Lamal – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Ljepota i zdravlje

Lamal - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Lamal – primjena i djelovanje

Lamal je antiepileptik koji se koristi za liječenje epilepsije i bipolarnog poremećaja. Epilepsija je kronična bolest koja uzrokuje ponavljajuće epileptičke napadaje, a bipolarni poremećaj karakterizira oscilacije raspoloženja između maničnih i depresivnih faza. Lamictal djeluje na živčane stanice u mozgu sprečavajući pojavu epileptičkih napadaja i stabilizirajući raspoloženje kod bipolarnog poremećaja. Lijek djeluje na način gdje smanjuje količinu električne aktivnosti u mozgu koja izaziva epileptičke napadaje. Također modulira neurotransmitere u mozgu, što može pomoći u stabilizaciji raspoloženja kod bipolarnog poremećaja. Uz to, ponekad se koristi i za liječenje neuropatske boli, kao što je trigeminalna neuralgija. Lamal dolazi u obliku tablete koja se uzima oralno jednom do dva puta na dan. Doziranje ovisi o dobi pacijenta, težini bolesti i drugim čimbenicima, a obično se počinje s niskom dozom i postupno povećava prema potrebi. Važno je strogo slijediti upute liječnika o doziranju i načinu uzimanja lijeka, te redovito odlaziti na kontrolu kod liječnika kako bi se pravovremeno otkrile eventualne nuspojave ili promjene u stanju pacijenta.

Lamal – upute i nuspojave

Lamal se uzima jednom do dva puta na dan i to prije ili tokom obroka. Što se tiče doze lijeka, to ovisi o raznim čimbenicima, . poput dobi pacijenta, zdravstvenom stanju, težini bolesti i slično. Obično se terapija liječenja započne s malom dozom te se postepeno tokom perioda poveća doza dok se ne pronađe prava mjera. Veoma je bitno se pridržavati uputa liječnika i ne mijenjati dozu ili prekinuti liječenje bez prethodnog savjetovanja sa svojim liječnikom. Kao i drugi lijekovi, tako i Lamal može kod pacijenta uzrokovati određene nuspojave. Najčešće nuspojave su ​​mučnina, glavobolja, vrtoglavica, umor, razdražljivost i promjene raspoloženja. Ove nuspojave obično nisu ozbiljne i obično nestaju nakon nekoliko tjedana uzimanja lijeka. Međutim, u rijetkim slučajevima mogu se pojaviti ozbiljnije nuspojave, poput alergijskih reakcija ili kožnih osipa. Ukoliko Vam se pojave neke od ovih simptoma i ne odlaze, u tom slučaju posjetite svojeg liječnika kako bi Vam preporučio što dalje učiniti.

Lamal – cijena i iskustva

Lamal se treba čuvati izvan dohvata i pogleda od male djece. Ukoliko je lijeku istekao rok trajanja, ne smije se više dalje koristiti te se treba baciti na za to previđeno mjesto. Datum roka trajanja je navedeno na samom pakiranju lijeka, te lijek istječe zadnjeg dana navedenog mjeseca. Djelatna tvar lijeka je lamotrigin, te također sadrži i pomoćne tvari kao što su to kalcijev karbonat, natrijev škroboglikolat, aluminijev magnezijev silikat, povidon, celuloza, niskosupstituirana hidroksipropilceluloza, mikrokristalični saharin natrij, koloidni bezvodni magnezijev stearat, silicijev dioksid i aroma crnog ribiza. Lamal dolazi u 4 gramaže, i to po 25 miligrama, 50 miligrama, 100 miligrama i 200 miligrama. Lijek se može kupiti na recept u ljekarni, te njegova cijena je vrlo prihvatljiva. Dolazi u pakiranju po 30 tableta u kutiji. Iskustva drugih osoba koje su isprobale ovaj lijek sun istaknuli kako im je značajno pomoglo kod ublažavanja simptoma epilepsije, što im olakšava njihov svakodnevni život.

Tagovi: