Svrab po tijelu – uzrok i liječenje

Ljepota i zdravlje

Svrab po tijelu - uzrok i liječenje

Kako prepoznati svrab po tijelu

Svrab po tijelu se može manifestirati na bilo kojem području tijela. Svrbež može biti po čitavom tijelu ili može biti na određenom mjestu, odnosno lokalno određen. Svrbež obuhvaća ponekad i osip ili mjesta koja baš jako svrbe. Kada se svrab pojavi on je neugodan i teško je normalno funkcionirati ako ga imate. Svrbež po tijelu je jedna od najiritantnijih pojava koja vas muči i tjera na to da se posvrbite po koži.

Ponekad možete zbog toga osjećati bol, no ne izravnu već blagu i iznenadnu. Dakako, ponekad je neprimjetna ili se niti ne pojavljuje. Većinom se svrbež pojavljuje na određenom području tijela, no ponekad je on moguć po čitavom tijelu. Ako imate osip uz svrbež, morat ćete ga svakako tretirati i liječiti na pravilan način kako bi se on što prije smirio, ali i kako se ne bi proširio na ostatak tijela. Pokušajte izbjeći češkanje i pretjerano trljanje kože kako ne biste dodatno pogoršali stanje.

Što uzrokuje svrab po tijelu

Svrab po tijelu se može pojaviti iz brojnih razloga i to sa ili bez pojave osipa, no uvijek stvara osjećaj bez obzira na uzrok, nelagodu i ponekad nepodnošljivost. Svrab je uzrokovan nekim zdravstvenim stanjem koje je u tom trenutku postojano u tijelu. Svrbež može biti uzrokovan alergijskom reakcijom na neku hranu, ili na neku životinju, na pelud ili pak alergijom na neki sastojak u lijeku, može biti pojava svraba kao posljedica bolesti, bubrega, štitne žlijezde ili jetre, čak i zbog postojanja raka ili zbog liječenja koje se primjenjuje zbog karcinoma.

Svrbež po tijelu se može pojaviti tokom trudnoće, zbog dijabetesa ili zbog bolesti kao što je herpes zoster. Također, ovo stanje se pojavljuje zbog korištenja nekih kemikalija koje predstavljaju smetnju koži, no i zbog parazita kao što su stjenice, grinje i uši. Pokušajte detektirati uzrok ako imate svrbež i započnite sa liječenjem odmah kako se on ne bi proširio. Svrbež po tijelu nije ugodna pojava niti se njegovi uzroci mogu lako ustanoviti, no sve se može izliječiti na vrijeme ako se prepozna njegov uzrok.

Kako ublažiti svrab po tijelu

Ovisno o tome koji je uzrok vašeg svraba, obavezno tražite liječenje. Dakle, ako je uzrok vašeg svraba neka bolest koja se nalazi na bubrezima, jetri ili u štitnoj žlijezdi, najbolje je prvo izliječiti svrab po tijelu koji je nastao te se onda baciti na liječenje problema koji je uzrok tome, a koji je i ozbiljniji problem od običnog nelagodnog svraba.

Svrab po tijelu možete lako i brzo izliječiti pravilnom njegom i načinima olakšavanja. Svrabu možete smanjiti intenzitet stavljanjem hladnih obloga na mjesto gdje se on uporno pojavljuje, pokušajte se kupati u blago toploj ili mlakoj vodi i namažite svoju kožu nježnim kremama za tijelo. Krema bi trebala imati blagi ph i ne bi smjela sadržavati agresivne parabene, silikone niti parfeme u svom sastavu.

Možete isprobati i kreme koje sadrže hidrokortizon ili sličan sastav koji bi trebao umiriti i njegovati vašu kožu i područje na kojem je nastao svrbež. Uz to, izbjegavajte nošenje odjeće koja ti mogla još više iziritirati vašu kožu i pogoršati pojavu svraba.

Tagovi: