Klimaks – simptomi i uzroci

Ljepota i zdravlje

Klimaks - simptomi i uzroci

Što je klimaks?

Menopauza ili klimaks je prirodni završetak menstrualnog ciklusa kod svake žene. U pubertetu dobivanje prve menstruacije označavamo kao početak biološke promjene u tijelu žene, dok menopauzu označavamo kao kraj navedenog početka. Ova biološka promjena se događa svakoj ženi, ali simptomi su drugačiji kao i vrijeme kada se klimaks pojavi.

Neki od simptoma će bitno utjecati na fizičko i psihičko stanje žene koja prolazi kroz navedeni period. Danas pojam klimakterij i menopauza mnogi shvaćaju kao isti pojam, no važno je naglasiti kako oni to nikako nisu. Menopauzu možemo opisati kao zadnju menstruaciju kod žene u znak je kako jajnici dolaze do iscrpljenosti, točnije pada im razina hormona koji inače reguliraju normalan tijek menstrualnog ciklusa.

Predmenopauza je stadij prije zadnje menstruacije. Postmenopauza je period koji će započeti godinu dana nakon što je došla zadnja menstruacija, dok je klimakterij na kraju dio prirodne faze starenja kroz koju svaka žena prolazi od svoje reproduktivne dobi pa sve preko menopauze i postmenopauze. Simptomi u svim navedenim stadijima postepeno jačaju.

Klimaks simptomi i trajanje simptoma

Kada završi divljanje hormona i kada dođe do konačnog pada estrogena, progesterona i ostalih hormona u menopauzi, tada žena krene osjećati prvu pojavu simptoma. Simptomi menopauze će utjecati na tijelo, um i kožu žene. Često možete čuti kako se žene žale na poremećaje pri spavanju, depresiju, probleme s pamćenjem, gubitkom libida tj. željom za seksom, bolove u tijelu i valove vrućine.

Zašto klimaks dovodi tijelo žene u ovakvo stanje? Pad estrogena je odgovoran za remećenje tjelesne temperature, točnije od zavarava hipotalamus koji je naš prirodni termostat i ovdje dolazi do slanja pogrešnih poruka. Valovi vrućine su normalna pojava ako primjerice vježbamo ili se naglo zagrijemo, ali kada se ono dogodi odjednom bez promjene onda je to problem.

Valovi vrućine kod žena u menopauzi počinju u vratu i šire se na lice gdje ih prati crvenilo. Navedeni klimaks je kod svake žene nešto drugačiji. Općenito, sami simptomi traju oko 4 godine. Po završetku menstruacije, točnije po dobitku zadnje menstruacije poželjno je posjetiti ginekologa koji će vam pomoći uz savjete kako se boriti s novo astalom situacijom.

Klimaks ublažavanje i liječenje

Promjene u načinu života je mnogim ženama pomoglo da se lakše nose s teškim simptomima koje donosi klimaks. Možete isprobati sljedeće: Unašati dovoljno hladne vode tijekom dana, boravak u ugodnim prostorijama, redovito vježbanje, društvene i mentalne aktivnosti, ograničiti unos alkohola, zdravija i raznovrsnija prehrana.

Čak i uz sve navedeno bilo bi poželjno da žena obavi informativan razgovor s ginekologom oko uzimanja raznih suplemenata koji mogu pomoći pri unosu potrebnih vitamina i minerala. Nemoguće je spriječiti prestanak mjesečnice kod žena, no sve više žena se odlučuje na hormonsku zamjensku terapiju kako bi ublažile simptome menopauze. Poželjno je savjetovanje s ginekologom te liječnikom ukoliko se želite odlučiti na zamjensku hormonsku terapiju.

Holistički pristup kao kombinacija zdravog načina vođenja života dokazano pomaže da se žene bolje osjećaju u razdoblju menopauze. Poželjno je čak preuzeti i aplikaciju uz koju ćete lakše pratiti javljanje simptoma i koja će vam pomoći s vođenjem dnevnika vezano uz prehranu ili vježbanje. Klimaks ovisi od žene do žene, kao i kod menstruacije neke će navedeno stanje bolje podnijeti a neke ne. Važno je otvoreno pričati o simptomima i savjetovati se kako bi uspješno prolazili kroz navedeni problem.

Tagovi: