Koliko dugo uzimati vitamin D

Ljepota i zdravlje

Koliko dugo uzimati vitamin D

Koliko dugo uzimati vitamin D i koje su njegove uloge u organizmu?

Vitamin D svi znamo kao “Vitamin sunca” jer nastaje onda kada izložimo svoju kožu suncu, ali naravno možemo ga pronaći i u raznim namirnicama. Koliko dugo uzimati vitamin D je pitanje koji si mnogi postave kada uvide da u organizmu postoji njegov nedostatak. Nedostatak navedenog vitamina sa sobom donosi brojne zdravstvene probleme kao povećani rizik od oboljenja kardiovaskularnog sustava, rizik oboljenja od astme i raznih kognitivnih poteškoća kod starijih.

Vitamin D je zaslužan za jake kosti jer pomaže našem tijelu da apsorbira kalcij koji unosimo putem hrane, tako da osobe koje nisu dovoljno na suncu ili ne unose Vitamin D u sebe stvaraju rizik od nastanka osteoporoze. Koje su glavne uloge vitamina D u našem organizmu? On apsorbira i iskorištava kalcij i fosfor, prenosi živčane signale, utječe na pravilan rad srca, doprinosi pravilnom radu imunološkog, kardiovaskularnog, mišićnog i živčanog sustava, utječe na pravilan rad mozga i gušterače i normalizira mineralizaciju naših kostiju.

Koliko dugo uzimati vitamin D? Ako osjetite posljedice radi manjka vitamina D, tada je poželjno prvo pričati s liječnikom ili ljekarnikom. Nedostatak vitamina D je normalna pojava za zimske dane kada su dani kraći i često bez sunca, u tom slučaju namirnice bogate vitaminom D kao i suplementi s vitaminom D će uskočiti u pomoć našem organizmu.

Koliko dugo uzimati vitamin D i koji su uzroci njegovog nedostatka?

Mogući uzroci nedostatka vitamina D u našem organizmu mogu biti sljedeći: Nedovoljan unos hrane koja je bogata vitaminom D kao žumanjci, riblje ulje ili ribe, govedina. Nedovoljno izlaganje suncu, ovo je najviše izraženo kod osoba koje ne vole sunce. Tamna boja kože jer sami tamniji ton kože sprječava proizvodnju vitamina D. Bolesti poput tuberkuloze, sarkoidoze i histoplazmoze.

Poteškoće u radu jednog ili oba bubrega, bubrezi su odgovorni za pretvaranje vitamina D za ono za što ga naš organizam koristi. Poteškoće s probavnim sustavom jer otežavaju apsorpciju vitamina iz hrane. Prekomjerna težina, ona je odgovorna za niske razine vitamina D u krvi. Trudnoća i dojenje. Koliko dugo uzimati vitamin D? Iz navedenog vidimo kako je riječ o iznimno važnom vitaminu kojeg je sasvim lako dobiti.

Neophodno je svakodnevno izlaganje suncu jer njegove zrake pomažu u stvaranju vitamina D. Sunčanje od svega 5 do 15 minuta vam može dati odgovor na pitanje koliko dugo uzimati vitamin D. Ukoliko je riječ o zimskim mjesecima kada nema sunca i kada nam zdravlje nije najbolje, tada je potrebna dnevna doza vitamina D od 15 mikrograma. Navedeno sunčanje našem tijelu osigurava 250 do 500 mikrograma, što je i više nego dovoljno.

Koliko dugo uzimati vitamin D i u kojem obliku?

Uzimanje vitamina D se povećava u zimsko doba kada nemamo dovoljno sunca da se svaki dan “napunimo”. Vitamin D je prvenstveno najbolje uzimati iz namirnica poput riba, jaja, mlijeka i mliječnih proizvoda, i mesa kao jetrica. Sljedeći način kako možemo nadoknaditi svoj unos je pomoću suplemenata. Prije nego se zapitate koliko dugo uzimati vitamin D i prije nego sami sebi prosudite njegov nedostatak bilo bi poželjno razgovarati s liječnikom.

Da bi se utvrdio nedostatak navedenog vitamina radi se ciljani test koji se može obaviti i u ljekarnama ili poliklinikama. Ako se dokaže nedostatak tada dolazi do preporuke uzimanja dodatka prehrane s vitaminom D i do rađenja plana prehrane koji uključuje više namirnica bogatih navedenim vitaminom. Koliko dugo uzimati vitamin D ako se dokaže da postoji manjak u organizmu?

Dokle god se ne krenemo osjećati bolje i dok god ne dovršimo terapiju koja nam je dana sa strane liječnika ili ljekarnika. Manjak vitamina D je normalna pojava za hladnih zimskih dana, što mnoge zapravo zaputi u ljekarnu kako bi nabavili razne suplemente s vitaminom D. Preporuka je svakako da ste za što ljepših dana više vani i nikada nećete imati problema s navedenim vitaminom.

Tagovi: