Molitva za pokojne

Zanimljivosti

Molitva za pokojne

Smisao molitva za pokojne

Moljenje i molitva za pokojne nema velikog smisla za ljude koji ne pripadaju vjernicima, naročito katoličke vjere. Za katolike je važan dio vjere tradicijski moliti za pokojnika. Molitva za pokojne potiče još iz Starog Zavjeta, te postoji detaljna crkvena liturgija za preminule na samom sprovodu.

Na dan Svih Svetih, katolici se prisjećaju svojih preminulih i mole se za njihovu dušu. Kroz molitvu ljudi koji se mole za duše pokojnika osiguravaju da duša pokojnika bude u miru sa Bogom, anđelima i svecima koji su uz Boga. Sveto pismo nas uči da se pokojnici trebaju poštivati i da se treba moliti za njihovu dušu.

Molitvom za žive i pokojne doći do razine dostojnosti Kraljevstva Nebeskog i pronaći spokoj uz Boga. Ako je pokojnik dostojan Bog će mu pružiti Božju Milost i dati mir njegovoj duši. Biblija spominje molitve Bogu prije nego čovjek umre ili kako je to znalo biti u povijesti prije nego ga se smakne, no prema kršćanskom običaju moljenje za pokojnika počinje od trenutka kada je osoba preminula.

Molitva za pokojne na ispraćaju

Uz žalovanje za pokojnikom, molitva za pokojne na ispraćaju predstavlja čin veličanja i cijenjenja pokojnika. Na ispraćaju okupljaju se obitelj i prijatelji pokojnika kako bi zajedno odali počast, zahvalu Bogu i Kristovu pobjedu na grijehom i samo smrti. Molitva za pokojne na samom ispraćaju približit će pokojnika Bogu i tako ga predati Božjoj milosti i ljubavi.

Molitvom će se pokojnikovoj duši dati snage za dugi put prema Bogu. Molitva za pokojnika na ispraćaju kroz pogrebnu liturgiju oslobodit će pokojnika svih grijehova i pripremiti njegovu dušu na susret sa Bogom i rajem koji ga očekuje. Na samom ispraćaju se obavlja proces sprovoda koji treba biti dostojanstven i pun poštovanja od strane svih prisutnih članova obitelji i prijatelja.

Crkva je odredila koje se točno molitve izgovaraju za vrijeme obreda ispraćaja pokojnika i na koji način se moli i traži Milost Božja za pokojnika i njegovu dušu kako bi duša pokojnika pronašla put do Boga i vjere.

Za što služi molitva za pokojne

Molitva za pokojne koju vodi svećenik ili župnik na samom ispraćaju preminulog će dati utjehu ožalošćenoj obitelji i prijateljima. Crkva na taj način pomaže obitelji i prijateljima da lakše prebole gubitak bliske osobe.

Uz molitvu za pokojnika na ispraćaju je moguće ugovoriti i platiti misu u spomen na pokojnika kojom će se kasnije kada misa bude održana veličati pokojnika jer će njegovo ime biti spomenuto tokom mise. Misa je velika čast i čin davanja poštovanja prema pokojniku i pokojnikovoj duši, te će ga tako blagosloviti Božjom milosti. Molitva za pokojne je najbolji način prisjetiti se pokojnika za života koji je napustio ovozemaljski svijet prije svoje obitelji i prijatelja.

Tokom mise za pokojnika, Crkva prinosi žrtvu Kristovu i smrt na križu koju je Krist žrtvovao za sve ljude. Posebno se naglašava povezanost vjernika kroz molitvu koja će pružiti utjehu i ljubav svim ožalošćenim za pokojnikom. Od dragog Boga se traži za pokojnika Vječni Mir koji je potreban pokojnikovoj duši za odlazak u Kraljevstvo Nebesko uz vječni spokoj i počivanje u Miru.

Tagovi: