Latuda – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Latuda - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Latuda - primjena i djelovanje

Latuda je lijek koji se koristi za liječenje različitih mentalnih poremećaja, uključujući shizofreniju i bipolarni poremećaj. Aktivni sastojak u tabletama je lurazidon, atipični antipsihotik koji djeluje na neurotransmitere u mozgu. Kod shizofrenije, koristi se za liječenje pozitivnih i negativnih simptoma, kao što su halucinacije, deluzije, disorganizovano ponašanje, emocionalna tupost i gubitak motivacije. Kod bipolarnog poremećaja, koristi se za liječenje epizoda manije i depresije. Djelovanje Latuda tableta je kompleksno i uključuje interakciju s nekoliko različitih neurokemijskih puteva u mozgu, uključujući dopaminski, serotoninergički i glutamati sustav. Tablete se uzimaju oralno, i uglavnom se uzima jedna tableta na dan nakon obroka. Doza lijeka i trajanje liječenja ovise o vrsti mentalnog poremećaja, težini simptoma i individualnim potrebama pacijenta. Važno je pratiti upute liječnika i ne mijenjati dozu ili prekidati terapiju bez njihovog odobrenja. Kao i kod svih lijekova, moguće su nuspojave kod uzimanja ovih tableta. Nuspojave mogu biti blage do teške, ovisno o dozi lijeka i osjetljivosti pacijenta.

Latuda - upute i nuspojave

Latuda tablete se uzimaju jednom dnevno, i to uz čašu vode nakon obroka. Dozu lijeka i trajanje liječenja određuje Vaš liječnik, ovisno o vrsti psihološkog poremećaja i težini simptoma. Važno je strogo se pridržavati uputa svojeg liječnika i ne mijenjati dozu ili prekidati terapiju bez njihovog odobrenja. Također je važno izbjegavati alkohol i druga sredstva koja mogu utjecati na živčani sustav, dok se uzima Latuda. Kao i kod svih lijekova, moguće su nuspojave kod uzimanja ovih tableta. Nuspojave se mogu razlikovati od pacijenta do pacijenta i ovise o dozi lijeka, individualnoj osjetljivosti i drugim čimbenicima. Najčešće nuspojave koje se mogu javiti pri uzimanju ovih tableta su proljev, zatvor, povraćanje, mučnina, vrtoglavica, glavobolja, umor, pospanost. nemir, nesanica, tjeskoba, promjena raspoloženja, suhoća usta i povećana osjetljivost na sunce.
Manje uobičajene, ali ozbiljnije nuspojave koje se mogu pojaviti su visoki krvni tlak, visoka razina šećera u krvi, neuroleptički sindrom, epileptički napadaji te poremećaj srčanog ritma. Važno je obratiti se liječniku ako se pojave nuspojave ili ako se one pogoršaju tijekom uzimanja lijeka.

Latuda - cijena i iskustva

Latuda tablete sadrže u sebi djelatnu tvar lurazidon. Također, lijek sadrži i druge pomoćne tvari, kao što su manitol, gelirani škrob, hipromeloza, umrežena karmelozanatrij, magnezijev stearat, titanijev dioksid, makrogol, žuti željezov oksid, indigotin i karnauba vosak. Latuda tablete dolaze u tri doze, i to po 18,5 miligrama, 37 miligrama i 74 miligrama. U ljekarni su dostupna pakiranja po 14,28,30,56,60,90 i 98 tabletama u kutiji. Tablete se mogu jedino kupiti u ljekarni, i to na recept. Cijena je jednaka u svakoj ljekarni, te je vrlo prihvatljiva. Lijek se treba držati što dalje od dohvata i pogleda od strane male djece. Potrebno je čuvati tablete u njihovom originalnom pakiranju kako biste ih sačuvali od utjecaja sunčeve svjetlosti i vlage. Nakon što im istekne rok trajanja, nemojte dalje više koristiti tablete. Iskustva su više nego dobra, te su mnogi iskazali kako im je pomoglo kod ublažavanja simptoma shizofrenije ili nekog drugog psihološkog poremećaja.


Tagovi: