Menoragija (jaka menstruacija) – uzrok, simptomi, liječenje

Menoragija (jaka menstruacija) - uzrok, simptomi, liječenje

Menoragija - obilna menstruacija

Što je menoragija? Jaka menstrualna krvarenja koja su duga i obilna nazivaju se menoragijom. Riječ je o poremećaju menstrualnog ciklusa, krvarenje traje između 8 - 14 dana i izgubi se više od 150 ml krvi. Normalan menstrualni ciklus uključuje interval između jednog i drugog krvarenja između 24 i 32 dana. Trajanje menstruacije je između 4 i 7 dana, prosječan gubitak krvi tijekom normalne menstruacije je oko 80 ml, a svako odstupanje od ovog obrasca predstavlja prekomjerno krvarenje. Mnoge žene imaju obilna krvarenja tijekom menstruacije, zbog čega je ovaj problem jedan od tri najčešća u području ženskog zdravlja. Žene s menoragijom mogu doživjeti anemiju zbog velikog gubitka krvi. Kao teški oblik menstrualnog krvarenja, menoragija zahtijeva liječničku pomoć. Prekomjerno krvarenje može se pojaviti u bilo kojoj dobi, a uzrokovano je raznim čimbenicima. Kada se primijeti da su menstrualna krvarenja jako obilna, najvažnije je obratiti se ginekologu koji će utvrditi uzrok i ukazati na adekvatno liječenje.

Menoragija - uzroci i simptomi

Koji su najčešći čimbenici rizika? Što je uzrok obilnih menstruacija? Menoragija se može pojaviti u bilo kojoj dobi tijekom reproduktivnog razdoblja. Postoji nekoliko uzroka obilnog menstrualnog krvarenja koji se može dogoditi svakoj ženi, ali koji je češći u slučaju pretilosti i menopauze. Među glavnim uzrocima su promjene u zgrušavanju krvi, fibroidi, hipotireoza ili hipertireoza, nedostatak ovulacije, infekcije u maternici ili mokraćnom sustavu, disfunkcija jajnika, endometrij, spirala, adenomioza, uporaba hormonskih i protuupalnih lijekova, rak, pobačaj. Čimbenici rizika koji povećavaju šanse su određene bolesti kod žena. Izloženost ovom poremećaju češća je ako postoje nasljedni poremećaji povezani s krvarenjem i približavanjem menopauze. U mladoj dobi menoragija se lakše postavlja jer je uzrokovan endokrinim poremećajima. Drugi uzroci također mogu dovesti do menoragije poput visokog emocionalnog stresa i bolesti štitnjače. Glavni simptomi menoragije su obilna krvarenja, različita po trajanju i izgledu u odnosu na uobičajene, bolovi u donjem dijelu trbuha, povišena temperatura, nadutost i drugi znakovi hormonalnih poremećaja.

Kako se liječi menoragija

Menoragija ometa svakodnevni život jer krvarenje traje duže od sedam dana s obilnim protokom krvi. Grčevi koji se javljaju vrlo su intenzivni i jaki, a menstrualni ciklus prate ugrušci. Nedostatak željeza u teškim slučajevima pokazuje se simptomima vrtoglavice i umora. No, kada se tijekom krvarenja pokažu promjene u trajanju i količini krvi, kao i ugrušci, potrebno je obaviti pregled i analizu kako bi se pronašli uzroci. Dijagnoza menoragije uključuje otkrivanje uzroka problema posebnim pretragama, nekoliko metoda za procjenu i što utječe na obilno krvarenje. Ukoliko se radi o hormonskim lijekovima koji su uzročnici menoragije, prilagođenom liječenju pristupa se u dogovoru s liječnikom. Postoji li način da se spriječi menoragija? Iako ne postoje posebne preventivne mjere, može se spriječiti uzimanjem određenih lijekova. Način liječenja ovisi o uzroku menoragije. Ako nema organskih promjena, tada se započinje hormonsko liječenje. U vrlo rijetkim slučajevima kada se ne planira trudnoća, može se razmotriti uklanjanje maternice.


Tagovi: