Ospice, virusna zarazna bolest – simptomi, liječenje, cjepivo

Ljepota i zdravlje

Ospice, virusna zarazna bolest - simptomi, liječenje, cjepivo

Što su ospice?

Ospice, poznate još kao i “male boginje” i “morbili” su jako zarazna virusna bolest. Glavne karakteristike bolesti su povišena tjelesna temperatura, kašalj te osip koji se krene širiti od glave prema kraju tijela. Doba kada se najčešće pojavljuju je u kasnu zimu ili u ranije proljeće. Iako se danas na njih gleda kao na tipičnu dječju bolest, od njih se može oboljeti neovisno u koju dobnu skupinu pripadate. Izvor same zaraze je isključivo osoba koja je zaražena, a ona se prenosi kapljičnim putem.

Uzročnik ospica je virus morbila. Prije redovnog i obaveznog cijepljenja od ospica je bolovalo i do 90% stanovništva u dobi do 20 godina starosti. Nekada je bilo normalno da svako dijete preboli ospice. Nakon što je uvedeno obavezno cijepljenje uspješno je smanjen broj zaraze među djecom, dok je broj zaraženih porastao u kasnijoj odrasloj dobi kada njihove posljedice mogu biti i opasne po život. Najosjetljivija skupina je svakako dojenčad.

Djeca majki koje su se cijepile ili koje su preboljele bolest u osnovi ne obolijevaju do prvih šest mjeseci svog života jer su zaštićena s protutijelima s majčine strane. Navedena bolest je jedna od vodećih uzroka smrtnosti kod male djece. Prema statistikama u 2017 godini zabilježeno je 110 000 smrtnih slučajeva od ospica. Epidemija ospica se pojavljuje kod populacija u kojima je cijepljenje protiv njih uobičajeno.

Ospice prijenos i tijek bolesti

Uzročnik navedene bolesti je virus morbila koji dolazi iz porodice paramiksovirusa koji se najčešće prenosi kapljičnim putem. U okolinu se može širiti tijekom razgovora, putem kihanja ili kašljanja. Prenosi se također i izravnim kontaktom s osobom koja je zaražena i njegovim sekretima iz usta ili nosa, i isto tako se mogu prenositi putem kontaminiranih predmeta. Virus ostaje aktivan u zraku ili na zaraženoj površini do 2 sata.

Zaražena osoba može širiti ospice 4 dana prije nego one izbiju, i 4 dana nakon što se pojave. Virus se veoma lako prenosi s osobe na osobu, što znači da će se 90% osoba koje su bile u kontaktu sa zaraženim zaraziti ukoliko nisu cijepljene ili preboljele virus. Tijek bolesti se prenosi u 4 perioda. Prvi period je inkubacija i traje od 10 do 12 dana od kada se zaraza udomaći. Ovdje se ne pojavljuju simptomi bolesti.

U drugom periodu se pojavljuju prvi simptomi u obliku povišene tjelesne temperature, bolova u mišićima, suhog kašlja, crvenila očiju koje krenu suzit, upale očne spojnice, osjetljivosti na svijetlo, bolova u grlu, curenja nosa, pojavljuju se pjege u ustima na sluznici usne šupljine. U trećem periodu samo nekoliko dana nakon drugog perioda pojavljuje se specifičan osip na koži na cijelome tijelu.

Osip prvo zahvaća lice, predio iza uha, a zatim se spušta na trup, ruke i na posljetku na noge. Što je osip jači i što su ospice intenzivnije to je i teži tijek bolesti. U četvrtoj fazi se osip povlači i za sobom ostavlja smeđe mrlje koje se ljušte i nestaju. Osip može svrbjeti i biti neugodan, veoma je bitno suzdržavati se i ne raditi ranice ukoliko se već morate posvrbjeti.

Ospice liječenje i prevencija

Od pojave zaraze pa do pojave osipa najčešće je vremenska razlika od 14 dana. Sami osip traje 4 do 5 dana i zatim se krene povlačiti. Za sami virus koji je odgovoran za ospice nema lijeka a liječenje je najčešće simptomatsko. Simptome možemo ublažiti odmorom u zamračenoj sobi, uzimanjem paracetamola ili drugog lijeka koji snižava povišenu temperaturu i smanjuje bolove, unošenjem puno tekućine, ovlaživanjem zraka u prostoriji u kojoj boravimo najviše.

U slučaju da dođe do određenih komplikacija provode se razno razne metode liječenja. Zaražena osoba može dobiti aerosol i sirup za ublažavanje kašlja, a ukoliko se uz osip javlja svrbež tada se mogu primijeniti i preparati koji ublažavaju navedeno stanje. Iscjedak iz oka je preporučljivo čistiti s toplom vodom kao i fiziološkom otopinom. Preporučljivo je obratiti se liječniku ukoliko se pojave bolovi u uhu ili ako se pojave grčevi.

Cijepljenje protiv ospica je obavezno danas, djeca se prvi put protiv njih cijepe u dobi od svega 15 mjeseci, dok se druga doza prima u prvom razredu osnovne škole. Ukoliko osoba nije cijepljenja kao dijete, tada se mogu zaštititi primjenom cjepiva unutar 3 dana nakon što su bili u kontaktu s oboljelom osobom. Ospice se u svijetu suzbijaju već zadnjih 50 godina zahvaljujući cjepivima, i navedena metoda se pokazala sigurnom te učinkovitom.

Tagovi: