Lan za zdrav dan

Lan za zdrav dan

Lan (Linum usitatissimum) pripada najstarijim kultiviranim biljkama i uzgaja se diljem svijeta, a najviše u Argentini i Egiptu. Rijetko ga nalazimo kao samoniklu biljku i pripada glavnim ratarskim kulturama. Lan je jednogodišnja biljka visine od 30 do 80 centimetara s uskom stabljikom i nasuprotno raspoređenim suličastim listovima. Cvate od lipnja do srpnja lijepim nebeskoplavim do bjelkastim cvjetovima s pet latica prošaranih tamnim linijama. Iz cvjetova se razvija plod veličine graška sa deset zlatnožutih ili smeđih sjemenki. Sjemenke lana ubiru se u kasno ljeto tek kada su potpuno zrele. Osim sjemenki, koriste se i stabljike lana od kojih se izrađuje lanena tkanina.
Lanene sjemenke sadrže od 35 do 45 posto lanenog ulja, sluz, bjelančevine, cijanogene glikozide te balastne tvari poput celuloze, hemiceluloze i lignina. Lanene sjemenke sadrže i vitamine B1, B2, E i C, beta-karoten, željezo, cink, natrij, magnezij, fosfor i kalcij.
Lan se već dugo upotrebljava kod zacjeljivanja tkiva, protiv unutarnjih i vanjskih oteklina, za obloge protiv mrlja na koži, protiv čireva i furunkula, protiv kašlja i akutnih ili kroničnih upala želuca. Narodna medicina preporučuje upotrebu lanenog ulja, cijelog i mljevenog sjemena lana, kao i brašna koje ostaje nakon tiještenja ulja iz sjemenki. I znanstvena su istraživanja potvrdila povoljno djelovanje lana na naše zdravlje: fitoestrogeni iz sjemenki imaju blagotvorne učinke kod nekih oblika raka dojke i debelog crijeva, istražuje se povoljan utjecaj sjemenki lana na rad bubrega, a pokazalo se da lan smanjuje povišeni kolesterol, blagotvorno djeluje kod ateroskleroze i smanjuje probleme u menopauzi. Ipak, pripravci od lana ne smiju se koristiti kod raka prostate, začepljenog crijevnog trakta i zajedno s laksativima. Također, ne smiju se upotrebljavati nezrele sjemenke lana, a zrele sjemenke i pripravke od njih treba potrošiti u kratkom roku.

Lanene sjemenke korisne su zbog sluzi koja povoljno utječe na probavni i dišni sustav, ali i zbog esencijalnih masnih kiselina koje su vrijedan dodatak prehrani.

Sluz iz lana djeluje laksativno i regulira probavu, a uzimanje lana posebno je korisno jer ne izaziva naviku niti oštećuje crijeva. Sluz se iz lana izlučuje namakanjem cijelih ili mljevenih sjemenki u mlakoj vodi. Upravo ta sluz oblaže i štiti sluznicu želuca i crijeva pa je namočeni lan dobro uzimati kod upale želuca i crijeva, a pomaže i kod iritabilnog kolona.

Laneno ulje sadrži od 40 do 60 posto α-linolenske kiseline (omega-3), od 16 do 25 posto linolne kiseline (omega-6), od 14 do 16 posto oleinske kiseline i od 10 do 15 posto palmitinske kiseline. Kako ulje sadrži višestruko nezasićene masne kiseline, lako oksidira i time postaje štetno za zdravlje. Zato je poželjno odmah upotrijebiti svježe samljevene sjemenke lana, npr. u mlinu za kavu. Najbolje je potražiti ulje lana punjeno inertnim plinom jer je takvo najmanje podložno oksidaciji, a netom otvoreno ulje treba čuvati u hladnjaku u tamnoj staklenoj boci i brzo potrošiti. No, taj se mali oprez pri upotrebi lanenog ulja isplati jer je ono dragocjen i zdrav dodatak prehrani.

Kako bismo bolje razumjeli povoljna djelovanja ulja na naše zdravlje, važno je razumjeti njihov sastav. Općenito, biljna su ulja po kemijskom sastavu esteri masnih kiselina i alkohola glicerola, a masne kiseline dijelimo na nezasićene i zasićene. Najpoznatije zasićene masne kiseline su palmitinska i stearinska, a nezasićena je naprimjer omega-9 (oleinska i erucična masna kiselina). Postoje i esencijalne masne kiseline koje mogu biti zasićene ili nezasićene. Osobina tih kiselina je da ih organizam ne može proizvesti sam već ih unosimo prehranom ili preko kože nanošenjem ulja koja su njima bogata. Najpoznatije esencijalne masne kiseline su omega-3 (α-linolenska, EPA – eikosapentaenoična kiselina i DHA – dokosaheksaenoična kiselina) i omega-6 (linolna i γ-linolenska kiselina), obje nezasićene, te stearinska kiselina koja je zasićena. O sastavu masnih kiselina ovisi i djelovanje ulja na naše zdravlje. Naime, upravo esencijalne masne kiseline (omega-3 i omega-6) iz lana djeluju povoljno na krvožilni sustav, a pokazalo se da poboljšavaju rad mozga pa su koristan dodatak za sve one koji se bave intenzivnim mentalnim radom.

Esencijalne masne kiseline iz lana povoljno djeluju na krvožilni sustav jer se stvaraju protuupalni hormoni koji sprečavaju upalni proces u krvnim žilama i tako štite endotel. Važno je znati da se α-linolenska kiselina iz lanenog ulja treba enzimatski transformirati do EPA i DHA. EPA djeluje protektivno za krvne žile, a DHA na živčani sustav pa pomaže kod skleroza. Ljudski organizam je deficitaran enzimom delta 6 desaturazom koji sudjeluje u transformaciji. Zato je uz laneno ulje u prehrani korisno uzimati ribu i riblje ulje koji već sadrže EPA i DHA.

Čišćenje debelog crijeva

Lan je jedna od najboljih biljki za čišćenje organizma, točnije debelog crijeva. Kura sa sjemenkama lana potiče čišćenje debelog crijeva te je korisna protiv zatvora, celulita, pretilosti, usporenosti i lošeg rada bubrega.

Upotreba: Od 2 do 3 jušne žlice cijelih ili mljevenih sjemenki smeđeg lana namočiti u od 5 do 7 dl mlake vode i ostaviti sat vremena da puste tanki i jedva vidljivi sloj sluzi oko sjemenki. Raspodijeliti u manje doze i piti tijekom dana zajedno s razmočenim sjemenkama lana. Piti četiri tjedna, a za četverotjednu kuru potrebno je oko 1 kg sjemenki smeđeg lana.

Lan u prehrani

Osim za čišćenje organizma, lan je dobro koristiti u svakodnevnoj prehrani, i kao ulje i kao sjemenku. Postoji niz receptura za bolje zdravlje koje sadrže lan. Naprimjer, ljekoviti namaz Hristijan i Budwigov protokol.

Namaz Hristijan sadrži nekoliko vrsta sjemenki, cimet i med. Izvrstan je i ukusan dodatak prehrani i prava “bomba” korisnih sastojaka za naše zdravlje.

Recept za namaz Hristijan je sljedeći: U mlinu za kavu sameljite tri jušne žlice sirovog badema. Dodajte u mlin dvije jušne žlice lanenih sjemenki i jednu jušnu žlicu sjemenki sezama. U dobivenu smjesu dodajte pola jušne žlice meda i pola čajne žličice cimeta. Zatim, miješajući dodajte vodu (najbolje izvorsku) dok ne dobijete namaz željene čvrstoće.

U Budwigovu protokolu laneno je ulje izvor linolne i linolenske esencijalne masne kiseline. Te se masne kiseline postupno ugrađuju u lipidnu stijenku stanice, a pospješuju i disanje stanice jer privlače slobodan kisik iz krvne plazme na sebe. Za što bolji prijenos korisnih tvari krvotokom do stanica dr. Budwig je preporučila miješanje lanenog ulja s posnim svježim kravljim sirom. Taj sir sadrži aminokiseline metionin i cistein koje u svom sastavu imaju sulfihidrilnu skupinu koja se lako povezuje s masnim kiselinama. Na taj način nastaje lipoprotein koji je lako topljiv u vodi, a samim time i u krvi. Posni sir sadrži manje masnoća od običnog, sira što mu omogućuje da prihvati veću količinu lanenog ulja od običnog sira.

Laneno sjeme je u prehrani najbolje uzimati termički neobrađeno jer se na povišenoj temperaturi ubrzava oksidacija ulja. Isto se odnosi i na laneno ulje: nije dobro kuhati na njemu jer se u uljima bogatim nezasićenim masnim kiselinama pri višoj temperaturi mogu stvoriti štetni spojevi. Najjednostavniji način za uzimanje lanenog sjemena je dodati ga mješavini žitnih pahuljica. Ako u pahuljice dodate još i suho voće, na jednostavan ste način dobili obrok koji podržava naše zdravlje i daje organizmu mnoštvo korisnih sastojaka iz biljaka.


Tagovi: