Što je hipertireoza i koji su simptomi

Ljepota i zdravlje

Što je hipertireoza i koji su simptomi

Hipertireoza uzroci

Postoji nekoliko zdravstvenih stanja koji mogu uzrokovati hipertireozu. Jedno od njih je gušavost kao najčešći uzrok hipertireoze, što je autoimuna bolest koja se javlja uslijed pretjerane proizvodnje hormona štitnjače u ljudskom tijelu. Čvorovi na štitnjači se javljaju kao kvržice ili izrasline i oni su benigni, no značajno utječu na povećanu proizvodnju hormona štitnjače.

Kod žena nakon porođaja može se pojaviti upala zbog povećane štitnjače uzročnika virusa ili bakterija, to se može pojaviti neprimjetno i bezbolno. Hipertireoza se može pojaviti i zbog pretjerane konzumacije joda koji može potaknuti štitnjaču na pretjeranu proizvodnju hormona.

Također, hipertireoza je učestala kod ljudi koji piju lijekove za poticanje proizvodnje hormona štitnjače ukoliko su ih uzimali zbog premale aktivnosti štitnjače. Ukoliko je doza lijekova previsoka ili pretjerana to može rezultirati pretjeranim radom štitnjače. Ovaj se poremećaj hormona štitnjače pojavljuje i kod muškaraca i kod žena, no češće se pojavljuje kod žena pa su time žene ugroženije od pojave ove bolesti.

Hipertireoza simptomi

Kada vaša štitna žlijezda pretjerano radi, vaše tijelo također počinje raditi pretjerano u općem stanju organizma, te se jasno očituju simptomi hipertireoza. Simptomi hipertireoze su ubrzani rad srca, drhtanje ruku, nervoze, gubitak kilograma, pretjerano znojenje, teškoće pri spavanju i gubitak apetita. Ukoliko primijetite promjene kod želje za jelom, odnosno primijetite da nemate apetita, provjerite razinu svojih hormona štitnjače.

Dakle, razina TSH hormona u krvi rezultirat će izostankom apetita, no ako je razina T3 hormona povećana tada ćete imati nezasitnu glad i uvijek ćete imati apetita. Kod štitne žlijezde ovisi koji vam je hormon povećan, ako se radi o hipertireozi imat ćete problema sa nedostatkom apetita. Emocionalna nestabilnost i eksplozivnost u ponašanju mogu biti simptom hipertireoze, kao i nagle promjene raspoloženja.

Ako imate povećan rad štitnjače imat ćete i probleme sa vrtoglavicom i slabost u mišićima zbog nedostatka sna i neispavanosti. Kada primijetite nekontrolirane pokrete rukama i u šakama, to je razlog više da provjerite imate li hipertireozu. Ona je uvelike povezana sa poremećajima koji obuhvaćaju nekontrolirane pokrete udovima. Uz te postoje još mnogi simptomi hipertireoza.

Hipertireoza liječenje

Način liječenja štitne žlijezde koja boluje od hipertireoze ovisi o ozbiljnosti i učestalosti simptoma koji se pojavljuju, no ovisi i o vašoj dobi, o tome jeste li u drugom stanju i imate li možda nekih drugih zdravstvenih problema. Antitireoidni lijekovi uzimaju se kada vam vaš liječnik to prepiše, također jedan je od najboljeg načina rješavanja hipertireoze u prvom tromjesečju drugog stanja.

Hipertireoze se mogu liječiti i radioaktivnim jodom koji utječe na stanice štitne žlijezde i sve njihove funkcije. Ako se kod vas hipertireoza pojavljuje zbog postojanja čvorova na štitnoj žlijezdi, tada vam može biti preporučena operacija tijekom koje će se odraditi odstranjivanje gušavosti vaše štitne žlijezde ili čvorova na vašoj štitnoj žlijezdi.

Jedna od potencijalnih nuspojava nakon operacije jest oštećivanje struktura koje se nalaze blizu štitne žlijezde, te može doći do oštećenja glasnica. Još može doći i do pojave hipokalcemije odnosno niske razine kalcija u krvi, te do poremećaja sa dišnim putevima, no oni su rijetkost. Također, vaša hipertireoza se može liječiti i promjenom svoje prehrane kako biste postigli izbalansiranu razinu hormona štitne žlijezde koju će vam preporučiti liječnik ili nutricionist.

Tagovi: