Koliko traje prehlada

Ljepota i zdravlje

Koliko traje prehlada

Koliko traje prehlada kod odraslih osoba

Prehlada se javlja kod odraslih i po nekoliko puta godišnje, te ukoliko ne uzrokuje pojačane komplikacije sa disanjem nije nešto što bi vas trebalo posebno uznemiravati. Uzročnici prehlade su virusi, poznati rinovirusi i prenose se kapljičnim putem. Dakle, kao i većinu virusa prehladu možete dobiti ako ste u blizini nekog tko prehladu ima.

Koliko traje prehlada kod odraslih osoba ovisi o imunitetu te osobe. Za prehladu ne postoji neki specifični lijek kao i za sve viruse, međutim pojave koje prehlada uzrokuje i kod odraslih osoba može se pomoći lijekovima za kašalj, pastilama za suho i upaljeno grlo.

Tipični simptomi prehlade kod odrasle osobe su grlobolja, curenje iz nosa, kašalj koji često može biti suh, glavobolja, te temperatura koja u velikoj većini ne prelazi 38 Celzijevih stupnjeva.

Koliko traje prehlada kod odrasle osobe dakle ovisi od osobe do osobe, međutim uobičajeno je da traje 7-10 dana. Ukoliko se nakon desetak dana situacija ne popravlja iako ste i mirovali, pili dovoljno tekućine, trošili sirupe i pastile za kašalj, mogli biste posumnjati na gripu. Naročito ako se pojave bol u prsima ili teškoće pri disanju uz nedostatak zraka. U tom slučaju svakako se obratite svom liječniku primarne zaštite koji će vam preslušati pluća i preventivno djelovati kako ne bi došlo do upale pluća.

Koliko traje prehlada kod djece

Koliko traje prehlada kod djece ponekad je teško odrediti jer djeca u vrtiću, jaslicama ili u školi se druže sa većim brojem mališana svoje dobi i uvijek je netko prehlađen. Stoga djeca ne završe s prehladom i ne oporave se, a već za par dana imaju novu prehladu. Uzročnici prehlada su virusi i to preko 200 različitih virusa sa kojima se tijelo bori ovisno koji virus je pokupljen.

Osim što djeca dobiju viruse prehlade kapljičnim putem u velikoj većini prehladu mogu dobiti i direktnim prijenosom preko ruku koje su vrlo često u dječjim ustima. Odrasli imaju naviku prati ruke i ne stavljati prste u usta kao što to rade djeca. Roditeljima male djece jako su dobro poznate i sezonske prehlade u zimskim i jesenskim mjesecima kada djeca borave više u zatvorenim prostorima.

Simptomi prehlade i koliko traje prehlada kako kod odraslih vrijede i za djecu, međutim temperatura tijela kod djece kod prehlade može biti i preko 39 Celzijevih stupnjeva. Potrebno je lijekovima za spuštanje temperature smanjiti temperaturu kod djeteta, kontrolirati da dijete pije dovoljno tekućine. Potrebno je kontrolirati i da dijete nema bolove u ušima i poteškoće u disanju. Iako je ponekad teško bolesnom djetetu objasniti da mora mirovati, ako ne želi ležati pokušajte ga zabaviti nekom igrom kako bi se što manje kretalo.

Koliko traje prehlada kod trudnica i osoba smanjenog imuniteta

Koliko traje prehlada kod trudnica i ostalih osoba slabijeg imuniteta ovisi upravo o imunitetnom stanju. U trudnoći je imunitet žene nešto niži nego kad žena nije trudna pa stoga kod trudnica prehlade mogu trajati i dulje od desetak dana i javljati se češće nego uobičajeno. Jednako je tako i sa osobama oslabljenog imuniteta koji imaju dijagnoze kroničnih bolesti kao što su bolesti srca, krvi, onkološki bolesnici, imunosuprimirani bolesnici.

Prehlada kao virusna infekcija se liječi kod trudnica odmaranjem, dovoljno sna, konzumacijom puno tekućine, vitaminom C i svježim voćem. Kod pojave viših temperatura preporučuje se korištenje lijekova za snižavanje temperatura na bazi paracetamola, nikako andola, aspirina, ketonala i ibuprofena. U kasnijoj trudnoći prehlada može imati i dodatnih simptoma kao što su bolovi u mišićima, bolno grlo.

Koliko traje prehlada kod trudnica i osoba oslabljenog imuniteta ovisi o općem zdravstvenom stanju osobe, pa je potrebno da i kad nema prehlade te osobe vode zdravi život uz pravilnu prehranu, dovoljno kretanja i konzumaciju puno tekućina, najbolje vode.

Tagovi: