Lunata – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Ljepota i zdravlje

Lunata - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Lunata – primjena i djelovanje

Lunata je lijek koji se koristi za liječenje problema sa spavanjem kao što su problemi sa buđenjem tokom noći, usnivanjem ili pak preranim buđenjem. Ovaj lijek se ne bi smio uzimati svakodnevno, već samo onda kada se pokaže potreba za tim. Lunata se obično uzima jednom na dan, i to navečer nakon obroka prije nego što otiđete na počinak. Doziranje ovisi o individualnim potrebama i preporuke liječnika. Lijek je veoma siguran za koristiti i uspješan je kod tretiranja spomenutih stanja. No, kao i svaki drugi lijek, i ovaj može uzrokovati nuspojave, o kojima ćemo Vam reći više u nastavku ovog članka. Prije upotrebe ovog lijeka, morate se posavjetovati sa svojim liječnikom kako bi procijenio na temelju Vaše povijesti bolesti i lijekova koje već koristite možete li koristiti ovaj lijek ili ne. Lijek se ne smije davati osobama koje imaju određena zdravstvena stanja i osobama mlađim od 18 godina, te trudnice i dojilje se moraju prvo konzultirati sa liječnikom prije nego što krenu uzimati ovaj lijek.

Lunata – upute i nuspojave

Lunata se uzima jednom na dan, i to malo prije nego što otiđete na počinak. Važno je uzimati lijek onako kako vam je propisao liječnik, te ne mijenjati dozu ili prekinuti terapiju bez prethodnog savjetovanja sa svojim liječnikom. Početna doza je 10 miligrama, te prema potrebi se može povećati doza na 20 miligrama. Kao i drugi lijekovi, tako i Lunata može kod osoba uzrokovati neželjene učinke. Moguće nuspojave su slabo pamćenje, problemi sa spavanjem, viđanje stvari koje ne postoje, zamagljeni vid ili duple slike, proljev, umor, glavobolja, noćne more, zbunjenost, razdražljivost, slabost mišića, svrbež ili osip. Rijetke nuspojave koje se mogu dogoditi su alergijske reakcije na neke od sastojaka lijeka, poput osjećaja gušenja ili naticanje lica. U slučaju ozbiljnih nuspojava ili alergijskih reakcija, potrebno je odmah obavijestiti liječnika. Ako uzimate već neke lijekove, ovaj lijek može integrirati s djelovanjem drugog lijeka, te uzrokovati neke neželjene učinke. Iz tog razloga je bitno se savjetovati sa svojim liječnikom i vidjeti možete li uzimati ovaj lijek, ukoliko uzimate već neke lijekove.

Lunata – cijena i iskustva

Lunata lijek se treba držati van dohvata i pogleda od male djece. Lijek uvijek čuvajte u njegovom originalnom pakiranju. Nakon isteka roka trajanja lijek se ne smije više dalje upotrebljavati, te se treba baciti na za to previđeno mjesto. Rok trajanja Vam je navedeno na samom pakiranju te se datum odnosi na zadnji dan u mjesecu. Lunata lijek sadrži djelatnu tvar zolpidemtartarat, a također sadrži i druge pomoćne tvari. U jezgri tablete se nalazi laktoza hidrat, celuloza, natrijev škrob glikol vrsta A, magnezijev stearat i hipromeloza. U ovojnici tablete se nalazi titanijev dioksid, željezov oksid crveni, hipromeloza, celuloza, makrogol i boju. Lijek dolazi u dvije gramaže, od 5 miligrama i 10 miligrama. U ljekarni se može kupiti lijek na recept u pakiranju od 10 ili 20 tableta u kutiji. Cijena ovog lijeka je zaista dobra, te ako ste osigurani onda će Vam u tom slučaju osiguranje pokriti kupovinu ovog lijeka. Iskustva pacijenata koji su već isprobali ovaj lijek su vrlo dobra, te je mnogima pomoglo kod lakšeg usnivanja bez buđenja tokom sna.

Tagovi: