Menopauza simptomi

Ljepota i zdravlje

Menopauza simptomi

Menopauza simptomi, uvod u menopauzu

Biološke promjene koje se događaju u menopauzi nisu iste kod svih žena, tako da je potreba za liječenjem drugačija. U menopauzi mnoge žene ipak radije biraju prirodna rješenja protiv simptoma, a ona su najčešće u obliku prehrane. Menopauza simptomi, i kako ih ublažiti je neizbježna tema kod svake odrasle žene. Menopauza je neizbježan prirodan proces u kojemu žene doživljavaju svojevrsnu preobrazbu. Što je zapravo menopauza? Menopauza se može definirati kao posljednje krvarenje iz maternice koje se dogodi nakon što menstruacija izostane do godinu dana. Prosječna dob kada nastupa menopauza je kada žene dosegnu 50 godina. Iako sami raspon može dosezati već od 40 godina pa do 58 godina. Kada se žena krene žaliti da su u pitanju menopauza simptomi, zapravo je u pitanju klimaks što su simptomi perimenopauze. Hormonske promjene koje se događaju u vrijeme perimenopauze i menopauze zahvaćaju cijeli organski sustav i tako su simptomi brojni i raznoliki, utječu na fizičko i psihičko stanje žene. Jedni od najčešćih simptoma kod mnogih žena su bolovi u mišićima i zglobovima, glavobolje i vrtoglavice, napadaji panike i depresija.

Menopauza simptomi, simptomi

Tijelo žene se počinje mijenjati kada dođe do pada proizvodnje spolnih hormona, glavnog hormona estrogena. Ovo dovodi do opadanja sposobnosti ovulacije što je ujedno i kraj menstruacijskih ciklusa i završetak reproduktivne sposobnosti. Ovdje započinju prvi menopauza simptomi. Razdoblje hormonskih promjena počinje od reproduktivne faze do perimenopauze i menopauze sve do postmenopauze. Prvi znakovi da žena ulazi u perimenopauzu su promjene u redovnim mjesečnim ciklusima, dolazi do izostanka mjesečnice i njenog različitog trajanja, tako primjerice moguća su jaka krvarenja do tri dana i slaba krvarenja do šest dana. Ovo je uvod u poznatiju menopauzu gdje počinju poznatiji menopauza simptomi. Najčešći simptomi menopauze su svakako iznenadni naleti vrućine kao i noćno znojenje. Navedeni simptomi mnogim ženama uzrokuje kroničnu neispavanost i umor. Isto tako, česti simptomi menopauze su anksioznost i slabo raspoloženje, kao i problemi s pamćenjem i koncentracijom. S fizičke strane gledano, menopauza može uzrokovati promjene u tjelesnoj težini i probleme s mokraćnim sustavom. Menopauza isto tako pridonosi smanjenju seksualne želje kod žena, što isto tako dovodi do raznih emocionalnih problema.

Menopauza simptomi, savjeti za ublažavanje simptoma menopauze

Većina simptoma menopauze ne zahtijevaju nikakvu terapiju lijekovima, već je samo potrebno malo promijeniti životni stil kako bi se lakše nosili sa simptomima. Menopauza simptomi su tako lako rješivi s pravilnim izborom namirnica, dodacima prehrani kao i ciljano vježbanje tj. fizička aktivnost. Sve navedeno pomaže u regulaciji hormonske neravnoteže, što dovodi do ublažavanja simptoma menopauze. Dodati savjeti kako možete lakše proći kroz promjene koje menopauza donosi su sljedeći: Izbjegavajte stresne situacije, kao i pušenje i alkohol, jedite hranu koja je bogata kalcijem i vitaminom D, smanjite unos prerađene hrane i povećajte konzumaciju voća i povrća, konzumirajte namirnice s velikim udjelom fitoestrogena, povećajte unos proteina, jedite više manjih obroka dnevno, uzimajte dodatne suplemente uz prehranu, pijete dovoljno vode, održavajte normalnu tjelesnu težinu i vježbajte redovito. Menopauza simptomi mnogim ženama stvara nelagodu, što pridonosi tome da mnoge žene postaju veoma razdražljive pa čak i distancirane radi nekog osjećaja srama. Menopauza je normalni prirodni ciklus koji se događa u tijelu svake žene kad postigne određenu dob, nemoguće ju je izbjeći ali moguće ju je ublažiti.

Tagovi: