Miogeloze (mliječna kiselina u mišićima) – uzrok, simptomi, liječenje

Miogeloze (mliječna kiselina u mišićima) - uzrok, simptomi, liječenje

Miogeloze - prisutnost opipljivih krvžica u mišićima

Miogeloza je bolno formirano zadebljanje mišića koje nastaje kao posljedica dugog sjedenja i većeg preopterećenja. Jednostavno rečeno, područje mišića koje je stalno podvrgnuto nizu aktivnosti dovodi do reakcija koje se manifestiraju kao bol i, između ostalog, glavobolja. Ovo stanje može mučiti osobu čak i u mirovanju, stvarajući jaku bol koja se može proširiti na druge dijelove tijela. Pregledom zahvaćenog područja može se jasno pokazati stanje miogeloze. Prepoznaje se po osjećaju stvrdnutih čvorića koji se lako pomiču uz manji pritisak.

Nastaju zbog velikog fizičkog napora, preopterećenja, intenzivnih i ponavljajućih zadataka i stresnih situacija, fizičkog opterećenja, naglih pokreta u profesionalnom sportu. Postoji stanje trajne napetosti, nema mogućnosti opuštanja što dovodi do grčenja mišića. Mišići su iscrpljeni, zbog prenaprezanja, što dovodi do bolova. Najveća bol pri pritiskanju mišića javlja se u području ramena, vrata i kralježnice. Najčešći tip je miogeloza vrata, gdje je prisutan osjećaj jakog pritiska. Zbog miogeloze dolazi do pogoršanja mišićne izvedbe, gubitka otpora i snage.

Uzroci i simptomi miogeloze

Uzroci miogeloze, bolnog stanja mišića, su iscrpljujući trening, neudoban dugotrajan položaj kao što je rad na računalu, boravak na propuhu ako je tijelo znojno, veliki stres, nepravilno držanje, ali i nedostatak određenih vitamina. Miogelozu je često nemoguće vidjeti golim okom, opipljiva je prstima kroz prisutnost krvi u mišićima koja može varirati, ali nikada nije veća od veličine lješnjaka. Jedan od uzroka miogeloze, primjerice tijekom vježbanja i sportskih aktivnosti, je pojava mliječne kiseline.

Tijekom vježbanja, mišićnim vlaknima potrebno je više energije dobivene iz ugljikohidrata, ali kada se iscrpe, stanice koriste pohranjene ugljikohidrate, poput glikogena, i pretvaraju ih u mliječnu kiselinu. Dakle, mliječna kiselina nastaje kada tijelo počinje pretvarati glukozu u energiju. To će dati energiju za održavanje intenziteta vježbe do nekoliko minuta. No, iako čovjek tada dobije malo više energije, s druge strane se počnu stvarati bolovi u mišićima, fenomen umora koji pogađa što je zapravo nakupljanje mliječne kiseline u mišićima. Ako imate povišenu mliječnu kiselinu, ne morate brinuti, jer postoje razni mehanizmi za njeno smanjenje. Najbolji način je trening.

Liječenje miogeloze

U dijagnostici miogeloze najvažnije je utvrditi glavni uzrok koji je utjecao na promjene u mišićnom tkivu. Na temelju stanja daju se odgovarajuće terapije. Ako je došlo do upalnog procesa, tada se dobivaju protuupalni lijekovi koji će spriječiti daljnje promjene, no ako je visoka napetost mišića uzrokovana stresom, onda se preporučuju masaže i druge alternativne mjere. Postoji mnogo načina za liječenje miogeloze i ublažavanje boli. Prvo su vitaminski dodaci, zatim primjena odgovarajućih ulja i krema za masažu, te hladni oblozi. Za masažu oboljelog mjesta najčešće se koriste biljne masti.

Prikladne su i infuzije ljekovitih biljaka, poput kamilice i matičnjaka. Cvjetni med smatra se iznimno učinkovitim kod bolova uzrokovanih miogelozom. Nanosi se na bolna mjesta nekoliko puta tijekom dana da ostane na koži 15 minuta. U oporavku će pomoći hidratacija, zdrava prehrana bogata voćem, hrana bogata magnezijem i kalijem. Budući da stil života igra ključnu ulogu u borbi protiv napetosti, preporuča se da prehrana bude bogata proteinima.


Tagovi: