Kako su nastali teletabisi

Kako su nastali teletabisi

Teletabisi crtić koji to nije bio

Četiri bebe istovjetne, ali raznobojne i jedno nasmiješeno sunce nad zelenom livadom su se počele pjavljivati na televizijskim ekranima u udarnom terminu za dječje crtiće 31 ožujka 1997 godine, bila je to BBC-ijeva prva dječja televizijska emisija. Bili su to teletabisi crtić koji to nije bio, ali gledatelji to nisu odmah shvatili, emisija je namijenjena djeci od 1 - 4 godine života, ali su se na nju navukla i veća djeca, pa čak i odrasli.

Teletabisi su prikazani u 365 epizoda, autori Anne Wood kreativna direktorica i Andrew Davenport koji je napisao čitav opus. Ubrzo je to postala kultna emisija čak i među studentima, a 1998 godine je dobila i nagradu i nagradu Birtanske akademije za filmsku i televizijsku umjetnost. Svima su bebe nalik na vanzemaljce, sa antenama na glavi i tv-ekranima na trbuščićima koje su brbljale i gugutale na nerazumljivom baby jeziku bile simpatične i izgledale kao crtani likovi, a emisija je prevedena na 45 svjetskih jezika.

Teletabisi su zapravo bili glumci u krznenim kostimima

Šokantna istina da ti mali svemirci nisu crtani likovi se saznala mnogo kasnije, kao i to da nisu bili mali i slatki. Teletabisi su zapravo bili glumci u krznenim kostimima, najmanji je bio visok 198 cetimetara i nosio je kostim težak 15 kilograma, a disali su kroz sasvim malu rupicu i za dugih snimanja su se mogli i ugušiti. Ova priča je objavljena 2001 godine u časopisu Time i digla veliku prašinu, pa su je prenijeli mnogi svjetski mediji.

Teletabisi su na svojim krznenim trbuščićima imali i tv-ekrane preko kojih su kao pravi svemirci međusobno komunicirali. Snimljene epizode prikazuju likove u veličini jednogodišnjeg djeteta, koje se s tim u skladu i ponaša i nitko ne bi ni pokušao zamisliti glumca koji je zajedno sa kostimom i antenama visok 198 centimetara. Odrasli ljudi su se "navukli" na seriju zbog svoje djece, ali i stručnjaci koji rade s malom djecom, ali Davenport, psiholog po profesiji je savršeno dočarao ponašanje jednogodišnjaka.

Teletabisi, njihova imena i govor

U seriji su stalno u svakoj epizodi četiri teletabisa, jedan osjećajni usisavač Noo Noo, baby hrana u obliku tubi kremea i tubi tosta sa smiješkom, a jutro uvijek započinje izlaskom nasmiješenog sunca i trava je uvijek zelena. Teletabisi, njihova imena i govor, koji je bio ili grgljajući ili gugutavi, zbog čega su se stručnjaci bunili, jer tepanje, gugutanje i grgljanje odgađa pravi artikulirani govor koji djeca trebaju naučiti, a njihove odorice su bile crvena, žuta, zelena i ljubičasta.

Teletabisi su se zvali Tinky Winky, Dipsy, Laa i Po. Tinky Winky je bio najveći, nosio je ljubičasto odjelce, crvenu torbu i trokutastu antenu na glavi, zbog čega u to doba (1999 godina) vodilo polemike da izgleda kao gej. Dipsy se smatrao muškom figurom u zelenom odjelcu i sa ravnom antenom na glavi, Laa je bila teletabis u žutom odijelu sa kovrčavom antenom na glavi, Po je najmanji teletabis u crvenom odjelcu, nedefiniranog spola, ali se smatralo da je muško.


Tagovi: