jake suše i požare. Klimatske promjene svakako su veoma ozbiljna prijetnja našim životima, stoga je potrebno poduzeti određene korake kako bi se šteta minimalizirala.

Zašto se led topi i kako klimatske promjene utječu na naš život? Klimatske promjene prvenstveno utječu na prirodu: Povišene temperature, suše i požari, manjak dostupnosti slatke vode, poplave, podizanje razine mora i brisanje obalnih područja, uništavanje bioraznolikosti, uništavanje tla, utjecaj na kopnene vode, uništavanje morskog okoliša. Isto tako, utječe i na naše društvo: Zdravlje se pogoršava, osjetljivo stanovništvo osjeća posljedice promjena, dolazi do utjecaja na produktivnost koja je vidljiva na radnim mjestima i školama. Klimatske promjene također predstavljaju prijetnju mnogobrojnim poslovanjima, što uvelike može smanjiti kvalitetu našeg života.


Tagovi: