Kako je nastao karneval u Rio de Janeiru

Kako je nastao karneval u Rio de Janeiru

Karneval u kojem su sudjeval i brazilski carevi

Prema starim zapisima, najstariji karneval u svijetu u Rio de Jneiro su donijeli imigranti sa portugalskih otoka oko 1723 godine. Prema istim zapisima ti isti ljudi su samo jednih poklada izašli na ulice s kantama vode i raznim voćem i povrćem i počeli se međusobno gađati i polijevati zbog čega je nastala opća gungula i halabuka iza koje je nastalo katarzično smirenje Tako je počela povijest karnevala u kojem su sudjelovali i brazilski carevi, jasno, nešto kasnije.

Naime prvi organizirani karneval u kojem je sudjelovao i car se dogodio 1855 godine, a organiziranu povorku aristokrata u luksuznim kostimima sa puno cvijeća i ukrasa je činila skupina od 80 sudionika. Godine 1870 koncept karnevala se odvija po dramaturški predvođenom scenariju sa likovima kralja, kraljice, vještice, seljaka i plesača i tako se počinje polako pretvarati u svenarodno veselje. Od 1911 godine događaj za koji se pripremalo cijelu godinu postaje neizbježan dio gradske kulture i dio duše grada i naroda.

Karneval koji se nije održavao samo za vrijeme II svjetskog rata

Događaj koji su predvodili aristokrati sa svojim carevima je motivirao i druge poslovne ljude, pa je 1930 Hansenova pivovara sponzorirala natjecanje kostima i tada je popularnost još više naraslo i privuklo sve vozače automobila da se uključe u povorku. Karneval koji se nije održavao samo za vrijeme II svjetskog rata je 1947 godine ponovo oživio i postao najpoznatiji i najveći kostimirani događaj u svijetu. Iako samba dominira, mješavina raznih plesnih stilova je bila neizbježna.

Karneval u Rio de Janeiru je svenarodno veselje, u njemu učestvuju svi, a kostimirani plesači donose donose pomiješane stilove kao odraz različitih vjerskih i kulturnih tradiciji. Iako su kostimiranje nekada predvodili ristrkrati, glazba često potječe iz najsiromašnijih slojeva. Škole sambe pripremaju plesače, a u povorci na sambodromu ih se nađe od 3 000 - 5 000 plesača, dok se oko sambodroma može smjestiti do 75 000 gledatelja. Ovo je i veliki i unosan turistički projekt, a organizatori se ponose na dugovječnost karnevala.

Karneval u Rio de Janeiru je vrhunski spektakl

Kažu da samo potrošnja piva za vrijeme karnevala poraste za 80% iznad ukupne godišnje potrošnje. Karneval u Rio de Janeiro je vrhunski spektakl i vrhunski turistički proizvod, ugostitelji uz potoke piva nude i lokalne prehrambene delicije, a lokalne vlasti dijele besplatne kondome u sklopu borbe protiv AIDS-a iako se stariji građani bune protiv toga jer misle da to uništava tadiciju i bit festivala. No, realno gledano to jest postao festival tjelesnosti, erotike i strasti u ritmu sambe.

Karneval obilježava i domaća gastronomska ponuda, na svakom koraku se nudi ragu od svinjetine i crnog graha (fejioada), sve servirano uz rižu ili krumpir, uz kriške naranče. To je vrlo ukusna, ali i vrlo kalorična i zasitna hrana koja treba biti konzumirana tek nakon karnevala, jer izaziva pomalo tromost. Uz već spomenute potoka piva, festivalsko piće je i osvježavajući napitak od caipirnha i limete, koktel koji stvarno osvježava, a sve to da festival bude slavlje svih osjetila.


Tagovi: