Kako napraviti hranjivo ulje za stariju kožu lica – Kako spriječiti starenje kože

Kako napraviti hranjivo ulje za stariju kožu lica - Kako spriječiti starenje kože

Hranjivo ulje za zreliju i stariju kožu lica

Prirodna ulja na bazi bilja odavno su poznata kao uspješna sredstva za njegovanje kože, za održavanje mladolikog izgleda, za smanjivanje bora, za učvršćivanje kože i za druge znakove koje donosi starenje. Snaga ovakvih ulja leži u mogućnosti opskrbljivanja organizma s potrebnim esencijalnim masnim kiselinama, vitaminima te drugim sastojcima koji su nužni za redovito hranjenje i obnovu kože. Zašto bi se hranjivo ulje trebalo uvrstiti u njegu kože lica?

Epiderma ili površinski sloj kože u zrelijoj i starijoj dobi gubi mogućnost zadržavanja potrebne vlage, što za rezultat donosi vidljive bore. U dermi ili srednjem sloju kože isto tako dolazi do smanjenja proizvodnje bjelančevina poput kolagena te elastina, što rezultira s opuštenom kožom. Upravo hranjivo ulje može utjecati na zadržavanje vlage i proizvodnju kolagena te elastina. Korištenje prirodnih i hranjivih ulja rezultirat će zdravijim i mlađim izgledom kože, a sve zahvaljujući veoma sličnim sastojcima koji se nalaze u hidrolipidnom sloju kože. Postoje razne vrste ulja koje možemo koristiti, no najčešće se koriste ulja od kokosa, argana, ruže, smilja, badema.

Hranjivo ulje pomaže u održavanju mladenačkog izgleda

Danas mnoge žene upotrebljavaju razne preparate za njegu kože lica, a među njima se često nalaze i hranjiva ulja. I dok se hranjivo ulje u većini slučajeva koristi za čišćenje lica, potrebno je navesti da to nije njihova jedina svrha. Hranjivo ulje za kožu lica dobiva se od masnoće određenog ploda - sjemenke ili drugih dijelova, uz pomoć hladnog prešanja. U svijetu aromaterapije ovakva ulja se često zovu baznim uljima jer su baza za dodavanje dodatnih eteričnih ulja. Svaka kapljica hranjivog ulja sadrži prirodna svojstva iz odabrane biljke.

Ulja za njegu kože danas su postali alternativa za razne kreme i losione koji često ostavljaju masni trag i začepljuju pore na licu. Kako se koriste hranjiva ulja za lice? Lice je potrebno dobro oprati s odabranim proizvodom za njegom. Ručnikom lagano obrišite lice, pazeći da ostane malo vlažno. Na dlan ćete nakapati par kapljica odabranog ulja i pažljivo umasirati na kožu lica. Ostavite ulje da se upija 5 do 10 minuta, a maramicom obrišite eventualni višak. Postupak je potrebno ponavljati svaki dan ujutro i navečer kako bi njega lica bila potpuna.

Hranjivo ulje za lice možete napraviti i doma

I dok u brojnim drogerijama i ljekarnama možemo pronaći ulja za kožu lica, ono se isto tako može napraviti i doma uz odeđene recepte i naputke. Kako napraviti hranjivo ulje za stariju i zreliju kožu? Za početak morate znati što želite minimalizirati na svome licu. Znakovi starenja su često dehidracija te gubljenje elastičnosti, no isti ti znakovi su uvjetovani od strane našeg životnog stila. Zrelija i starija koža nije rezervirana za osobe koje su starije od 50 godina, ona se može pojaviti i kod osoba u 20-im ili 30-im godinama. Svaka koža lica će stariti, neovisno o njezi i stilu života, no ti znakovi starenja mogu se minimalizirati.

Koje hranjivo ulje odabrati za svoji tip kože? Ako vam je koža zrela i masna, tada je najbolje koristiti ulje jojobe ili sjemenki grožđa. Ukoliko je koža zrela i suha, tada je najbolje koristiti bademovo ulje i ulje od sjemenki marule. Ako je koža sklona aknama neovisno o starosti, tada je najbolje koristiti ulje šipka ili ulje od plodova divlje ruže. Za normalnu kožu koja ima znakove starenja najbolje je koristiti arganovo ulje ili retinol ulje. Što ako je koža osjetljiva? Tada je najbolje koristiti ulje konjske rotkvice ili ulje od aloe vere.


Tagovi: