Kronična opstrukcijska plućna bolest – uzrok, simptomi, liječenje

Aktualno

Kronična opstrukcijska plućna bolest - uzrok, simptomi, liječenje

Što je Kronična opstrukcijska plućna bolest?

Kronična opstrukcijska plućna bolest ili skraćeno KOPB je bolest koja je povezana s poremećajima koji se pojavljuju kod oduzimanje daha. Navedena bolest je treća po redu u smrtnosti u svijetu, što znači da nije riječ o banalnom, već ozbiljnom stanju. U početku, Kronična opstrukcijska plućna bolest započinje kao striktno plućna bolest, no s vremenom dolazi do komplikacija u drugim sustavima organa. Ona može uzrokovati oštećenja žilnog – srčanog sustava i smanjiti dovod kisika u sve naše organe. Dolazi do teške nesposobnosti organizma, i ono se ocrtava na kvaliteti života oboljele osobe.

Navedena bolest na godišnjoj razini ubije do 300.000 ljudi. Što je zapravo KOPB? Terim se koristi za kronične bolesti pluća, one koje pacijentu doslovno oduzimaju dan. Ovdje ubrajamo kronični bronhitisi i emfizem koji je povezan s težim prolaskom zraka. Kronično znači da se navedeno stanje ne može liječiti, dok opstruktivno označava same strukturne promjene koje se događaju u dišnim putevima. Upale često dovode do sužavanje naših dušnih puteva i time se ostvaruje nemogućnost prolaska zraka. S vremenom, disanje se pogoršava i pacijent sve teže dolazi do zraka.

Kronična opstrukcijska plućna bolest uzroci i simptomi

Glavni uzrok navedene bolesti je pušenje. 95 % svih oboljelih su aktivni ili bivši pušači. Ostali uzroci su: Respiratorne infekcije, zagađenje u okolišu, genetska predispozicija/nasljeđe. Pušači navedenu bolest mogu uzrokovati i ljudima oko njih, stoga ono predstavlja najveću opasnost od oboljenja. Kronična opstrukcijska plućna bolest dolazi u raznim tipovima bolesti, no slabije je poznato što uzrokuje njihove varijacije. Kronični bronhitis – Stanje se odnosi na upalu bronha u kojemu se stvara velika količina sluzi i ono traži često kašljanje i iskašljavanje.

Kronična opstrukcija dišnih puteva – Dišni putevi će se suziti radi upale, što znači da će zrak otežano prolaziti i ono će izazivati kratkoću daha. Emfizem – Oštećenja na plućnim mjehurićima i tkivu, sve je teže doći do opskrbe zrakom. Koje simptome donosi Kronična opstrukcijska plućna bolest? Simptomi su sljedeći: Kratkoća daha kada se krećete ili kada mirujete, kronični kašalj, osjećaj stezanja u prsima, zvuk pištanja u prsima. U naprednoj fazi, simptomi su: Umor, gubitak teka, tjeskoba, oticanje nogu, depresivne epizode.

Kronična opstrukcijska plućna bolest liječenje

Kako bi se navedeno stanje moglo liječiti, potrebno je napraviti dijagnostiku. Najbolji i najjednostavniji način za dijagnozu je spirometrija, mjerenje plućne funkcije. Kod naprednog oblika KOPB-a mogu se upotrijebiti posebne dijagnostičke metode. Da li se Kronična opstrukcijska plućna bolest može spriječiti? Ukoliko ste pušač, odgovor je da. Isto tako poželjno je voditi brigu o plućima ukoliko ste podležni upalama. Kako se liječi Kronična opstrukcijska plućna bolest? Bolest nažalost nije izlječiva. Uporabom raznih lijekova stručnjaci mogu olakšati disanje i smanjiti simptome. Koriste se lijekovi u inhalacijskom obliku, što znači da oboljeli udišu lijek.

Kada je bolest u naprednom stadiju, tada se koriste i inhalacijski kortikosteroidi i antibiotici. Kako bi se navedeno stanje preveniralo, liječnici preporučuju redovno cijepljenje protiv gripe i kombinirana cjepiva protiv najčešćih uzroka upale pluća. Kao posebnu terapiju, oboljeli mogu izvoditi i prilagođene vježbe disanja i iskašljavanja, izvoditi vježbe u naporu. Ukoliko pacijent ima nisku vrijednost kisika u krvi, tada se on mora obavezno nadoknađivati sa posebnim izvorom kisika za kućnu primjenu. Liječenje kisikom se mora primjenjivati svakodnevno barem 18 sati na dan.

Tagovi: