Kvržica iza uha – uzrok i liječenje

Kvržica iza uha - uzrok i liječenje

Kvržica iza uha, zašto se pojavljuje

Kada se pojavi kvržica iza uha obično ne izaziva veliku zabrinutost, a prva reakcija je da će smetnja ubrzo nestati. Povećanje limfnih čvorova u različitim dijelovima našeg tijela, predjelu vrata i oko ušiju može biti uzrokovano infekcijom ili upalom. Kvržica se obično javlja zbog infekcije ili upale regije u kojoj se nalazi. Manifestira se ispod kože i obično nestaje između tri i trideset dana.

Kvržica uzrokovana apscesom, natečenim limfnim čvorovima ili infekcijom uha obično je bolna. No, neke kvržice koje su uzrokovane nakupljanjem masnog tkiva ne uzrokuju bol. Može biti različitih veličina, od malih do vrlo velikih. Kvržica iza uha obično ne svrbi, ali može uzrokovati osjetnu nelagodu. Iako je u većini slučajeva bezopasna, u nekim situacijama treba paziti ako se kvržice osim na uho šire i na druge dijelove vrata. Također, morate uzeti u obzir je li došlo do promjene boje ili grudastog iscjetka. Kada je kvržica veća od 2 cm i postoji nakon mjesec dana, potrebno je potražiti liječničku pomoć.

Uzroci kvržica iza uha

Stvaranje kvržica iza uha nije uvijek razlog za zabrinutost, jer postoje i drugi čimbenici koji dovode do njihovog formiranja u ovoj regiji. U nekim situacijama kvržice uzrokuju virusne i bakterijske infekcije, poput mononukleoze. Prisutnost kvržica iza uha može biti posljedica upale lojnih cista. Lojna cista je mala kvržica koja se stvara ispod kože, obično je mekana, pomiče se na dodir i ne uzrokuje bol, osim kada se pojavi lokalna upala. Drugi razlog zašto se iza uha stvara kvržica su akne koje začepljuju pore zbog prekomjerne proizvodnje sebuma od strane žlijezda znojnica.

Mogu se pojaviti na koži iza uha, iako to nije najčešće mjesto njihove pojave. Lipom, koji nastaje iz masnih stanica, javlja se u bilo kojoj regiji tijela, uključujući područje iza uha. Baš kao i lojne ciste, meka je, okrugla i djelomično pokretna. Bakterijska infekcija koja može uzrokovati kvržicu iza uha je i mastoiditis. Zahvaća mastoidnu kost blizu uha, a javlja se kada se infekcija srednjeg uha ne liječi. Iako je češći u male djece, može se pojaviti i u odrasloj dobi. Kvržicu iza uha također mogu uzrokovati gripa, prehlada, alergije, dermatitis vlasišta, gingivitis, ospice, herpes.

Dijagnoza i liječenje kvržica iza uha

Kao što se može vidjeti, prisutnost kvržice iza uha često je posljedica infekcije, ali i pokazatelj nečeg puno ozbiljnijeg, poput raka. U situaciji kada postoji kvržica iza uha, a prate je slabost tijela, noćno znojenje, povišena temperatura i gubitak težine, to može biti ozbiljna manifestacija zdravstvenog problema. Pogotovo ako se kvržica pojavi bez razloga, nakon nekog vremena raste, ima stvrdnut i nepravilan oblik. Prvi korak je posjet liječniku koji će procijeniti stanje kvržice, uputiti na daljnje liječenje ili ne. U slučaju bakterijske infekcije, liječenje se obično provodi antibioticima.

Način liječenja povezan je s uzrokom. Ako sumnjate na infekciju ili ozbiljnije stanje, potrebne su dodatne pretrage. Kvržica iza uha može biti znak benignih tumora ili neke vrste raka, uključujući rak kože. Kako benigni tumori s vremenom rastu, potrebno je konzultirati se s liječnikom kako biste saznali mogućnosti liječenja ili uklanjanja. Pravovremena dijagnoza i odgovarajuće liječenje najbolji su način za očuvanje zdravlja.


Tagovi: