Mliječna kiselina – gdje se koristi i zašto je dobra

Ljepota i zdravlje

Mliječna kiselina - gdje se koristi i zašto je dobra

Mliječna kiselina-gdje se koristi i zašto je dobra?

Mliječna kiselina je tvar koju proizvode crvena krvna zrnca, mišićne stanice i stanice kože, kao i bubrezi, kada nedostaje kisika u stanicama, naročito tijekom vrlo intenzivne mišićne vježbe. Navedena kiselina metabolizira glukozu, tvar koja tijelu daje energiju. Mliječna kiselina se proizvodi u tijelu tijekom fizičkog napora i nestaje nakon sat vremena. Ona je ujedno i sastavni dio mliječnih proizvoda, vina, voća i povrća. Mišićne stanice proizvode mliječnu kiselinu kada se mišići intenzivno mobiliziraju. Tijekom tjelesnog vježbanja mišićne stanice u velikim količinama proizvode mliječnu kiselinu koju sintetiziraju aktivni mišići.

Nakon njezine proizvodnje u mišićima nastupa jetra koja mliječnu kiselinu preuzima i koristi u glukoneogenezi, odnosnu u proizvodnji glukoze. Na taj način se omogućuje korištenje energije sadržane u krvi. Važno je znati da je ta kiselina odgovorna za grčeve u mišićima u slučaju prevelikog nakupljanja. Kao što vidite ova kiselina je potpuno prirodnog karaktera i njezina upotreba je široka, no ponajviše se koristi u sportu.

Mliječna kiselina-gdje se koristi i zašto je dobra, njega kože lica

Mliječna kiselina dokazano pomaže u njezi kože lica. Svojim djelovanjem pomaže u ljuštenju kože lica. Djelotvorno uklanja mrtve stanice kože sa lica. Također, ubrzava staničnu obnovu te na taj način pomlađuje kožu lica. Ovi efekti baziraju se na staničnoj razini, dok istovremeno postoje i efekti koje možete primijetiti na prvi pogled. Mliječna kiselina će vam podariti svjetliji ten, glatku i mekšu kožu lica. Navedena kiselina je popularna u njezi lica zbog dva glavna razloga. Prvi razloga je taj što njeno redovito korištenje stvarno može dovesti do pozitivnih promjena na vašoj koži lica.

Ova kiselina pomaže poboljšati prirodni faktor vlažnosti kože, odnosno pomaže koži lica da bude adekvatno hidratizirana. Nadalje, njezino redovito korištenje može usporiti znakove staranje koji se pojavljuju na vašoj koži lica. Potiče obnovu kolagena i može učvrstiti vašu kožu. Njezin pozitivni učinak se očituje i u smanjenju vidljivosti staračkih pjega ili pjega od sunca, odnosnu u njihovom blijeđenju.

Mliječna kiselina-gdje se koristi i zašto je dobra, moguće nuspojave

Kao i sve što čovjek koristi, tako i mliječna kiselina može uzrokovati određene nuspojave. Jedna od najčešćih nuspojava koja se veže uz mliječnu kiselinu je pojačana osjetljivost kože na sunce. Navedena nuspojava se može javiti zbog toga što ova kiselina uklanja stare stanice otporne na UV zračenje, dok ostavlja nove stanice izravnom utjecaju UV zračenja na kojeg nemaju otpornost kao stare stanice kože. Da bi minimalizirali navedenu nuspojavu, preporučuje vam se korištenje faktora protiv sunca svakim danom dok tretirate kožu lica mliječnom kiselinom.

Osim što može izazvati pojačanu osjetljivost kože lica na sunce, mliječna kiselina može uzrokovati i određene iritacije kože. Navedene iritacije uključuju: crvenilo, suhoću, svrab i peckanje. Ako vam se ove iritacije jave i nestanu unutar sat vremena možete biti mirni jer je to normalno u većini slučajeva. No, ako te iritacije ne nestaju dulje vrijeme, obavezno posjetite svog dermatologa kako bi na adekvatan način izliječili te iritacije.

Tagovi: