Maškare

Maškare kako su nastale i kako se računa kada počinju

Najpoznatiji naziv ovog događaja su maškare, međutim u nekim krajevima su poznate kao poklade, fašnik ili mesopust. U nekim našim krajevima nazivi mogu biti i pust, krnoval, krnjeval, pokladi ili fašnjek. U velikoj većini naših krajeva i ostalim zemljama čak i na drugim kontinentima festivali maškara se održavaju prije korizme i to 40 dana prije Uskrsa.

Stoga možemo reći da se organiziranje slavlja maškara ravna prema Uskrsu i korizme. Međutim, u našoj zemlji na riječkom području maškare se organiziraju odmah nakon slavlja Nove godine, i to dan prije Pepelnice. U svijetu također i u nekim zemljama datum održavanja festivala nije vezan uz korizmu.

Slavlje maškara povijesno potječu od rimskih bakanalija i utemeljeno je na vjerovanju da paljenjem određenog lika služi tjeranju zla i zlih sila, ali i tjeranje zime. Vrlo često značenje maškara ima i socijalno i političko značenje putem kojeg građani šalju određene poruke svojim vladajućima čime su nezadovoljni i što žele da im bude bolje. Međutim najviše se organiziraju slavlja u cilju zabave, masovnih povorki, plesova, vatrometa kako bi se mase zabavile.

Maškare i njihovi običaji

Maškare ovisno u kojem kraju ili državi ili kontinentu se slave imaju različite običaje. Ovi karnevali i festivali se organiziraju danas u svrhu zabave, velikih događanja uz nastupe poznatih pjevača i drugih estradnih umjetnika.

U nekim se krajevima manifestacije održavaju u obliku povorki ljudi koji su se prerušili u neke likove. Likovi mogu biti šaljivi, zastrašujući, zabavni, čak se i grupe organiziraju i tematski se kostimiraju u zajedničku temu i čine dio povorke. Svi smo čuli za zvončare na području Kastva koji imaju svoje posebne kostime od ovčje kože, posebne životinjske maske i opasani jednim do tri zvona oko struka sa kojima zvone dok hodaju u povoci.

U nekim se mjestima maškare organiziraju u svrhu poruka vladajućima ili socijalna poruka koja završava spaljivanjem izrađene lutke, te tim činom se tjera sve zlo i privlači dobro. U našoj Baranji su sudionici poklada podijeljeni na loše i dobre, loši se nazivaju strašne buše i imaju zamaskirane glave i lice, a tijelo prekriveno kožuhom, nose štap, sablju i zvono. Dobri su lipe buše mlade djevojke i mladići obučeni u narodnu nošnju. zajedno obilaze kuće i primaju darove kojima plaćaju svirače koji ih prate svirkom u povorci.

Poznati karnevali i festivali kojima se slave maškare

U našim krajevima poznati su riječki karneval i njegove povorke kostimiranih građana i sam grad Rijeka podupire ovu manifestaciju. Kastav je poznat po svojom zvončarima, Samobor je poznat po samoborskom fašniku koji je organiziran za maškare gdje i posjetitelji dolaze zamaskirani u neke likove kao i sudionici organizatori ovog događaja.

Spomenuli smo i buše u Baranji i kako se one organiziraju u svoje posjete dok se povorka kreće kroz baranjska sela. Međimurski fašnik je poznat po tome što je organiziran u tri djela, dječji fašnik, tradicionalni i svjetovni fašnik, uz prisustvo veliko broja sudionika maškara. Novi Vinodolski bazira svoje maškare na mesopusnim narodnim običajima sa tradicionalnim pravilima koji traje tri tjedna.

Svakako svjetski najpoznatiji karnevali i festivali su u talijanskoj Veneciji i brazilskom Rio de Janeiro. Karneval u Rio de Janeiro-u se sastoji od povorke koja zapravo predstavlja paradu plesača sambe, poznatog brazilskog plesa. Raskošni kostimi označeni seksepilom mladih žena koje plesu ovaj strastveni ples. Broj sudionika u povorci ponekad dosiže i do nekoliko tisuća ljudi. Postoji i žiri koji ocjenjuje nastupe skupina povorke. Venecijanski karneval je orijentiran na nošenje maski koje su najvažniji dio kostimiranja, a nastao je u 13-tom stoljeću kao posljedica otpora Mletačkim vlastima koji su željeli ograničiti nošenje maski.

Tagovi: