motion free

Varcosin - liječi varikozne vene u svim fazama

Zaboravite jednom zauvijek na izbočene vene i bol

 • ublažava bol i težinu u nogama
 • normalizira stanje vena
 • uklanja upale
 • smanjuje paučne vene
 • jača zidove krvnih žila
 • sprječava stvaranje ugrušaka
 • obnavlja kapilare
 • proširuje krvne žile

Limfostaza – uzrok, simptomi, liječenje

Sponzorirano

Limfostaza - uzrok, simptomi, liječenje

Limfostaza, uzroci

Limfostaza ili limfedem je naziv koji se odnosi na otekline koje se mogu pojaviti na rukama ili nogama. Stanje je uzrokovano radi blokade u našem limfnom sustavu, koji je itekako važan dio našeg imunološkog i krvožilnog sustava. Kada dođe do blokade, ona sprječava iscrpljivanje limfne tekućine i nastaje oteklina. Stanje može biti uzrokovano uklanjanjem ili oštećenjem limfnih čvorova kao dio liječenja karcinoma. Nažalost, ne postoji lijek koji u potpunosti liječi limfedem, ali ono se može kontrolirati. Limfostaza će zahtijevati marljivu brigu oko zahvaćenog područja.

Koji su uzroci navedenog stanja? Limfni sustav je veoma bitan kod održavanja zdravlja. U njemu cirkulira limfa kojoj je zadaća prikupljati bakterije, viruse i druge otpadne tvari. Limfni sustav navedeno nosi uz pomoć limfne žile do limfnih čvorova gdje se otpad filtrira uz pomoć limfocita i u konačnici se izbacuju iz organizma. Navedeno stanje nastaje kada limfne žile ne mogu napraviti potrebnu drenažu limfne tekućine, najčešće iz ruku ili nogu. Dolazi u dva oblika, primaran i sekundaran. Primarni oblik se može pojaviti sam, dok je sekundarni često znak druge bolesti ili stanja.

Limfostaza, simptomi

U najčešće simptome ubrajamo: Oticanje određenog dijela ruke ili noge, oticanje cijele ruke i noge, osjećaj težine, osjećaj stezanja u rukama i nogama, ograničeni pokretni ruku i nogu, osjećaj boli i nelagode u ruci ili nozi, ponavljajuće infekcije u zahvaćenom području, zadebljanje kože na mjestu oticanja. Sama oteklina koja je izazvana limfedemom može varirati od blagog oblika koji je jedva uočljiv, do ekstremnog oblika koji onemogućuje korištenje zahvaćenog ekstremiteta. Oteklina ili edem se razlikuje prema stupnjevima pojave. U svom prvom stadiju, edem može biti pomalo tjestast i zahvaćeno područje se u većini slučajeva vraća u normalnu do sljedećeg jutra.

U drugom stadiju edem pokazuje kroničnu upalu tkiva i dolazi do fibroze mekog tkiva. Treći i zadnji stadij uzrokuje tvrd edem koji je nastao radi fibroze mekog tkiva. Oteklina se može pogoršati za vrijeme toplog vremena, prije menstruacije i ako se dio duže vremena nalazi ispod razine srca. Limfostaza također donosi i promjene na koži, a najčešći simptomi su: Hiperpigmentacija, bradavice, papilomi i gljivične infekcije. U slučaju da je limfostaza uzrokovana liječenjem karcinoma, postoji mogućnost da se otekline neće primijetiti do nekoliko mjeseci ili godina nakon liječenja.

Limfostaza, liječenje

Na žalost, ne postoji lijek koji može ukloniti navedeno stanje. Samo liječenje se fokusira na smanjenje otekline i kontrolu boli. Tretmani mogu uključivati: Vježbe – Poželjno je razgibavanje ruku i nogu kako bi se potaknulo pokretanje limfne tekućine. Navedene vježbe ne bi trebale biti naporne niti vas umarati. Važno je fokusirati se na blage kontrakcije mišića koji se nalaze na rukama i nogama. Vježbe preporučuje liječnik ili fizioterapeut. Omatanje ruku i nogu – Zavoj koji se omata oko zahvaćenog područja potiče limfnu tekućinu da se vrati natrag u zahvaćeni dio tijela.

Savjete oko omatanja vam daje vaš terapeut. Masaža – Postoji posebna tehnika masaže, ili možete ići na limfnu drenažu. Izbjegavajte masažu ako imate infekciju kože, rak, krvne ugruške ili kongestivno zatajenje srca. Pneumatska kompresija – Nošenje posebnih rukava preko zahvaćenog djela koji je spojen na određenu pumpu koja povremeno radi pritisak na ud. Rukav će pomicati limfnu tekućinu i smanjiti oticanje ruke ili noge. Limfostaza može doći i u teškom obliku, što znači da se može razmatrati i operacija koja će ukloniti višak tkiva s tijela. Limfostaza će također zahtijevati kontroliranje tjelesne težine i redovito kretanje.

Tagovi:

motion free

Varcosin - liječi varikozne vene u svim fazama

Zaboravite jednom zauvijek na izbočene vene i bol

 • ublažava bol i težinu u nogama
 • normalizira stanje vena
 • uklanja upale
 • smanjuje paučne vene
 • jača zidove krvnih žila
 • sprječava stvaranje ugrušaka
 • obnavlja kapilare
 • proširuje krvne žile