ZF Imuno - poboljšajte svoj imunitet

Za podizanje i jačanje imuniteta

Idealan kada su u pitanju:

 • Česte prehlade
 • Povišena razina stresa
 • Inflamacija unutarnjih organa
 • Digestivni problemi, uključujući manjak apetita, dijareju i stomačne grčeve
 • Frekventne infekcije, poput infekcije uha, upale pluća i sinusitisa
 • Neuroza, nesanica i gubitak apetita
 • Kronični umor

Malaksavost – uzrok, simptomi, liječenje

Sponzorirano

Malaksavost - uzrok, simptomi, liječenje

Malaksavost – uzroci

Malaksavost osjećamo kao lakše zamaranje tijela prilikom nekih aktivnosti, a da se taj osjećaj prije nije javljao ili nije postojao. Neki ljudi miješaju malaksavost i opći ili kronični umor, no ne radi se o istoj stvari. Osjećaj malaksavosti javlja se prilikom odrađivanja nekog posla ili prilikom nekih aktivnosti, no ne postoji kada je čovjek u stanju mirovanja, dok je opći ili kroničan umor prisutan cijelo vrijeme, nevažno odmarate li ili radite. Uzroci malaksavosti mogu biti razni, no najčešće se radi o simptomima nekih bolesti, od običnih i lako prolaznih viroza pa sve do raznih kroničnih i akutnih bolesti. Osjećaj malaksavosti često se veže uz oboljenja štitnjače, posebice hipotireozu, no isto tako može ukazivati na bolesti kao što je anemija te je vezana uz mnoge probleme koji se tiču srca. No osim bolesti, osjećaj malaksavosti može se javiti i zbog prevelikog opterećenja tijela prilikom odrađivanja poslova ili zbog prevelikog stresa koji može zamarati tijelo.

Malaksavost – simptomi

Malaksavost također može biti i rezultat manjka sna, bilo da se radi o premalo spavanja ili o lošem snu. Također, loša prehrana od koje se ne dobiva dovoljna količina vitamina, minerala i ostalih stvari koje opskrbljuju tijelo energijom mogu uzrokovati češćim osjećajem malaksavosti. Simptomi malaksavosti slični su onima osjećaja umora te tijelu bude teže odraditi stvari koje inače radi bez problema. Malaksavost često utječe i na samu koncentraciju zbog čega pojedinac može imati osjećaj kao da troši više energije nego što je to uobičajeno zbog čega se javlja još veći osjećaj umora. Kako bi radili na smanjenju osjećaja malaksavosti, dobro bi bilo promijeniti životne navike te za početak pokušati spavati više i jesti raznovrsniju hranu. Osim toga, ukoliko sumnjate da je osjećaj malaksavosti simptom nekog oboljenja, bilo da se radi o virozi ili nekoj drugoj bolesti, bilo bi dobro da posjetite svog liječnika kako bi vas se uputilo na daljnje pretrage koje bi ukazale na problem.

Malaksavost – liječenje

Malaksavost se može umanjiti promjenama životnih navika, od prehrane i sna pa sve do izbjegavanja izlaganja stresu. Osim toga, dodatci prehrani u vidu vitamina i minerala također mogu pomoći tijelu oporaviti se i lišiti se osjećaja umora. Ukoliko je pozadina malaksavosti neki medicinski problem, odlazak doktoru i postavljanje dijagnoze pomoći će prilikom rješavanja tog problema. Liječenje zdravstvenih problema često rješava i malaksavost kao takvu te može poboljšati kvalitetu životu zbog čega ćete se osjećati bolje. Ovisno o razlozima malaksavosti, tretiranje iste razlikovat će se te stoga ono što djeluje kod jedne osobe neće nužno djelovati i kod druge osobe te je stoga važno slušati svoje tijelo i postupati s obzirom na situaciju u kojoj se nalazite. Osjećaj malaksavosti uslijed lošeg načina života, oboljenja poput viroze ili uzrokovan nekim kroničnim i akutnim bolestima izrazito se drugačije tretira, no promjena načina života svakako može rezultirati barem nekim malim pomacima i trebala bi biti u interesu svakome.

Tagovi:

ZF Imuno - poboljšajte svoj imunitet

Za podizanje i jačanje imuniteta

Idealan kada su u pitanju:

 • Česte prehlade
 • Povišena razina stresa
 • Inflamacija unutarnjih organa
 • Digestivni problemi, uključujući manjak apetita, dijareju i stomačne grčeve
 • Frekventne infekcije, poput infekcije uha, upale pluća i sinusitisa
 • Neuroza, nesanica i gubitak apetita
 • Kronični umor