Koliko živi mačka

Znanost

Koliko živi mačka

Znate li koliko živi mačka?

Mačke su omiljeni kućni ljubimci. Dapače, prema popularnosti su bok uz bok psima. Ako imate mačku, sigurno želite znati sve o njoj pa tako i koliki joj je životni vijek. Za računanje životne dobi pasa vjerojatno znate formulu: jedna pseća godina jednaka je sedam ljudskih, stoga sve što trebate napraviti je pomnožiti pseće godine sa sedam.

Znate li koliko živi mačka i kako izračunati njezinu dob? Odgovor na pitanje koliko živi mačka ovisit će o brojnim čimbenicima: živi li u divljini ili u kući, koliko je izložena stresu, boluje li od kakve bolesti. Mačke u prosjeku žive od 10 do 15 godina. Životni vijek mačaka koje žive vani je kraći, jer su izložene brojnim rizicima poput bolesti, naleta auta i tome slično. U svakom slučaju, mačku koja je starija od 10 godina smatramo starom macom, i tada se već mogu primijetiti i promjene na krznu, ali i u ponašanju: one su mirnije i više spavaju.

Koliko živi mačka i kako preračunati mačje godine u ljudske?

Ako vas zanima koliko živi mačka najprije biste trebali znati kako preračunavati mačje godine u ljudske. Na taj način ćete u svakom trenutku znati koliko je vaša mačka stara i koliko otprilike godina života još ima pred sobom. Nažalost, računanje mačjih godina u ljudske nije toliko jednostavno jer razvoj starosne dobi kod mačaka nije linearan kao kod ljudi.

Naime, u prve dvije godine mačka se razvija jako brzo, dapače puno brže od čovjeka. Razlog tomu je evolucijski, jer se mačka morala brzo osposobiti za lov kako bi preživjela. U drugoj godini života mačka je stara kao čovjek od 24 godine. Nakon tog perioda, životna dob mačke počinje biti linearna kao i ljudska dob, te svaka mačja godina odgovara kao četiri ili pet ljudskih godina. Drugim riječima, mačka koja je stara 10 godina može se izjednačiti sa čovjekom koji je star 56 godina. Koliko živi mačka? Dvanaest godina bi bio neki prosjek, mada ovisno o okolnostima mačka može poživjeti i do 20 godina u rijetkim slučajevima.

Koliko živi mačka i o čemu ovisi njihov životni vijek?

Sigurno ste čuli za onu uzrečicu mačka ima devet života. Ta uzrečica je nastala zato što mačke kada su izložene potencijalno smrtonosnim situacijama na neki način prežive. Ipak, ne želite se pouzdati u tu narodnu, znanstveno naravno netočnu uzrečicu, te želite znati koliko živi mačka. Mačke u prosjeku žive 12 do 15 godina, međutim ta brojka će znatno varirati ovisno o brojnim faktorima.

Za dugovječnost mačaka presudna je genetika, pa tako neke vrste mačaka jednostavno žive dulje od drugih. Neke su pak vrste osjetljive i podložne bolestima, dok su druge pak otpornije. Osim faktora genetike, odgovor na pitanje koliko živi mačka će ovisiti i o načinu njege o tom kućnom ljubimcu. Zato su od velike važnosti redoviti posjeti veterinaru i pravilna ishrana. Ako pak volite sami pripremati hranu mački, pazite da se hrana sastoji prvenstveno od proteina, i da ne sadrži umjetne dodatke. Riba, piletina i ostalo bezmasno meso su odličan odabir!

Tagovi: