Nizak tsh – uzrok, simptomi, liječenje

Nizak tsh - uzrok, simptomi, liječenje

Nizak tsh koji su uzroci

Tsh tiroidni stimulirajući hormon je hormon koji proizvodi hipofiza i važan je jer utječe na proizvodnju hormona štitnjače T3 i T4. Povišena razina T4 utječe na smanjivanje izlučivanja tsh hipofize. Hormoni štitnjače su važni po mnogo čemu u ljudskom organizmu, a potiču rast kostiju i njihovo sazrijevanje, kao i sazrijevanje središnjeg živčanog sustava, reguliraju potrošnju kisika, te proizvodnju topline. Referentne vrijednosti za tsh u ljudskom organizmu su 0,27 - 4,20 mU/L, kada je razina tsh ispod donje referentne vrijednosti ustanovljava se nizak tsh.

Nizak tsh može upućivati na brojne bolesti kao što su hipertireoidizam ili Gravesova bolest, subakutni tireoiditis, toksična guša, smanjena funkcija kod hipofize, te akromegalija, hormonalni poremećaj kod kojeg hipofiza previše proizvodi homone rasta zbog pojave benignih tumora na hipofizi, adenoma. Sve ove bolesti uzrok su da je razina tsh niska, što uzročno posljedično dovodi do raznih poremećaja i bolesti u ljudskom tijelu koje nije u ravnoteži kakvoj bi hormoni štitnjače i hormoni hipofize trebali biti za zdravi organizam.

Simptomi za nizak tsh

Simptomi koji ukazuju na nizak tsh su psihičke i fizičke naravi, te će osoba po svom općem stanju organizma osjećati da nešto nije u redu. Psihički osjećat će anksioznost, te će imati problema sa spavanjem. Javljat će se tremor, ubrzani srčani ritam, a oči će postati buljave.

Kako bi se utvrdilo da je nizak tsh liječnik vas treba uputiti na pretragu krvi za test tsh na koji morate doći natašte, ne smijete to jutro ništa ni jesti ni piti. Kako nije moguće utvrditi točan uzrok poremećaja tsh, ukoliko vam je tsh nizak liječnik će tražiti da napravite i test na razine hormona T3 i T4, test na autoimune bolesti kao što su Gravesova bolest i Hashimotova bolest. Ukoliko postoje takvi poremećaji s hormonima štitnjače liječnik će znati da je to vrlo vjerojatno uzrok poremećaja razine tsh. Pretjeran rad štitnjače smanjit će proizvodnju tsh, te uz navedene simptome mogu se pojaviti i suha koža, te neredoviti menstrualni ciklusi i pretjerana osjetljivost na hladnoću i toplinu.

Liječenje kad je nizak tsh

Da bi se liječio nizak tsh prvo je potrebno utvrditi uzrok, prvenstveno da li je uzrok poremećaju pretjeran rad štitnjače, hipertireoza i povećane razine hormona štitnjače, T3 i T4. Ukoliko liječnik specijalista ustanovi da postoji pretjeran rad štitnjače lijekovima će regulirati rad štitnjače. Odredit će vam određenu doza lijeka koju ćete uzimati, te ćete redovito kontrolirati i hormone štitnjače i tsh.

Moguće je da će propisana doza biti neodgovarajuća za lijek koji vam je liječnnik propisao, pa će liječnik morati prilagoditi dozu ili promijeniti lijek kako bi utvrdio dozu i lijek koji djeluje na poremećaj rada štitnjače.

Ukoliko je za nizak tsh uzrok u nekoj bolesti liječenje, poput akromegalija, liječenje će biti usmjereno na uklanjanje ovog poremećaja koji je doveo do poremećaja razine tsh. Kao i kod svake bolesti i kod hipertireoza je važno rano otkrivanje jer se svaka bolest lakše liječi u ranoj fazi dok se nije zakompliciralo. Hipertireoza može utjecati na rad srca, uzrokovati aritmije, pa čak utjecati i na prestanak rada srca.


Tagovi: