Pseće godine

Zanimljivosti

Pseće godine

Znate li kako računati pseće godine?

Uzrečica za koju ste sigurno čuli je: pas je čovjekov najbolji prijatelj. Svaki vlasnik tog predivnog kućnog ljubimca će vam to potvrditi. Ako ste i sami vlasnik psa, vjerojatno vam je on fokus vašega života i stalo vam je do njega kao da je član vaše obitelji. Budući da vam je toliko stalo do njega, želite znati sve vezano za vašeg psa. Pa tako je jedan od podataka o kojemu vodite računa i koliko vaš pas ima godina. Bilo da redovito slavite njegov rođendan ili jednostavno želite znati taj podatak kada vas upitaju prijatelji i poznanici. Stoga ste se sigurno pitali kako izračunati pseće godine. To se radi tako da se preračunaju pseće godine u ljudske kako bi lakše mogli predočiti koliko je naš pas zaista star. Dobra stara formula za računanje godina vašeg peseka jest da se njegove stvarne godine pomnože sa 7. Iz ovog možete zaključiti da peseki stare puno brže nego mi.

Množite pseće godine sa 7? Metoda vam nije skroz točna!

Svi vlasnici pasa pa i nevlasnici znaju da se pseće godine računaju na način da se broj njihovih stvarnih godina pomnoži sa 7. Ipak, u novijim istraživanjima u SAD-u se pokazalo da ta metoda računanja i nije skroz ispravna. Točnije, znanstvenici su otkrili novu metodu računanja godina pasa i to pomoću tzv. epigonskog sata. Uz navedenu, postoji i metoda pomoću koje se godine starosti određuju po psećim zubima. No krenimo redom. Standardna metoda u kojoj godine našeg ljubimca pomnožimo sa 7 nije uvijek točno ni tako jednostavno. Naime pas koji ima jednu godinu starosti zapravo ima već 15 ljudskih godina. Dakle pogrešno računate ako prvu godinu psećeg života pomnožite sa 7. Ispravno je imati na umu da u prvoj godini pas ima 15 godina, a zatim za sve iduće pseće godine treba množiti godinu sa 7 i rezultat dodati zbroju onih prvih 15. Uz navedeno, treba voditi računa i o pasmini. Velike pasmine brže odrastaju, pa su tako odrasle već sa 5 ljudskih godina, dok su male pasmine tek sa 10 godine.

Kako se računaju pseće godine prema epigenskom satu i prema zubima?

Već smo spomenuli da ona standardna formula računanja psećih godina koju svi znamo a ta je da se broj godina pomnoži sa 7 nije skroz točna i da postoje i precizniji načina računanja pseće starosti. Ako želite koristiti novu metodu računanja psećih godina, upoznajte računanje prema epigenetskom satu. Prema toj metodi prvo se pronađe tzv. prirodni logaritam godina pasa, a zatim se taj broj pomnoži sa šesnaest a potom se doda broj 31. Prema toj formuli pseće godine dvogodišnjeg psa će biti ekvivalentne 42-godišnjaku. Pas koji ima 10 godina će pak biti starosno jednak čovjeku od 68 godina, itd. Konačno, precizan način za računanje psećih godina je prema zubima. Tako u prosjeku pas do 8 tjedana ima mliječne zube, a do 7 mjeseci psi već imaju trajne zube. Između 1 i 2 pseće godine, psima ti trajnu zubi malo otupe, ali su i dalje bijeli. Između 3 i 5 godine zubi im već imaju nakupine kamenca, a nakon 10 godine zubi su tupi, a moguće da im koji i nedostaje.

Tagovi: