Koliko čovjek može bez hrane

Koliko čovjek može bez hrane

Koliko čovjek može bez hrane i vode

Puno faktora utječe na vremenski rok koliko čovjek može bez hrane i vode, taj period će se razlikovati od čovjeka do čovjeka. Iako do danas i dalje ne postoje detaljna istraživanja nad ljudima na tu temu, dosadašnje spoznaje se temelje na životinjskim istraživanjima i štrajkova gladi. Prvi limitirajući faktor u tome koliko čovjek može bez hrane i vode bit će prvenstveno dehidracija. Primjerena hidracija je esencijalna za preživljavanje.

Tijelo se sastoji 60% do 70% od vode i zato zahtjeva znatnu količinu vode svaki dan da bi funkcioniralo. To je zato što tijelo konstantno izlučuje vodu kroz znoj i urin, stoga je od izuzetne važnosti da se nadoknadi izgubljena tekućina. Jedno istraživanje pokazuje da čovjek ne može preživjeti više od 8 do 20 dana bez hrane i vode. To će ovisiti o količini faktora koji doprinose kako tijelo koristi vodu, uključujući: godine, zdravlje, tjelesnu kilažu, količinu kretanja, spol, utjecaj okoline (temperatura zraka, vlaga).

Biologija, kako i koliko čovjek može bez hrane

Da bi što jasnije mogli predočiti koliko čovjek može bez hrane bitno je razjasniti kako tijelo koristi hranu da bi preživjelo. Hrana sadrži bitne nutritivne vrijednosti koje se dijele u dvije kategorije: makronutrijenti i mikronutrijenti. Makronutrijenti se sastoje od proteina, ugljikohidrata i masti. Svaki od njih ima zasebnu ulogu u tijelu, a zajedničko im je to što svi imaju kalorijsku vrijednost.

Kalorija predstavlja jedinicu za energiju, a određena je kao energija potrebna da se jedan gram vode pri tlaku od jedne atmosfere zagrije za 1°C. Stoga tijelo koristi kalorije da bi održalo optimalnu tjelesnu toplinu i koristi energiju za obavljanje rada. Mikronutrijenti s druge strane nemaju kalorijsku vrijednost, no i oni su esencijalni elementi prehrane koje zahtjeva tijelo tijekom života kako bi održavalo razne fiziološke funkcije i zdravlje. U njih spadaju razni vitamini (C, D, B) i minerali (natrij, magnezij, cink) koji imaju izuzetnu funkciju u tome koliko čovjek može bez hrane.

Okvirna procjena koliko čovjek može bez hrane

Nakon to smo utvrdili to je sve potrebno za preživljavanje, pokušat ćemo što preciznije utvrditi koliko čovjek može bez hrane. Tipičan, zdrav muškarac koji teži 70 do 80 kilograma tehnički gledano ima dovoljno kalorija pohranjenih u masnom tkivu i mišićima da preživi jedan do tri mjeseca bez hrane, samo s vodom.

Vrijedi naglasiti da postoje slučajevi gdje su ljudi umirali nakon 40 dana bez hrane, stoga je pretpostaviti da je malo vjerojatno da čovjek može preživjeti tri mjeseca. Bez hrane tijelo počinje koristiti vlastito potkožno masno tkivo i mišićnu masu kao izvor kalorija, no to može koristiti ograničeno. Znanstvenici i dalje ne mogu precizno utvrditi koliko čovjek može bez hrane i što najviše razlikuje osobe koje mogu duže ili kraće preživjeti bez hrane. Pretpostavka zašto dolazi do smrti je kada tijelo razgrađuje tkivo za izvor energije vjerojatno uključuje i srce. Stoga srčani puls i krvni tlak padnu zbog nedostatka energije te dolazi do zaustavljanja srca.


Tagovi: