Kronična mijeloična leukemija – uzrok, simptomi, liječenje

Ljepota i zdravlje

Kronična mijeloična leukemija - uzrok, simptomi, liječenje

Kronična mijeloična leukemija – uzrok

Kronična mijeloična leukemija (KML) je zloćudna bolest koju karakterizira poremećaj matičnih stanica. Ova vrsta leukemije razvija se sporo i zahvaća mijeloidne stanice u koštanoj srži. Uzrok leukemije još uvijek nije poznat. Dokazano je da kemijske tvari, izloženost zračenju, pušenje i nasljedne bolesti mogu pridonijeti pojavi bolesti. Poznato je da je nastaje kada dođe do promjena u kromosomima koštane srži, odnosno kada se modificirana stanica abnormalno razmnožava, nakon čega eliminira zdrave crvene krvne stanice, bijele krvne stanice i krvne pločice iz krvi. koštanu srž.

Ovo je relativno rijetka bolest, koja se u većini slučajeva javlja kod odraslih osoba. U odnosu na većinu karcinoma, kada se stadij bolesti određuje na temelju veličine tumora, je li se bolest proširila na limfne čvorove i druge dijelove tijela, kronična mijeloična leukemija definira se kao kronična, ubrzana i blastna faza. Za liječnike je vrlo važno znati u kojem je stadiju bolest kako bi odredili odgovarajuću terapiju za pacijenta.

Kronična mijeloična leukemija – simptomi

Kao što je spomenuto, kronična mijeloična leukemija sporo napreduje u usporedbi s drugim vrstama leukemije. U više od polovice bolesnika bolest se dijagnosticira u kroničnoj fazi prije pojave simptoma. Prvi simptomi koji se javljaju su povećanje broja bijelih krvnih stanica, gubitak težine, slabost mišića, noćno znojenje i povećanje volumena slezene. U ovoj fazi primjenjuje se standardno liječenje koje je uspješno za bolesnika. Broj bijelih krvnih zrnaca se vraća na broj unutar granica, slezena se vraća na normalnu veličinu, koncentracija hemoglobina se popravlja, a simptomi nestaju.

Međutim, kada u ovoj fazi nema liječenja, bolest prelazi u ubrzani stadij. U ubrzanoj fazi dolazi do značajnog porasta malignih stanica i porasta bijelih krvnih stanica u krvi. Ako se ne liječi, dolazi do teške anemije, a mogu se povećati slezena i limfni čvorovi. Tijekom ove faze bolesti pojavljuju se simptomi noćnog znojenja i gubitka težine. U blastičnom stadiju kronična mijeloična leukemija je agresivnija, simptomi se pogoršavaju, limfni čvorovi se povećavaju, slezena doseže svoju najveću veličinu, a anemija doseže fazu u kojoj su potrebne česte transfuzije krvi.

Kronična mijeloična leukemija – liječenje

U nekim slučajevima, kronična mijeloična leukemija je asimptomatska i otkriva se tijekom rutinske krvne slike. Kada se otkriju abnormalnosti u krvnoj slici, liječnik može zatražiti biopsiju koštane srži, u kojoj se komadić kosti uzima iz lumbalne regije i analizira u laboratoriju. Nakon ovih pretraga može se potvrditi kronična mijeloična leukemija. Važno je naglasiti da rana dijagnoza bolesnika povećava mogućnost izlječenja, jer omogućuje intervenciju prije razvoja bolesti, kada je liječenje u većini slučajeva učinkovitije. Liječnik specijalist definirat će odgovarajući tretman za svakog pacijenta.

U liječenju svakog pacijenta uzima se u obzir stadij bolesti, dob i drugi zdravstveni problemi prisutni kod pacijenta. Uklanjanje krvnih stanica koje sadrže abnormalni gen, kontrola simptoma i komplikacija koje proizlaze iz anemije glavni je cilj liječenja kronične mijeloične leukemije. Za većinu bolesnika liječenje započinje ciljanom terapijom lijekovima koja pomaže u smanjenju simptoma bolesti. Kemoterapijski lijekovi ponekad se kombiniraju s ciljanom terapijom lijekovima kod agresivne kronične mijeloične leukemije. Pravilna primjena lijekova dovodi do poboljšanja stanja bolesnika, smanjenja tegoba, što osigurava bolju kvalitetu života.

Tagovi: