Povišen tsh – uzrok, simptomi, liječenje

Povišen tsh - uzrok, simptomi, liječenje

Povišen tsh uzrok

Najčešći uzrok za povišen tsh je usporen rad štitnjače, hipotireoza. Kada štitnjača ne proizvodi dovoljno hormona T3 i T4 javlja se pojačana proizvodnja homona hipofize tsh. Štitnjača svoje hormone ispušta direktno u krvotok, a endokrini sustav iz hipotalamusa šalje informacije u glavnu žlijezdu hipofizu koja regulira ostale ćlijezde u ljudskom tijelu, pa tako i štitnjaču.

Funkcioniranje štitnjače je regulirano lučenjem hormona hipofize tsh, pa kada postoji usporen rad štitnjače tijelo će imati povišen tsh jer hormoni štitnjače utječu na razinu tsh, te su u međusobnom odnosu i kod zdravog metabolizma oni su u ravnoteži. Za normalan rad štitnjače je ljudskom tijelu potreban jod kojeg ljudsko tijelo samo ne proizvodi već ga je potrebno unositi u organizam, najčešće uz pomoć jodirane soli. Nedostatak joda dovodi do poremećaja u radu štitnjače i pridonosi usporenom radu štitnjače.

Štitnjača utječe na rad srca, disanje, menstrualni ciklus, tjelesnu masu, snagu mišića, kolesterol u krvi, regulira tjelesnu temperatru, utječe na pokretljivost crijeva, te utječe na rad središnjeg i perifernog živčanog sustava.

Povišen tsh simptomi

Simptomi koji upućuju na povišen tsh su zapravo simptomi hipotereoze, usporenog rada štitnjače. Metabolizam je u tijelu oslabljen, te osobe dobivaju na tjelesnoj težini bez da su promijenile način prehrane. Osobe se osjećaju vrlo umorne i usporene, pospane, vrlo su bezvoljne, te osjećaju stalno hladnoću.

Mogući simptomi za povišen tsh, odnosno pojavu hipotireoza su i poremećaji u radu srca, kosa je suha kao i koža, glas postaje promukao jer je sluznica suha i razvio se edem glasnica. Može se pojaviti i gluhoća i naghluhost, javlja se poremećaj menstrualnog ciklusa kod žena, a kod oba spola može doći i do sterilnosti. Gubitak kose na nekim dijelovima glave ili prorjeđivanje kose također je simptom za ovo stanje. Zbog usporenog metabolizma javlja se lijenost crijeva, te zatvor i opstipacija koja može postati ozbiljno zdravstveno stanje.

Ukoliko se radi o Hashimotovom tiroiditisu simptomi će se razvijati postepeno te osoba neće ni primjećivati razliku, već na testiranju ustanoviti poremećaje koje ima u svom organizmu.

Povišen tsh liječenje

Povišen tsh se liječi na način da se prvo ustanovi da li je hipotreoza uzrok, smanjeni rad štitnjače. Jednostavnim krvnim pretragama može se odrediti razina tsh, te hormona štitnjače T3 i T4. Ukoliko se testom ustanovi da je nastupila hipotireoza liječenje će biti usmjereno na poticanje rada štitnjače kako bi ona proizvodila normalne razine hormona štitnjače.

Liječnik specijalista će propisati lijekove kojima će regulirati rad štitnjače i odrediti dozu i lijek koji će to postići. Moguće je da će i po nekoliko puta biti potrebno mijenjati dozu ili lijek kako bi se kod određene osobe postigla optimalna količina lijeka potrebnog za reguliranje rada štitnjače. Tokom uzimanja lijeka liječnik će vas tražiti da redovito kontrolirate hormone štitnjače i razinu tsh kako bi vidio djeluju li lijekovi na ispravan način.

Povišen tsh će se smanjiti čim se rad štitnjače dovede u normalno stanje i štitnjača krene proizvoditi hormone štitnjače u normalnim količinama jer oni utječu i na proizvodnju tsh, pa se tako međusobno reguliraju.


Tagovi: