Spirometrija – kada, kako i zašto se radi

Spirometrija - kada, kako i zašto se radi

Kada se radi spirometrija

Vaš liječnik vam može preporučiti odlazak na spirometriju ako imate uporan kašalj, zvuk zviždanja koji dopire iz pluća, kratkoću daha ili pojačan pritisak u plućima koji sprječava normalno funkcioniranje pluća. Ovaj test može pomoći u dijagnosticiranju bolesti pluća ili dišnih organa kao što je astma ili kronična opstruktivna plućna bolest.

No, ovaj se test može obavljati kao pretraga prije operacije kako bi se ustvrdila kvaliteta funkcije pluća osobe. ako imate neku kroničnu plućnu bolest kao što je astma, fibroza pluća ili spomenuta kronična opstruktivna plućna bolest, spirometrija se može napraviti da bi se ustvrdilo poboljšanje ili pogoršanje postojećeg stanja, te da bi se lakše definiralo pomažu li lijekovi i inhalatori za neko određeno stanje, točnije za neku kroničnu plućnu bolest.

Spirometrija se može obaviti u ordinaciji liječnika opće prakse ili u specijaliziranoj ordinaciji za testiranje plućne funkcije. Procjena normalnosti funkcije pluća nakon testa ovisi o spolu, težini i dobi osobe koju se testira pa su tako rezultati testa za svaku osobu jedinstveni.

Kako se radi spirometrija

Na dan testiranja, možda će vaš liječnik od vas tražiti da ne koristite svoje lijekove i inhalatore koje inače koristite. Obucite se u dovoljno široku odjeću i imajte na umu da biste trebali izbjeći prejedanje i obilne teške obroke taj dan prije samog testiranja. Kada se obavlja, spirometrija nije bolna i to vas ne treba uzrujavati, obavlja ju vaš liječnik ili tehničar koji se bavi liječenjem i proučavanjem plućnih funkcija.

Test se ponavlja više od jednog puta kako bi rezultati istog bili što točniji i jasniji, u svrhu što bolje uspostave dijagnoze, točnije ustvrđivanja stanja u kojima se pluća nalaze te kvalitete njihove funkcije koju obavljaju. Tokom testa bitno je dobiti što točnije rezultate kako bi se sa sigurnošću mogla donijeti tvrdnja o stanju pluća pacijenata.

Tokom testiranja, sjedit ćete uspravno. Na nos će vam staviti malu kvačicu i dobit ćete nastavak koji ćete staviti u usta. Taj je nastavak povezan sa uređajem kojim se obavlja spirometrija i nakon što prislonite usta na nastavak, uzet ćete dubok udah, najjače što možete, te nakon toga izdahnuti najjače i najbrže što možete. Jako je bitno da to napravite uz maksimalnu snagu i brzinu koju možete postići kako bi rezultati testa bili jasni, a sami postupak ponovit ćete minimalno tri puta tokom testiranja.

Zašto se radi spirometrija

Spirometrija je termin koji se koristi da bi se imenovao test kojim se određuje kvaliteta osnovnih funkcija pluća na temelju mjerenja količine zraka koji je udahnut i izdahnut. Prilikom ovog postupka određuje se vrijeme izdisanja ili udisanja, protok zraka tokom tih radnji i volumen zraka koji je prilikom izdisaja ili udisaja postignut.

Spirometrija je neinvazivan, koristan, objektivan test i pokazuje vrlo rano ako postoje neke promjene na plućima. Zbog mogućnosti prenošenja ovog mjerača, ovo testiranje se može obavljati gdje god i kad god treba, te ga može napraviti bilo tko ako zna kako koristiti aparat ispravno. Ovaj test se obavlja kako bi se ustvrdilo postojanje ili izostanak nekih plućnih bolesti ili stanja na plućima, te kako bi se pratilo stanje pluća nakon što se osoba izloži nezdravom okolišu i utvrdilo da li je ono utjecalo na oštećenje pluća.

Ovaj test se najčešće koristi kada se želi utvrditi kvaliteta disanja i funkcije pluća. Tokom testa važna je brzina udisaja i izdisaja, sama brzina ispuhivanja, ali i teškoća ili lakoća koja je potrebna da bi se normalna funkcija pluća obavljala.


Tagovi: