Lanene sjemenke nuspojave

Lanene sjemenke nuspojave

Lanene sjemenke kao prirodan lijek

Lanene sjemenke danas pripadaju u skupinu "super hrane", a sve zahvaljujući svojim blagodatima te brojnim prednostima za naše zdravlje. Način primjene ovih sjemenaka postaje sve širi, što se može primijetiti po brojim zdravim receptima. Da li postoji razlika između smeđih te zlatnih lanenih sjemenski? Razlika je minimalna, razlikuju se prema mikronutritivnom sadržaju i obje vrste se mogu sigurno konzumirati. Sjemenke lana su među najstarijim namirnica koje su poznate čovjeku, i one se uzgajaju od početka naše civilizacije. Danas razlikujemo smeđe i zlatne sjemenke, no one donose podjednaku hranjivu vrijednost za naš organizam.

Preporučuje se konzumacija do 7 grama sjemenki, što je otprilike jedna velika žlica. Uzmete li jednu žlicu lanenih sjemenki osigurat ćete si dnevni unos proteina, vlakana i omega 3 masnih kiselina, kao i veću količinu minerala te vitamina. Što čini lanene sjemenke prirodnim lijekom? Bogate su s omega 3 masnim kiselinama - Vegetarijanci i vegani često uzimaju navedene sjemenke kako bi nadoknadili omega 3 masne kiseline. Ove sjemenke su bogate s alpha linoleic kiselinom koja je svakako jedna od dviju esencijalnih kiselina koje naše tijelo ne može samostalno proizvesti.

Bogat izvor lignana - Lignani se opisuju kao bioaktivne, ne nutritivne polifenolne tvari koje dolaze iz biljaka i svrstavaju se u fitoestrogen. Studije pokazuju kako redovita konzumacija ovih sjemenki može spriječiti mogućnost razvoja raka dojke kod žena te raka prostate kod muškaraca. Pomažu kod bolesti srca i žila - Kada se redovito uzimaju, sjemenke lana mogu sniziti razinu kolesterola u krvi. Studije pokazuju da redovita konzumacija lanenih sjemenki u 3 mjeseca može smanjiti povišeni kolesterol za 20 %. Sadrže veću količinu proteina i vlakana - Proteini u sjemenkama su visoke kvalitete i poboljšavaju funkciju imunološkog sustava.

Lanene sjemenke mogu biti svestran sastojak

Danas na tržištu možemo pronaći sjemenke lana, mljeveni lan i laneno ulje. Svi ovi dodaci prehrani mogu se uvrstiti u svakodnevnu prehranu. Kako primijeniti lanene sjemenke? Možete ih jesti uz jogurt i ostale mliječne proizvode, možete ih dodati u kruh, kolače ili kekse, možete ih dodati u smoothie. Ove sjemenke se smatraju super hranom, što znači da njihovom redovitom konzumacijom možete poboljšati svoje zdravlje. Kako bi iskusili sve prednosti ovih sjemenki, potrebno je da svaki dan pojedete barem jednu veliku žlicu - 7 grama sjemenki.

Ako ne možete odjednom pojesti, tada pola žlice možete dodati u jutarnji obrok, a pola u večeru. Što je s ostalim oblicima lana? Mljeveni lan možete isto tako dodavati u razne napitke ili kruh, kolače. Ulje je poželjno koristiti za salate i za začinjavanje na kraju. Lanene sjemenke su bogate vitaminima, mineralima, tiaminom, folnim kiselinama i riboflavinom. Dnevna konzumacija pomoći će vam održati zdravlje srca i kardiovaskularnog sustava, kao i zdravlje crijeva i kože. Osim navedenog, one jačaju imunitet, smanjuju tegobe koje nastaju uslijed dijabetesa i pomažu u gubljenju viška kilograma.

Lanene sjemenke mogu uzrokovati nuspojave

Nekontrolirani te prekomjerni unos lanenih sjemenki može uzrokovati neugodne nuspojave. Moguće nuspojave koje mogu nastati s prekomjernim unosom su: Rizik od paralize i aritmije - Ova stanja mogu nastati kada se dnevno uzima preko 30 g sjemenki. Stanja će se razviti radi prekomjernog unosa cijanogenih tvari. Poremećaj živčanog sustava i smanjenje tlaka - Veće doze će povećati unos magnezija u tijelo, što može dovesti do navedenih stanja. Uz navedeno, dolazi do opterećenja probavnog trakta i osoba će osjetiti nadutost, bol u trbuhu, imat će vodenu stolicu.

Važno je navesti i sljedeće: 2 do 8% ljudi može imati individualnu netoleranciju na sastojke ovoga sjemena, što može dovesti do alergijske reakcije koja može biti opasna po život. Dokazano je kako lanene sjemenke smanjuju razinu šećera u krvi, što ne predstavlja opasnost za zdravu osobu, no potrebno je upozoriti osobe koje pate od dijabetesa kako se ne bi razvila hipoglikemija. Lanene sjemenke se ne preporučuju trudnicama radi učinka fitoestrogena koji nije dovoljno istražen. Postoji mogućnost prijevremenog poroda. Da li su sjemenke lana za vas? One mogu pomoći u održavanju zdravlja i sprječavanju određenih bolesti, no poželjno je da se prije njihove konzumacije savjetujete s liječnikom.


Tagovi: