Što je neuralgija

Što je neuralgija

Što je neuralgija i simptomi

Neuralgija je naziv za vrlo jaku i intenzivnu bol koja se javlja u tijelu zbog oštećenja ili nadraženosti živaca. Živčani sustav se nalazi u cijelom ljudskom tijelu i živci su itekako važni jer pokreću mišiće i primaju energiju koju troše na pokrete. Ukoliko dođe do ozljeda, traume, pritiska na živac, infekcija, ali i bolesti poput dijabetesa i multiple skleroze, može doći i do neuralgije.

Neuralgija kao takva nije bolest već je simptom ili posljedica neke bolesti ili ozljede, no i drugih poremećaja. Može nastati u bilo kojoj dobi, no najviše su pogođeni stariji ljudi čiji imunitet je već oslabio kao i tijelo pa su time i najosjetljiviji.

Simptomi neuralgije su vrlo jaka lokalna bol koja se može osjetiti kao pečenje ili oštra bol u određenom živcu koji je pogođen. To mjesto može biti osjetljivo na dodir, a i na pokrete, pa tako i na kašljanje, smijanje i disanje ako se radi o živcima prsnog koša.

Neuralgija uzroci

Neuralgija kao simptom neke druge bolesti dakle ima svoje uzroke u tim bolestima zbog kojih je i nastala bol u živcima, odnosno ozljeda zbog koje se bol pojavila. Međutim, uzroci za pojavu neuralgije mogu biti i potpuno nepoznati.

Infekcija može uzrokovati oštećenja živaca, a najpoznatija infekcija koja uzrokuje oštećenja živaca je postherpetična neuralgija uzrokovana herpes zoster infekcijom, gdje se bol može pojaviti bilo gdje u tijelu u bilo kojem živcu kod kojeg je virus uzrokovao oštećenje i može trajati mjesecima. Razna degenerativna stanja kostiju također mogu uzrokovati pritisak na živac i izazivati akutnu bol, pa tako je najpoznatiji pritisak krvne žile na živac u mozgu koji će uzrokovati neuralgije trigeminusa, raznih dijelova lica pri čemu mogu nastati tikovi ili čak grčeve lica.

Šećerna bolest sa viškom glukoze u krvi također može oštetiti živce, te uzrokovati i bol u živcima ali i neravnotežu, utrnulost. Ako je šećerna bolest uzrok periferni živci na rukama i nogama su najviše na udaru, no i živci koji su povezani sa unutarnjim organima. Multipla skleroza, kronične bolesti bubrega, ali i neki lijekovi također mogu biti uzročnici neuralgije.

Neuralgija liječenje

Prvo je potrebno dijagnosticirati da postoji neuralgija, te utvrditi koji je uzrok ove intenzivne boli kako bi se moglo pristupiti ispravnom liječenju. Prvenstveno se liječi primarna bolest zbog koje je i došlo do neuralgije, te se liječe bolovi koji mogu biti vrlo jakog intenziteta. Ponekad će bolovi nestati sami od sebe kada se upala živca smiri, no nisu svi slučajevi takvi da bolovi nestaju zbog upaljenog živca. Kod dijagnosticiranja se utvrđuje stupanj oštećenosti živca, pa se nakon toga određuje liječenje.

Liječenje u nekim slučajevima može biti i kirurško liječenje kako bi se odstranio pritisak na živac koji je nastao uslijed ozljede ili bolesti. Kod osoba sa visokom razinom šećera u krvi liječenje se orijentira na na liječenje dijabetesa i reguliranje šećera u krvi. Ponekad je fizikalna terapija način liječenja neuralgija, a ponekad je davanje blokada koje su usmjerene na točno određeni živac način da se osoba riješi bolova. Najvažnije je da se sa liječenjem započne odmah kako se stvari ne bi zakomplicirale, naročito ako se radi o postherpetičnih posljedicama koje mogu trajati i doživotno ako se ne liječe na vrijeme.


Tagovi: